Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 13/2017. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2008. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 27- 2017. 04. 26



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

13/201.  (IV. 26..) önkormányzati rendelete


a  személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2008. (III.31.) Ök. számú rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2008. (III.31.) Ök. számú rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szövegében, a  „Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Lajtha László u. 5-7.” szövegrész helyébe annak valamennyi előfordulási helyen a „Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.” szövegrész lép.  


2. § A Rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A házi segítségnyújtás keretében végzett szociális segítésre és személyes gondozásra fordított idő külön-külön kerül kiszámításra és eltérő díjjal került megállapításra. A gondozási órák meghatározása, mind a házi segítségnyújtás keretében végzett szociális segítés, mind a személyes gondoskodás vonatkozásában az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

3. § A Rendelet 6. § (2) bekezdésében a „Család- és Gyermekjóléti Központ, 1203 Budapest, Lajtha László utca 5-7.” szövegrész helyébe a „Család- és Gyermekjóléti Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 7.” szövegrész lép.


4. § A Rendelet 19. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) Ha az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak méltányosságból történő csökkentését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a Polgármesterhez fordulhat kérelemmel. A Polgármester a térítési díj összegéről határozattal dönt.”

5. § A Rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.








Záró rendelkezések


6. §  (1) Jelen rendelet, az 5. §-ban foglaltak kivételével, a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Jelen rendelet 5. §-a 2017. június 1-jén lép hatályba.  


7. § A Rendelet 26. § (2)-(5) bekezdései hatályukat vesztik.








    Szabados Ákos                                                       dr. Demjanovich Orsolya

                   polgármester                                                                       jegyző






































A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2008. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2017. (IV. 26.) önkormányzati rendelet indokolása




Általános indokolás



A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2008. (III. 31.) Ök. számú rendelet (továbbiakban Rendelet) mellékletének módosítását az intézményi térítési díjak tárgyévenként kötelező meghatározása indokolja.


A Rendelet további módosító rendelkezései a Rendelet alkalmazása során megállapított szabályozási hiányokat pótolják, valamint az időközben bekövetkezett változások átvezetését szolgálják (címváltozás).


Részletes indokolás


1. §-hoz

A Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály Építéshatósági Csoportjának Ép-26272/4/2016 számú határozata alapján rendezésre került az egy házszám, a Budapest XX., Lajtha László utca 5-7. szám alatt nyilvántartott intézmények számozása, mely címváltozás a Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központot is érintette, annak új - megváltozott - címe Budapest XX., Pázsitos sétány 5. szám.

2. §-hoz

A 29/993. (II. 17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében az intézményi és személyes térítési díjat házi segítségnyújtás esetén gondozási órára vetítve kell meghatározni. Nem szabályozza azonban a Rendelet, hogy a gondozási órák meghatározása kinek a hatáskörébe tartozik, melyre tekintettel indokolt a Rendelet szövegébe ezzel összefüggő hiányt pótló rendelkezést beépíteni.

3. §-hoz


A Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály Építéshatósági Csoportjának Ép-26272/4/2016 számú határozata alapján a Család- és Gyermekjóléti Központ címe 1203 Budapest, Pázsitos sétány 7. szám alatti címre változott.


4. §-hoz


A hatályos Rendelet alkalmazása során kialakult tapasztalatok alapján indokolt a Rendelet 19. §-a rendelkezései egymással való összehangjának megteremtése és ennek során annak egyértelművé tétele, hogy a Rendelet a személyi térítési díj elengedésére nem, csupán csökkentésére ad lehetőséget.







5. §-hoz

Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg, melyet a fenntartó évente állapít meg. Az intézményi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget és évente egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség számítás alapján, szolgáltatásoként külön-külön került meghatározásra.


6. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


7. §-hoz

A Rendelet 26. § (2)-(5) bekezdésének rendeletben való szerepeltetése nem indokolt. Az itt hivatkozott Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2007. (IV.17.) Ök. számú rendelet már nem hatályos.

A jelenleg hatályos rendelet, Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelete, mely a jelen módosítással érintett rendelettel összhangban megállapított rendelkezéseket tartalmaz.

Mellékletek