Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 23/2017. (IX.21.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáraól

Hatályos: 2017. 09. 22- 2017. 09. 21

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

23/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet                 (a továbbiakban: Rendelet)  11. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„e) az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről; az eltemettetésre köteles személy kérelmére, a köztemetés költségeinek részletekben történő megtérítéséről vagy különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben történő mentesítésről,” 

(2) A Rendelet 11. § l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„l) a szociális tanulmányi támogatásról.”

2. § A Rendelet 15. § (18) bekezdés b) pontjában az „egyedülélő” szövegrész helyébe az „egyedülélő vagy egyedülálló” szövegrész lép.

3. § A Rendelet 16. § (1) bekezdés a), b) és c) pontjában az „egyedülélő” szövegrész helyébe az „egyedülélő vagy egyedülálló” szövegrész lép.

4. § (1) A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Polgármester az eltemettetésre köteles személy kérelmére engedélyezheti a köztemetés költségeinek részletekben történő megtérítését vagy különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben történő mentesítést.” 

(2) A Rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A köztemetés költségeinek részletekben történő megtérítésére legfeljebb 36 hó időtartamú részletfizetés engedélyezhető.”

(3) A Rendelet 20. §-a az alábbi (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Az eltemettetésre köteles személy kérelme alapján, a (4) bekezdés a) pontja szerinti mentesítés mellett, a fennmaradó köztemetés költségek megtérítésére legfeljebb 18 hó időtartamú részletfizetés engedélyezhető.”

5. § (1) A Rendelet 34/A. § (1) bekezdésében az „általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytató tanköteles gyermekek” szövegrész helyébe az „alapfokú vagy középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermekek” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 34/A. § (2) bekezdésében az „általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytató tanköteles gyermek” szövegrész helyébe az „alapfokú vagy középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermek” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 34/A. § (9) bekezdésében az „a 8. osztályos” szövegrész helyébe az „az alapfokú vagy középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán”  szövegrész lép.

6. § A Rendelet 34/D. §-a és alcíme helyébe a következő rendelkezés és alcím lép:  

Szociális tanulmányi támogatás  

„34/D. § (1) Szociális tanulmányi támogatásra jogosult - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig – az alapfokú vagy középfokú oktatási intézmény nappali tagozata

  1. 5-8. évfolyamán 4,5-ös tanulmányi átlagot elérő tanuló, vagy
  2. 9-12. évfolyamán 4,2-es tanulmányi átlagot elérő, a 20. életévét be nem töltött tanuló,

feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, a szülő vagy más törvényes képviselő által egyedül nevelt, 3 vagy több gyermekes családban élő, illetve emelt összegű családi pótlékban részesülő gyermek esetén, családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át.

(2) A szociális tanulmányi támogatás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú kérelmező nyújthatja be a jogosultság alapjául szolgáló tanulmányi évet követő november 30-ig.  

(3) A támogatásra való jogosultságot a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi évre vonatkozó bizonyítványban rögzített tanulmányi átlageredmény alapján lehet megállapítani.

(4) A szociális tanulmányi támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamint a tanulmányi évre vonatkozó bizonyítvány hiteles  másolatát.

(5) A szociális tanulmányi támogatás iránti kérelmet tanulmányi évente meg kell újítani.

(6) A szociális tanulmányi támogatás összege 35.000,-Ft.”

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Jelen rendeletet a hatálybalépését megelőzően indult, még folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(3) Hatályát veszti a Rendelet 34/E. §-a.


8. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) II. Polgármesterre átruházott hatáskörök 3. pontja e) alpontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„e) az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről; az eltemettetésre köteles személy kérelmére, a köztemetés költségeinek részletekben történő megtérítéséről vagy különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben történő mentesítésről,” 


(2) Az SZMSZ II. Polgármesterre átruházott hatáskörök 3. pontja l) alpontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„l) a szociális tanulmányi támogatásról.”









      Szabados Ákos                                                     dr. Demjanovich Orsolya

                   polgármester                                                                       jegyző





























A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 23/2017. (IX. 21. ) önkormányzati rendelet indokolása


Általános indokolás


Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság, a Szociális Bizottság és az Egészségügyi és Sportbizottság a Rendelet legutóbbi módosításakor a középiskolai tanulmányi támogatás és a sporttámogatás tekintetében a jogosultságot meghatározó életkor felülvizsgálatára tett javaslatot, az igénylők körének bővítését célozva.

Az Önkormányzat 2017. évi költségvetése alapján a sporttámogatás és a középiskolai tanulmányi támogatás tekintetében is lehetőség nyílik a jogosulti korosztály szélesítésére. A módosítással a középfokú oktatásban részesülő gyermekek 18. életévük betöltéséig igényelhetnek támogatást az egyesületben történő sportolás havi tagdíjának költségéhez, továbbá szociális tanulmányi támogatásban részesülhetnek az 5-8. évfolyam nappali tagozatán kimagasló tanulmányi eredményt elérő tanulók is. A szociális tanulmányi támogatás tekintetében a jogosultak körének további bővülését eredményezheti, hogy a módosítás a tanulmányi eredményt, mint jogosultsági feltételt a középiskolai korosztály tekintetében alacsonyabb mértékben állapítja meg.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)  48. § (1) bekezdése szerint „A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete - a halálesetről való tudomásszerzést követő huszonegy napon belül - gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.”

A Szt. 48. § (3)-(4) bekezdése szerint „Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

a) a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

b) az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

(4) A települési önkormányzat a rendeletében szabályozottak szerint a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt.”

Fentiek alapján a köztemetés tekintetében szükséges a Képviselő-testület által a Polgármesterre átruházott hatáskör pontosítása. A rendelet tervezet további módosító rendelkezései alapján a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy megtérítési kötelezettség alóli részben vagy egészben történő mentesítése mellett, az eltemettetésre köteles személy kérelmére, részletfizetési lehetőség is biztosított a visszafizetésre, tekintettel arra, hogy a köztemetés költségének egyösszegű megfizetése sok esetben komoly anyagi problémát jelent a kötelezett számára.   

            

A rendelet tervezet további módosító rendelkezései a Rendelet alkalmazása során megállapított szabályozási hiányokat pótolják, továbbá pontosítják az eljárási rendet, költségvetési kihatásai nincsenek.  


Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.

Részletes indokolás  


                                                                       1. §-hoz


A Képviselő-testület által a Polgármesterre átruházott hatáskörök tekintetében a köztemetésre vonatkozóan pontosítja a hatáskört, továbbá a középiskolai tanulmányi támogatás helyett a szociális tanulmányi támogatást vezeti be.


2-3. §-hoz


A jogalkotói szándéknak és a jogalkalmazási gyakorlatnak megfelelően pontosítja a jogosultsági feltételt meghatározó fogalmat az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás, valamint a települési gyógyszertámogatás tekintetében.                        

                                                                       4. §-hoz


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (4) bekezdése alapján a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy megtérítési kötelezettség alóli részben vagy egészben történő mentesítéséről rendelkezik, továbbá az eltemettetésre köteles személy kérelmére, részletfizetési lehetőséget is biztosít a visszafizetésre, tekintettel arra, hogy a köztemetés költségének megfizetése illetve egyösszegű megfizetése sok esetben komoly anyagi problémát jelent a kötelezett számára.    

            

                                                                       5. §-hoz


A sporttámogatásra vonatkozóan a középiskolai tanulmányokat folytató gyermekek tekintetében a 18. életévük betöltéséig állapítja meg a jogosultak körét, továbbá összehangolja a megszüntetés szabályait a jogosultsági feltételekkel. 


6. §-hoz                                                                     

Bevezeti a szociális tanulmányi támogatást, mely a korábbi középiskolai támogatáshoz képest szélesíti a jogosultak körét, tekintettel arra, hogy már az 5. évfolyamban nyújtott tanulmányi eredmény alapján is kérelmezhetik a támogatást a szociálisan rászoruló családok. A jogosultak körének további bővülését eredményezheti, hogy a tanulmányi eredményt, mint jogosultsági feltételt a középiskolai korosztály tekintetében alacsonyabb mértékben állapítja meg.


7. §-hoz


A rendelet hatálybalépéséről, alkalmazhatóságáról, valamint a hatályát vesztő jogszabályhelyről rendelkezik. 


8. §-hoz


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete módosításáról rendelkezik. 




Mellékletek