Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 26/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról

Hatályos: 2018. 12. 01

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 26/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőre történő áthárításáról

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 35. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosított lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban együtt: bérlemény) terjed ki.

(2)[1] Nem terjed ki a rendelet hatálya azokra bérleményekre, amelyeknek a vízfogyasztása önálló vízmérővel vagy mellékvízmérővel mérhető és a bérlő a díjat külön közszolgáltatási szerződés szerint közvetlenül a szolgáltató részére fizeti meg. Nem terjed ki a rendelet hatálya azokra a bérlőkre sem, akik bérleti szerződésük alapján a bérleményükre eső közös költség teljes összegének viselésére kötelesek.

(3)[2] E rendelet alkalmazásában bérlő alatt a jogcím nélküli lakáshasználót, valamint az önkényes lakásfoglalót is érteni kell.

Díjmegállapítás 100%-os önkormányzati tulajdonú lakóépületek esetében

2. § (1) A 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok bérlői és lakáshasználói (a továbbiakban együtt: bérlő) az általuk bérelt vagy a bérleti jogviszony megszűnését követően jogcím nélkül használt (a továbbiakban együtt: bérelt) bérlemény után kötelesek az Önkormányzat által a közműszolgáltató részére megfizetett víz- és csatornadíj összegét havi rendszerességgel az Önkormányzat részére megfizetni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti díj megállapítása a lakóépület előző évi víz- és csatornadíjainak felosztásán alapul. A felosztásnál az előző év január 1-je és december 31-e (a továbbiakban: bázisév) között az ingatlan egészére kiszámlázott vízfogyasztást kell alapul venni, mely összegből a továbbhárítandó víz- és csatornadíj összegét (a továbbiakban díjalapot) úgy kell meghatározni, hogy az épület központi vízmérőhelyén mért fogyasztásból le kell vonni:

  • a) a mellékmérővel rendelkező bérlemények fogyasztását,
  • b) csőtörés során elfolyt víz mennyiségét,
  • c) az Önkormányzat által végzett felújítás, karbantartás során felhasznált víz mennyiségét.

(3) Az adott bérlőt terhelő víz- és csatornadíj összegét a bérlemény alapterületének alapulvételével kell megállapítani. Az egy négyzetméterre jutó víz- és csatornadíjat úgy kell kiszámítani, hogy a díjalapot el kell osztani a lakóépületben lévő lakott bérlemények összes alapterületével (a továbbiakban: éves m2-re jutó egységár).

(4) A bérlő által fizetendő éves díj mértéke azonos az éves m2-re jutó egységárnak a bérlemény alapterületére jutó költség szorzatával (a továbbiakban: éves átalánydíj).

(5) A bérlő által fizetendő havi díj a megállapított éves átalánydíj 1/12-ed része, melyet a bázisévet követő év áprilisától kezdődően 12 hónapon át köteles a bérlő megfizetni.

Díjmegállapítás társasházak esetében

3. § [3] (1) Vegyes tulajdonú társasházakban lévő önkormányzati lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek havonta fizetendő víz és csatornadíja e rendelet 1. mellékletében meghatározott normatáblázat alapján számított szorzó, valamint Budapest Főváros Közgyűlésének a víz- és csatornahasználati díját meghatározó mindenkor hatályos rendeletében szabályozott egységár szorzatának egytizenketted része.

(2) A bérlő által fizetendő víz- és csatornahasználati díj összegét a naptári év július 1-től fizetendően kell megállapítani.

A víz- és csatornadíj megfizetésének módja

4. § (1) A bérlő a havi víz- és csatornadíjat a mindenkori esedékes lakbérrel, illetve helyiségbérleti díjjal együtt köteles megfizetni.

(2) A víz- és csatornadíj összege a lakbérszámlán, illetve a helyiségbérleti számlán külön tételként szerepel.

Vízórák felszerelése és hitelesítése

5. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló bérleményekben a vízórák és mellékvízmérők felszerelése és hitelesítése, valamint az ezzel kapcsolatos költségek viselése az Önkormányzat feladata.

(2) A bérlő köteles a vízóra és mellékvízmérő felszereléséhez és hitelesítéséhez szükséges bejutást biztosítani az ingatlanba.

6. § Abban az esetben, ha a vízóra, illetve a mellékvízmérő a bérlő nevén van, annak cseréjét és hitelesítését a bérlő köteles elvégezni, illetve annak költségeit viselni a szolgáltató erre vonatkozó jelzése alapján.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba és rendelkezéseit a hatálybalépéskor fennálló bérleti és lakáshasználati jogviszonyokban is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában lévő bérlemények egyes közműdíjainak bérlőre való áthárításáról szóló 33/2004. (VI.9.) Pesterzsébet Önkormányzatának rendelete.

1. melléklet 1.
melléklet

VÍZ- CSATORNA (MENNYISÉG) NORMA

(m3/év)


komfortfokozat

Szobaszám

1

1+fél

2

2+fél

3

3+fél

4 és több

összkomfortos

185

224

264

304

343

382

422

komfortos

168

204

240

276

312

248

384

félkomfortos

118

143

168

193

218

244

269

komfort nélküli és szükséglakás

84

102

120

138

156

174

192

Korrekciós tényező a víz-csatorna normatáblázathoz:

lakásban lakók száma

lakásnagyság (szobaszám)

1-2

1

3

1+fél

4

2

5

2+fél

6

3

7

3+fél

8

4

A mennyiben a lakásban ténylegesen lakók száma a fenti mértékeket meghaladja, úgy bent lakó személyek száma alapján – minden többlet fő után – a táblázatban szereplő normát 1,1-es szorzóval módosítani kell.


[1] Módosította a 23/2018. (IX.25.) Ör. 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2018. december 1. napjától.
[2] Beiktatta a 23/2018. (IX.25.) Ör. 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2018. december 1. napjától.
[3] Módosította a 23/2018. (IX.25.) Ör. 2. §-a, hatályos 2018. december 1. napjától.