Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 33/2017. (XI.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) Ök. számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2017. 12. 31

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

33/2017.  (XI. 15.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet                 (a továbbiakban: Rendelet)  11. §-a az alábbi m) ponttal egészül ki:

„m) a szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatásról.” 

2. § (1) A Rendelet 17. § (1) bekezdés a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatás a tömegközlekedést igénybe venni nem tudó oktatási, nevelési intézménybe járó beteg gyermeket nevelő családok, illetve felnőtt lakosok megsegítésére, szállításuk biztosítására nyújtott anyagi támogatás.”

(2) A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatásra jogosult - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig - az a Budapest XX. kerületi lakóhellyel rendelkező, beteg gyermeket nevelő szülő, más törvényes képviselő illetve az egyedülélő nagykorú jogosult

  1. akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350%-át, vagy
  2. egyedülélő személy esetén havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400%-át,

és a kérelem indokát a betegséget igazoló dokumentumokkal, valamint Pesterzsébet Önkormányzata Humán Szolgáltatások Intézménye vagy más szolgáltató által kiállított számlával, igazolással bizonyítja.”

(3) A Rendelet 17. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kérelmet évente legfeljebb négy alkalommal a Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztályra lehet benyújtani.”

(4) A Rendelet 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A támogatás évente 4 alkalommal állapítható meg, összege az igazolt szállítási költség összege, de alkalmanként legfeljebb 50.000 forint.”



Záró rendelkezések

3. § (1) Jelen rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a Rendelet 12. §-a.


4. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) II. Polgármesterre átruházott hatáskörök 3. pontja az alábbi m) alponttal egészül ki:


„m) a szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatásról.”


(2) Hatályát veszti az SZMSZ 2. számú melléklete „7. A Szociális Bizottság átruházott hatáskörei” pontja 34. alpontja. 









      Szabados Ákos                                                     dr. Demjanovich Orsolya

                   polgármester                                                                       jegyző































Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 33/2017. ( XI. 15.) önkormányzati rendelet indokolása


Általános indokolás


A közigazgatási hatósági eljárásokra - ideértve az önkormányzati hatósági ügyekben folytatott eljárásokat is - a 2018. január 1-jétől az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezésit kell alkalmazni.  


Az Ákr. eltérő rendelkezése hiányában testületi hatáskörbe tartozó hatósági ügyben a függő hatályú döntés meghozatalára is az Ákr. 43. § (1) bekezdése szerinti határidőt kell alkalmazni. A testületi szervnek tehát az eljárás megindításától számított 8 napon belül meg kell hoznia a függő hatályú döntést, ha az ügy érdemében – pl. a tényállás tisztázási kötelezettségénél fogva – 8 napon belül egyébként nem tud dönteni, a kérelem visszautasításának vagy áttételének nincs helye és ezért az eljárást a teljes eljárás szabályai szerint folytatja le.


Az Ákr. idézett rendelkezései alapján az eljárási határidők megtartása, a hatósági ügyek ügyintézésének gyorsítása és egyszerűsítése érdekében, azon önkormányzati hatósági ügyek tekintetében, ahol a hatóság testületi szerv, az Mötv. 41. § (4) bekezdése alkalmazásával az önkormányzati testületi hatósági hatáskör polgármesterre történő átruházása válik indokolttá.


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 12.-§-a a szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatás megállapítását a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság hatáskörébe utalja.


A fent ismertetett jogszabályi rendelkezéseket figyelembe véve - tekintettel arra, hogy a Szociális Bizottság testületi szerv - a rendelet módosítás a szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatás megállapítására vonatkozó hatáskör Képviselő-testülettől polgármesterre történő átruházásáról rendelkezik.


            

A rendelet tervezet további módosító rendelkezéseket nem tartalmaz, költségvetési kihatásai nincsenek.  


Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.














Részletes indokolás  


                                                                       1. §-hoz


A Képviselő-testület által a Polgármesterre átruházott hatásköröket egészíti ki a szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatással.




2. §-hoz


A hatáskör változását vezeti át a jogosultságot szabályozó rendelkezéseken.                               

                                                                       3. §-hoz


A rendelet hatálybalépéséről, valamint a hatályát vesztő jogszabályhelyről rendelkezik.


4. §-hoz


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete módosításáról rendelkezik.