Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 39/2017. (XII.12.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló 40/2004. (VII. 7.) Ök. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 05. 30

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat
39/2017. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló

40/2004. (VII. 7.) Ök. sz. rendelet módosítására


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló 40/2004. (VII. 7.) Ök. sz. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben foglalt engedélyt átruházott hatáskörben a Polgármester adja ki.”

(2) A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott közigazgatási megjelölés vagy név felvétele és használata iránti kérelmet – e rendelet 1. sz. mellékletét képező nyomtatványon – kell benyújtani, melyet a Polgármester bírál el.”


2. § E rendelet 2018. január 1.-én lép hatályba.


3. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 2. melléklet II. pontjának [Polgármesterre átruházott hatáskörök] 6. alpontja helyébe az alábbi lép:

„6.  Dönt az Önkormányzat címere, valamint a „Pesterzsébet” névhasználat iránt benyújtott kérelmekről.”

(2) Az SZMSZ 2. melléklet 2. pontjának [Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság átruházott hatáskörei] 1. alpontja hatályát veszti.





Szabados Ákos                                                  dr. Demjanovich Orsolya

      polgármester                                                                    jegyző



Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló

40/2004. (VII. 7.) Ök. sz. rendelet módosításáról szóló

39/2017. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének

indoklása


Általános indokolás


A Rendelet megalkotását az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 2018. január 1.-én történő hatályba lépése indokolja, mivel ettől az időponttól a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) helyett az Ákrt-t kell alkalmazni.


Részletes indokolás

1. §-hoz

Az Ákr. 2018. január 1.-től új, rövidebb eljárási határidőt (8 nap) állapít meg ügyintézési határidőként a hatósági ügyek tekintetében, ezért a rendelettervezetben a Hivatal már ennek megfelelően tesz javaslatot ez elbírálási hatáskörök átruházására. (Mind a névhasználati, mind a jelképhasználati eljárást a polgármester hatáskörébe kerül.)


2. – 3. §-hoz

A Rendelet hatálybalépését határozza meg úgy, hogy a Rendelet megismerésére megfelelő időt biztosít a lehetséges kérelmezők részére, továbbá tartalmazza a hatályon kívül helyező rendelkezéseket, illetve a hatásköri rendelkezéseket.



Mellékletek