Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 16/2018. (V.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 30- 2018. 05. 29

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

16/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 63. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó a jogcím nélküli használat kezdetétől számított három hónap elteltével a lakásra megállapított lakbér kétszeresének, majd egy év elteltével a lakásra megállapított lakbér háromszorosának megfelelő összegű használati díjat köteles fizetni a bérbeadó részére.”


2. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




Szabados Ákos                                                         dr. Demjanovich Orsolya

       polgármester                                                                              jegyző



Általános indokolás


Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosítását a jogcím nélküli lakáshasználat jelenségének visszaszorításához fűződő önkormányzati érdek indokolja.  


Részletes indokolás


  1. §


A rendelet módosítása esetén az önkormányzati lakásokat jogcím nélkül használók a jogcím nélküli használat időtartamától függően emelkedő összegű lakáshasználati díj megfizetésére lesznek kötelesek. A jogcím nélküli használat első három hónapjában a használati díj a lakbérrel azonos összeg, majd ezt követően – a jogcím nélküli használat megszűntetése, a jogcím rendezésének kikényszerítése érdekében – kétszeres, 1 év elteltével pedig háromszoros összegre emelkedik.


  1. §


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.