Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 21/2018. (VII.23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak burkolatbontásának szabályozásáról, valamint a nem közlekedési célú igénybevételért fizetendő díj meghatározásáról szóló 7/2018. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 07. 24- 2018. 07. 23

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének


21/2018. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak burkolatbontásának szabályozásáról, valamint a nem közlekedési célú igénybevételért fizetendő díj meghatározásáról szóló 7/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIV. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, figyelemmel a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 37. § (1) bekezdésében foglaltakra az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak burkolatbontásának szabályozásáról, valamint a nem közlekedési célú igénybevételért fizetendő díj meghatározásáról szóló 7/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


1. § (1) Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak burkolatbontásának szabályozásáról, valamint a nem közlekedési célú igénybevételért fizetendő díj meghatározásáról szóló 7/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 8. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A kérelmező által minimálisan fizetendő igénybevételi díj összege 10.000 forint, az igénybe vett terület nagyságától és az igénybevétel időtartamától függetlenül.”

(2) A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Az 1. mellékletben megállapított díjakat általános forgalmi adó nem terheli.”

2. § A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napján lép hatályba.


            Szabados Ákos                                                         dr. Demjanovich Orsolya

                polgármester                                                                          jegyző



  1. melléklet

a 21/2018. (VII. 23.) önkormányzati rendelethez


BURKOLATBONTÁSOK IGÉNYBEVÉTELI DÍJA


Kategória


Díjtétel


Belterületi I. rendű főút

100.- Ft/m2/nap

Belterületi II. rendű főút

50.- Ft/m2/nap

Fenti kategóriákba nem tartozó belterületi mellékutak, lakó- és kiszolgáló utak, külterületi közutak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák, földterületek, ideértve a földutakat és az önkormányzati tulajdonú magánutakat is.

50.- Ft/m2/nap


Figyelembe veendő egyéb szempontok

Szorzószámok

Félpályás útlezárás

2

Teljes útlezárás

3

Téli munkavégzés

2

Burkolatbontási tilalom alá eső utak, járdák

2


Az egyes esetekre meghatározott szorzószámok azonos igénybevétel esetén összeadódnak.


A minimálisan fizetendő igénybevételi díj összege 10.000,- Ft




INDOKOLÁS

Általános indokolás

A közutak nem közlekedési célú igénybevételének alapvető feltételeit a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Úttörvény), valamint annak végrehajtási rendelete, a 30/1988. (IV.21.) MT rendelet határozza meg. Az Úttörvény 36. § (1) bekezdése alapján a közutak nem közlekedési célú használatához a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges. A hozzájárulásban a közút kezelője feltételeket írhat elő. Annak érdekében, hogy a közút kezelője a kezelt valamennyi közúton egyformán érvényes feltételeket írhasson elő, szükségesnek tartjuk olyan általános feltételek rendeleti szintű meghatározását, mely mindenki számára nyilvános és előre megismerhető.


Részletes indokolás


1-2. §

A Magyar Államkincstár jelzése szerint a burkolatbontások esetében fizetendő igénybevételi díj közhatalmi bevételnek minősül, ezért azt általános forgalmi adó nem terheli. Ennek következtében szükséges a nettó+áfa összegben megállapított igénybevételi díjak módosítása.


3. §


Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.


Mellékletek