Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 025/2018. (X.26.) önkormányzati rendelete

Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/20117. (X. 09.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 01- 2018. 10. 31

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

25/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/2007. (X. 9.) Ök. számú rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének 9. pontjában, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján és az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


1. §

Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/2007. (X. 9.) Ök. számú rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Az ellátási területen 9 házi gyermekorvosi körzet működik területi ellátási kötelezettséggel.

2. §

A Rendelet 9/A. § (1) bekezdése a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az Önkormányzat az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást Budapest Főváros XX. kerület közigazgatási területén egészségügyi tevékenység végzésére jogosult egészségügyi szolgáltatóval kötött feladatellátási szerződés útján biztosítja. Az Önkormányzat az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátást Budapest Főváros XX. kerület közigazgatási területén egészségügyi tevékenységek végzésére jogosult egészségügyi szolgáltatóval kötött feladatellátási szerződés útján biztosítja.”


3. §

A Rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


4. §

A Rendelet 5. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


5. §

A Rendelet 6. melléklete helyébe jelen rendelet 3. melléklete lép.


6. §

E rendelet 2018. november 1. napján lép hatályba.


             Szabados Ákos                                                      dr. Demjanovich Orsolya

              polgármester                                                                            jegyző




INDOKOLÁS

     az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/2007. (X.9.) Ök. számú rendelet

módosításáról szóló 25/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelethez



Általános indokolás


Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/2007. (X.09.) Ök. sz. rendeletében (továbbiakban: Rendelet) határozta meg a Pesterzsébet közigazgatási területén működtetni kívánt házi gyermekorvosi körzeteket és ellátási területeit.  A házi gyermekorvosi körzetek száma jelenleg 10.

Kerületünkben a házi gyermekorvosi körzetek közül 2017. szeptember 1. napjától 3 körzetben megvalósulnak a tartósan betöltetlen háziorvosi körzet feltételei, azaz a települési önkormányzat 6 hónapot meghaladó időtartamban csak helyettesítő orvos foglalkoztatásával tud eleget tenni területi ellátási kötelezettségének. 2017. szeptember 1. napjától Pesterzsébet Önkormányzatának egészségügyi szolgáltató intézménye, Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye (HSZI) gondoskodik az 1. számú, a 7. számú, valamint a 9. számú házi gyermekorvosi körzet betegeinek ellátásáról megbízási szerződéssel foglalkoztatott helyettesítő orvossal. A tartósan betöltetlen körzetekben a helyettesítési feladatokat célszerűen a kerületben praktizáló házi gyermekorvosok látják el. Az 5. számú házi gyermekorvosi körzetben praktizáló, egyidejűleg a 7. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítési feladatait ellátó doktornő azonban 2018. szeptemberben váratlanul elhunyt, amely miatt szükségessé válik a házi gyermekorvosi körzetek átalakítása. A feladatellátás csak körzetmódosítással oldható meg. A körzetek átalakítására vonatkozóan a HSZI vezetése és a kerületi házi gyermekorvosok közreműködésével egyezetetések lefolytatására került sor. Az egyeztetések eredményeként az az együttes álláspont került kialakításra, mely szerint a 7. számú házi gyermekorvosi körzet kerüljön megszüntetésre, ellátási területe pedig szétosztásra a 2., 4., 5., 6., 8. és 9. számú házi gyermekorvosi körzetek gyermekorvosai között. Ezen szomszédos körzetek a jelenlegi gyermek lakosságszámot figyelembevéve még elbírják a 7. számú körzet megszüntetésével és felosztásával járó lakossági többletet.


A Rendelet iskolaorvosi és iskolavédőnői körzeteit megállapító 5. és 6. számú mellékletének módosítását az teszi szükségessé egyrészt, hogy a 2018/2019-es tanévtől a Tátra Téri Általános Iskola (1204 Budapest, Tátra tér 1.) beolvadt a Budapest XX. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolába (1205 Budapest, Mártírok útja 47.), a beolvadást követően létrejött intézmény a Budapest XX. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola nevével és épületében működik tovább, mely miatt a Rendelet érintett mellékleteiből a Tátra Téri Általános Iskola törlésre kerül. Az iskolaorvosi és iskolavédőnői körzetek finanszírozását a Tátra Téri Általános Iskola megszűnése önmagában nem érintette kedvezőtlenül, tekintettel arra, hogy a Tátra Téri Általános Iskolába járó tanulók többsége kerületi iskolákba iratkozott be, illetve nyert felvételt.

Másrészről a HSZI az iskoláktól és óvodáktól kapott tanulói és gyermek létszámok alapján kezdeményezte az iskolavédőnői és iskolaorvosi körzethatárok módosítását, mely a Rendeletnek szintén az 5. és 6. számú mellékletét érinti. A változtatást a nevelési-oktatási intézmények tanulói létszámának a 2018/2019-es tanévtől kezdődő módosulása indokolja, tekintettel arra, hogy a létszám változása miatt több körzetben a minimális 720 fő (pont) alá esne a létszám, mely a finanszírozásra kedvezőtlen hatással lenne.





Részletes indokolás


1. §-hoz

A házi gyermekorvosi körzetek száma a 7. számú házi gyermekorvosi körzet megszüntetését követően 9, a körzetek számozásának változatlanul hagyása mellett (1-11 terjedő számozással).

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 32/2007. (X.9.) Ök. számú rendeletének elfogadásával 11 házi gyermekorvosi körzet kialakításáról döntött. A 33/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet alapján a 3. számú házi gyermekorvosi körzet megszűnt és ellátási területe felosztásra került az 1., 2., 4., 5., 6., 7. és 8. számú házi gyermekorvosi körzetek között. Ennek alapján 2013. október 1. napjától Budapest XX. kerületben 10 házi gyermekorvosi körzet működött (a 2013. évi körzetmegszüntetés a Rendelet szövegében nem, csak a Rendelet 2. számú mellékletében került átvezetésre).

A körzetek száma a Rendelet jelen módosításával további egy körzettel csökken, azaz a módosítást követően – 2018. november 1. napjától - 9 házi gyermekorvosi körzet működik területi ellátási kötelezettséggel.


2. §-hoz

A módosítás - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ észrevételének való megfelelés érdekében - pontosítja, hogy az Önkormányzat az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó házi gyermekorvosi ügyeleti ellátására és a felnőtt háziorvosi ügyelet ellátására külön-külön köt feladatellátási szerződést. Mindkét ellátás vonatkozásában az ellátási terület Budapest Főváros XX. kerület közigazgatási területe.

3. §-hoz

A módosító rendelet 1. melléklete szerint a 7. számú házi gyermekorvosi körzet megszüntetésre kerül, ellátási területe pedig szétosztásra a 2., 4., 5., 6., 8. és 9. számú körzetek között.

4. §

A módosító rendelet 2. melléklete az ellátási területen lévő nevelési-oktatási intézmények javított elnevezéseit tartalmazza, tekintettel arra, hogy azok hivatalos elnevezése a Rendelet hatálybalépése óta eltelt időben megváltozott, továbbá a 2. számú iskolaorvosi körzet által lefedett iskolák köréből törlésre kerül a módosítást követően a Tátra Téri Általános Iskola (1205 Budapest, Tátra tér 1.), tekintettel arra, hogy az a 2018/2019-es tanévtől beolvadt a Budapest XX. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolába (1205 Budapest, Mártírok útja 47.), így a beolvadást követően a Budapest XX. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola nevével és épületében működik tovább.

A változtatást indokolja továbbá a nevelési-oktatási intézmények tanulói létszámának a 2018/2019-es tanévtől kezdődő módosulása is, mivel a gyermeklétszám adott intézményben történő változása miatt több körzetben a minimális 720 fő (pont) alá esne a létszám, mely a finanszírozásra kedvezőtlen hatással lenne.

5. §

A módosító rendelet 3. melléklete szerint a 8. számú iskolavédőnői körzet által lefedett iskolák köréből törlésre kerül a Tátra Téri Általános Iskola (1205 Budapest, Tátra tér 1.), tekintettel arra, hogy az a 2018/2019-es tanévtől beolvadt a Budapest XX. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolába.

6. §

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.