Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 06/2018. (IV.6.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatásért az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2018. 05. 02

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének


6/2018. (IV. 6.) önkormányzati rendelete


az anyakönyvi események hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésének szabályairól,

továbbá a többletszolgáltatásért az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díj mértékéről



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának közigazgatási területén tartott anyakönyvi események kapcsán a többletszolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,
  2. többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen, illetve a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása,
  3. hivatali munkaidő: hétfőn 8.00-18.00, kedden 8.00-16.00, szerdán 8.00-16.30, csütörtökön: 8.00-16.00, pénteken 8.00-13.30 óra között,
  4. ügyfélfogadási idő: hétfőn 14.30-18.00, szerdán 8.00-16.30, pénteken 8.00-11.30 óra között,
  5. hivatali helyiség: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal (Bp.XX., Kossuth Lajos tér 1.) házasságkötő terme és a fsz. 2. szám alatti anyakönyvi irodahelyiség,
  6. közreműködő anyakönyvvezető: az anyakönyvi események előkészítését és a vezetését végző anyakönyvvezető. 



Az engedélyezés szabályai


3. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolítására hétfőn 18 és 19 óra között, kedden és csütörtökön 16 és 19 óra között, szerdán 16.30 és 19 óra között, pénteken 13.30 és 19 óra között, továbbá szombaton 11 és 19 óra között van lehetőség.


  1. Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolítása során be kell tartani a helyszínnel, valamint az egyéb feltételekkel kapcsolatos mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályi előírásokat.


  1. Naponta kettő hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat lebonyolítására van lehetőség, melynek legkésőbbi kezdő időpontja munkanapon 17.30 óra, szombaton 18.30 óra. Amennyiben egy napon több anyakönyvi esemény kerül megrendezésre, a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény legyen azon a napon az utolsó.

       

  1. A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események nem akadályozhatják a már hivatalosan előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását.


  1. Az (1)-(4) bekezdésben megfogalmazott szabályoktól csak a 4.§ (5) bekezdésében meghatározott esetben lehet eltérni.


A fizetendő díj mértéke


4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény ellentételezéseként a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel -  házasulóknak/bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítőknek 10.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjat kell fizetniük az önkormányzat részére.


(2)  A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény díjmentes abban az esetben, ha a házasulók/bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők nem a házasságkötő teremben, hanem az anyakönyvi irodahelyiségben, kizárólag két tanú jelenlétében, vendégek és műsorszolgáltatás nélkül kívánják lebonyolítani az anyakönyvi eseményt.  


  1. A hivatali munkaidőn kívül házasságkötő teremben lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes abban az esetben, ha a házasulók/bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők egyikének lakóhelye a bejelentkezés időpontjában legalább egy éve Budapest XX. kerület közigazgatási területén van.


  1. A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény ellentételezéseként a házasulóknak/bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítőknek 40.000,-Ft/anyakönyvi esemény díjat kell fizetniük az önkormányzat részére.


  1. A hivatali helyiségen kívüli (pl. lakáson, kórházban, egyéb egészségügyi vagy szociális intézményben) anyakönyvi esemény díjmentes abban az esetben, ha a házasulók/bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítását indokolja.


Anyakönyvvezetőket illető díjazás


5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 5.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjazás illeti meg.


  1. A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 15.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjazás illeti meg.



Záró rendelkezések


6.§(1)  Ez a rendelet 2018. május 2-án lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díj mértékéről szóló 33/2016. (XII.07.) önkormányzati rendelete.





          Szabados Ákos                                                                 dr. Demjanovich Orsolya

            polgármester                                                                                  jegyző







































Általános Indokolás




Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: Kormányhivatal) célellenőrzés keretében vizsgálta a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi események hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatásért az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díj mértékéről szóló 33/2016. (XII.07.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör.).

A Kormányhivatal a BP/1010/00140-1/2018. számú szakmai segítségnyújtás a 33/2016. (XII.07.) önkormányzati rendelettel kapcsolatban tárgyú megkeresésében észrevételt tett az Ör. bevezető részében, valamint az 5.§ -ában foglaltakhoz és kérte a rendelet felülvizsgálatát. A Kormányhivatal megállapításait és javaslatait figyelembe véve tettünk javaslatot új rendelet megalkotására.




RÉSZLETES INDOKOLÁS



1. §-hoz


A rendelet területi és személyi hatályát állapítja meg.


2. §-hoz


Az értelmező rendelkezéseket, fogalom-meghatározásokat tartalmazza.


3. §-hoz


Az anyakönyvi események engedélyezésének szabályait határozza meg.


4. §-hoz


Az önkormányzat részére fizetendő díj mértékét és a mentességeket határozza meg.


5. §-hoz


Az anyakönyvvezetők részére a többletszolgáltatásban történő közreműködés ellentételezéseként kifizethető díjazás megállapítását tartalmazza.


6. §-hoz


A rendelet hatályba lépésének időpontját tartalmazza a Jat. 7. §-a alapján, önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését mondja ki a Jat. 10.§-a alapján.




Mellékletek