Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 21/2019. (VII.26.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 27- 2019. 07. 26

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

21/2019. (VII.26.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló

15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) bevezető részének helyébe a következő rendelkezés lép:


„Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”


2. §

A Rendelet 1. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(15) Hűségjutalmat alapít Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) intézményeiben, a Külső-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben, a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskolában, illetve a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Budapest XX. Kerületi Tagintézményében foglalkoztatottak számára, abból a célból, hogy a Pesterzsébeten eltöltött több évtizedes közalkalmazotti és egyéb jogviszonyt elismerésben részesítse.

3. §

A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím adományozható annak a magyar és/vagy külföldi személynek, aki a szociális munka területén Pesterzsébeten kiemelkedő tevékenységet végzett.”


4. §

A Rendelet 10. § (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

„c) hivatásos tűzoltó.”

5. §


A Rendelet 12. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(3) A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címre javaslattétel:

a) A kitüntető cím adományozására az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya és a Képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot, melyet írásban, részletes indokolással a polgármesterhez kell benyújtani. A Képviselő-testület tagjai a kitüntető cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen is tehetnek javaslatot.”


6. §

A Rendelet 13. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(3) Az Év Közalkalmazottja kitüntető címre javaslattétel:

a) A kitüntető cím adományozására az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya és a Képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A Képviselő-testület tagjai a kitüntető cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen is tehetnek javaslatot.”

7. §

(1) A Rendelet 14. § (6) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) valamint 50.000 Ft értékű ajándékutalványt kap.”

  1. A Rendelet 15. § (6) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) valamint 50.000 Ft értékű ajándékutalványt kap.”

8. §


A Rendelet 17. § (1)-(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Hűségjutalom adományozható annak a dolgozónak, aki a hűségjutalom kitüntető cím adományozása évében 20, 30, 35, 40, 45 vagy 50 évet dolgozott az Önkormányzat fenntartásában lévő intézményben, a Külső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményben (ideértve Pesterzsébet közigazgatási területén lévő, korábban fővárosi fenntartású köznevelési intézményeket is), a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskolában, illetve a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Budapest XX. Kerületi Tagintézményében.

(2) A Hűségjutalomban minden évben azon dolgozók részesülhetnek, akiket az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya, a Külső-Pesti Tankerületi Központ Igazgatója, a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola igazgatója vagy a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója jogosultságuk alapján felterjeszt.

(3) A Hűségjutalom kitüntető címre javaslattétel:

a) javaslatot az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola igazgatója és Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója tehetnek;

b) a javaslatot írásban, a polgármesterhez kell benyújtani;

c) a javaslatok benyújtásának határideje – a következő év vonatkozásában – minden év december 15. napja;


9. §

A Rendelet 21. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

            „(3) A Pesterzsébet Sportolója kitüntető címre javaslattétel:

a) A kitüntető cím adományozására sportszakosztály vezetője tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani.”


10. §

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 12. § (3) bekezdés c), valamint a 13. § (3) bekezdés c) pontja.










Szabados Ákos                                           dr. Demjanovich Orsolya

polgármester                                                          jegyző              



                                                                             










Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

a kitüntető címek adományozásáról szóló

15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló

15/2019. (IV. 24.) önkormányzati rendeletének

INDOKOLÁSA


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendeletét módosítja.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


  1. §-hoz


Budapest Főváros Kormányhivatala Kormánymegbízottja szakmai segítségnyújtás keretében jelezte, hogy a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendeletnek bevezető részében szereplő megfogalmazás jogellenes.

A rendelet és annak módosításainak megalkotására nem az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, hanem Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése ad felhatalmazást.

A képviselő-testület ennek megfelelően módosítja a rendelet bevezető részét.


  1. §-hoz


A Nevelési Tanácsadó Önkormányzatunk önállóan működő költségvetési szerveként a 2013. január 1-től bevezetett közigazgatási átalakítások során – Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XX. kerületi Tagintézménye elnevezéssel – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) került. A KLIK-ből 2017. január 1. napjától a területi szervei kiváltak és a tankerületi központba olvadtak be. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat fenntartója jelenleg a Belső-Pesti Tankerületi Központ. Annak érdekében, hogy azok a közalkalmazottak is hűségjutalomban legyenek részesíthetők, akik a volt Nevelési Tanácsadóban dolgoztak, illetve jelenleg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XX. kerületi Tagintézményével állnak közalkalmazotti jogviszonyban, a rendelet vonatkozó részeinek pontosítása vált szükségessé.


3. §-hoz


A módosító rendelkezés a Rendelet alkalmazása során észlelt szabályozási hiba javítását célozza.




  1. §-hoz


A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím díjazottjainak köre kibővül a hivatásos tűzoltókkal.

5. – 6. § -hoz


A módosítást követően a Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím, valamint az Év közalkalmazottja kitüntető cím adományozására az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya tehetnek javaslatot. A Képviselő-testület tagjai a kitüntető cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen is tehetnek javaslatot. A módosító rendelet szerinti hatályon kívül helyező rendelkezést, a javaslatkérési felhívás közzétételének követelményét, a javaslattételre jogosultak körének fentiek szerinti szűkítése tette indokolttá.

7. §-hoz

Az Év sportolója, az Év edzője és az Év sportvezetője díjakkal ne pénzjutalom, hanem ajándékutalvány jár.


8. §-hoz


A hűségjutalomban részesíthető személyi kör pontosításával kibővült a hűségjutalom kitüntető címre javaslattételre jogosultak köre is a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójával.


E § - a jelenleg folytatott gyakorlattal egyezően - pontosítást tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy a hűségjutalom adományozása szempontjából vizsgálandó jogviszony számításánál és jogosultság megítélésekor a jelenleg a Külső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézmények alatt a Pesterzsébet közigazgatási területén lévő, korábban fővárosi fenntartású köznevelési intézményeket is érteni kell (Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium, Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és a Budapest XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium).


9. §-hoz

A Pesterzsébet Sportolója kitüntető cím kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó kerületi lakosnak, vagy Pesterzsébeti sportszakosztályban dolgozó személynek adományozható, ezért indokolt, hogy ne csak pesterzsébeti sportszakosztály vezetője tehessen javaslatot a díjazott személyére.


10. §-hoz


Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.