Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 10/2020. (III.23.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 24- 2020. 03. 23

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2020. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló

15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljárva a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a polgármester, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. §-a az alábbi (24) bekezdéssel egészül ki:

„(24) Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető címet alapít abból a célból, hogy az Országos Mentőszolgálat Pesterzsébeti Mentőállomásának állományában kiemelkedő munkát végző dolgozókat elismerésben részesítse.”

2. §

A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Egészségügyi Bizottság a szeptemberi ülésén dönt.”

3. §

A Rendelet 11. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Sportbizottság a szeptemberi ülésén dönt.”

4. §

A Rendelet 12. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság 3 személy tekintetében, az Egészségügyi Bizottság 1 személy tekintetében, a Szociális Bizottság 3 személy tekintetében dönt.”

5. §

A Rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság 5 személy tekintetében, az Egészségügyi Bizottság 2 személy tekintetében, a Szociális Bizottság 4 személy tekintetében dönt.”


6. §

A Rendelet 14. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Az Év Sportolója kitüntető címre felterjesztett személyekről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Sportbizottság dönt.”


7. §

A Rendelet 15. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az Év Edzője és/vagy az Év Sportvezetője kitüntető címekre felterjesztett személyekről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Sportbizottság dönt.”

8. §

(1) A Rendelet 20. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)   A Szent Flórián elismerés évente legfeljebb 10 személynek adományozható.”

(2) A rendelet 20. § (6) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b)     valamint bruttó 150.000 Ft kitüntető címmel járó juttatást kap.”


9. §

A rendelet 21. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A Pesterzsébet Sportolója kitüntető címre felterjesztett személyekről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Sportbizottság dönt.”


10. §

A Rendelet az alábbi 23/A §-sal egészül ki:


„Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója


23/A §.

(1) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető cím az Országos Mentőszolgálat Pesterzsébeti Mentőállomásán dolgozó, kiemelkedő tevékenységet végző személynek adományozható.

(2) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető cím évente legfeljebb tíz személynek adományozható.

(3) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető címre javaslattétel:

a) A kitüntető cím adományozására az Országos Mentőszolgálat Pesterzsébeti Mentőállomás vezetője tehet javaslatokat, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani.

b) A javaslatok benyújtásának határideje minden év március 31.

(4) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető cím adományozásáról az Országos Mentőszolgálat Pesterzsébeti Mentőállomás vezetője javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(5) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető címet a Mentők Napja alkalmából kell átadni.

(6) A Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető címmel a kitüntetett:

a) díszmappában lévő Pesterzsébet címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását),

b) valamint bruttó 150.000 Ft kitüntető címmel járó juttatást kap.


11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






            Szabados Ákos                                             dr. Demjanovich Orsolya

            polgármester                                                              jegyző



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

a kitüntető címek adományozásáról szóló

15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló

10/2020. (III. 23.) önkormányzati rendeletének

INDOKOLÁSA


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendeletét módosítja.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. és 10. §-okhoz


A Képviselő-testület Pesterzsébet Kiváló Mentőszolgálati Dolgozója kitüntető címet alapít abból a célból, hogy az Országos Mentőszolgálat Pesterzsébeti Mentőállomásának állományában hosszú ideje kiemelkedő munkát végző dolgozókat elismerésben részesítse.


2-7. és 9.§-hoz


Az Egészségügyi és Sportbizottság szétválásával indokolt a megfelelő hatásköröket a feladatkörrel rendelkező bizottsághoz telepíteni.


8. §-hoz


A Képviselő-testület megemeli a Szent Flórián elismerésben részesíthető személyek számát, valamint az elismeréssel járó pénzbeni juttatás összegét.


11. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.