Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 15/2020. (IV.28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 29- 2020. 09. 28

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2020. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

szervezeti és működési szabályzatáról szóló

26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, hatáskörében eljárva a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a polgármester,az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:


„(11.) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területét is érintően kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CCXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület által a bizottságokra, valamint a jegyzőre átruházott hatásköröket a veszélyhelyzet időszakában a polgármester gyakorolja.”


2. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                        Szabados Ákos                                             dr. Demjanovich Orsolya

                        polgármester                                                              jegyző                        




Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló

15/2020. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása


Általános indokolás


A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CCXXVIII. törvény 46. (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

Budapest Főváros Kormányhivatala a BP/1010/00293-2/2020. számú „szakmai segítségnyújtás az Mötv. 41. § (4) bekezdésében foglalt átruházott hatáskörökkel kapcsolatban a Katvéd. tv. 46. § (4) bekezdésére tekintettel tárgyú”, 2020. április 22. napján kiadott tájékoztatása szerint ahogyan arra a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség 2020. március 27. napján kiadott állásfoglalása is kitér, a Katvéd. tv. 46. § (4) bekezdéseegyértelműen rendelkezik arról, hogy a képviselő-testület feladat-és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Tekintettel arra, hogy a bizottságok, illetve a jegyző az Mötv. 41. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület által átruházott hatásköröket gyakorolnak, a Katvéd. tv. 46. § (4) bekezdésében foglaltakat az átruházott hatáskörök tekintetében is alkalmazni kell. Ennek megfelelően külön polgármesteri döntés szükséges arról, hogy a képviselő-testület által átruházott hatásköröket a veszélyhelyzet időszakában a polgármester a képviselő-testület feladat-és hatáskörében eljárva visszavonja. Ezen döntés meghozatala – azon ügyekben, amelyek esetében első fokú döntés még nem került kiadmányozásra – történhet egyedileg vagy általános jelleggel: egyedileg az adott ügyben határozattal, illetőleg általános jelleggel az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításával a határozat meghozatalát megelőzően.

A fentieknek megfelelően készítettük elő az SZMSZ módosítását.

Részletes indokolás


1. §-hoz


Veszélyhelyzetben a képviselő-testület által átruházott hatáskörök polgármester általi gyakorlásáról rendelkezik általános jelleggel.


2. § -hoz


Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.