Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 21/2020. (V.29.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. ( X. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 30- 2020. 05. 29


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

21/2020. (V.29.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló

26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. § A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő új 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § (1) Az élet- vagy balesetveszélyt jelentő, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágását az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles elvégezni, azonban ezt haladéktalanul, de legkésőbb a fás szárú növény kivágását követő 5 munkanapon belül az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni. A bejelentésben a fakivágás indokoltságát kertészeti szakvéleménnyel, fényképfelvétellel vagy más hitelt érdemlő módon igazolni kell. Az indokolatlan, vagy utólag be nem jelentett kivágás engedély nélküli fakivágásnak minősül.

 (2) Amennyiben a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fa élet- vagy balesetveszélyes, vagy a vagyonbiztonságot veszélyezteti, és az ingatlan tulajdonosa vagy használója az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének saját elhatározásából nem tesz eleget, és e veszély másként nem hárítható el, a jegyző az ingatlan tulajdonosát, vagy a fával rendelkezni jogosultat a fa kivágására, vagy a szükséges mértékű visszametszésére kötelezi.

(3)  Amennyiben a kiszáradt fás szárú növényt az ingatlan tulajdonosa nem vágja ki, erre a jegyző – a pótlási kötelezettség megállapítása mellett – kötelezi.”


2. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.



       Szabados Ákos                                                          dr. Demjanovich Orsolya

 polgármester                                                                         jegyző

INDOKOLÁS


Általános indoklás



A Képviselő-testület 2018. októberi ülésén megalkotta a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendeletét, mely 2018. november 1-jén lépett hatályba. A módosítás – a magasabb rendű jogszabályban nem szabályozott – magánterületen álló, élet- vagy balesetveszélyt jelentő, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fákkal kapcsolatos eljárást építi be a rendelet szövegébe.


Részletes indoklás


  1. §-hoz


A rendelet a magánterületen álló, élet- vagy balesetveszélyt jelentő, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fák kivágására vonatkozó kötelezés kiadására vonatkozó felhatalmazó rendelkezéssel.


  1. §-hoz


A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.