Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 22- 2020. 10. 21

                 


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

30/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) )  11. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép

„c) az egyszeri év végi támogatásról,” 


2. § A Rendelet 18. §-a és alcíme helyébe a következő rendelkezés és alcím lép:


Egyszeri év végi támogatás


„18. § (1) A szociálisan rászoruló személyek és családok részére - amennyiben azt a tárgyévi költségvetés lehetővé teszi - a tárgyév decemberében egyszeri év végi támogatás nyújtható.


(2) Az egyszeri év végi támogatás nyújtásáról, a jogosultak köréről, valamint a támogatás  összegéről a Képviselő-testület a tárgyév október havi ülésén dönt.


(3) A Képviselő-testület döntése alapján a Polgármester - hivatalból indított eljárás keretében - egyszerűsített határozattal értesíti a jogosultakat az egyszeri év végi támogatásra való jogosultság tényéről.


(4) A Képviselő- testület döntése alapján a jogosultak részére az egyszeri év végi támogatást december 15. napjáig - postai úton, vagy banki átutalással - kell folyósítani.”


  

Záró rendelkezések

3. § Ez a rendelet a kihirdetés napján 15 órakor lép hatályba.



                 Szabados Ákos                                                    dr. Demjanovich Orsolya

                   polgármester                                                                  jegyző




A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 30/2020. (X.22.) önkormányzati rendelet indokolása


Általános indokolás


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezik a települési támogatások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól.


A települési támogatások keretében a jelenlegi szabályozás alapján a szociálisan rászoruló személyek és családok részére a tárgyév decemberében karácsonyi ajándékcsomag nyújtható. A tárgyévben ajándékcsomagra jogosultak köréről, valamint a csomagok jogosultak általi átvételi határidejéről a Képviselő-testület novemberi havi ülésén dönt.

A fentiek alapján - a Képviselő-testület döntésének megfelelően - a korábbi években általában 800-1000 család számára került biztosításra karácsonyi ajándékcsomag. A csomagok átvételére meghatározott határidőre tekintettel, a csomagok jogosultak általi átvétele jellemzően egy hét alatt zajlott le Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye munkatársai közreműködésével, az Önkormányzat által biztosított épületben. 

Tekintettel a COVID-19 vírus második hulláma okozta járványveszélyre, a vírus terjedésének megelőzése és a kockázatok csökkentése érdekében indokolt a fenti szabályozás módosítása, azzal a céllal, hogy a nagyszámú személyes jelenléttel megvalósuló csomagátvétel elkerülhető legyen.

A rendelet-tervezet alapján a Képviselő-testület a szociálisan rászoruló személyek és családok számára a korábbi szabályozáshoz hasonlóan biztosíthat támogatást a téli időszakban felmerülő többletkiadások enyhítésére pénzbeli támogatás formájában.



Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.





















Részletes indokolás  


                                                                       1. §-hoz


A Képviselő-testület által a Polgármesterre átruházott hatáskörök tekintetében a karácsonyi ajándékcsomag helyett az egyszeri év végi támogatást vezeti be.



2. §-hoz


Bevezeti az egyszeri év végi támogatást, mely a szociálisan rászoruló személyek és családok számára a korábbi szabályozáshoz hasonlóan biztosíthat támogatást a téli időszakban felmerülő többletkiadások enyhítésére pénzbeli támogatás formájában.


                                                                       3. §-hoz


A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.