Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2020. (XI.11.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet területén a kötelező maszkviselés szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 11- 2021. 03. 18



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

33/2020. (XI.11.) önkormányzati rendelete

a  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területén a kötelező maszkviselés szabályairól



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 27. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területén a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt előírások figyelembevételével belterületen valamennyi közterületen, illetve nyilvános helyen – kivéve a Duna-part területét -, valamint a játszótereken és a kutyafuttatókban a Korm. rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.


2.  §  (1) Ez a rendelet a kihirdetésének napján 14 órakor lép hatályba.


(2) Ez a rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet hatályának megszűnésével hatályát veszti.









      Szabados Ákos                                                      dr. Demjanovich Orsolya

       polgármester                                                                        jegyző













a  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területén a kötelező maszkviselés szabályairól szóló

33/2020. (XI.11.) önkormányzati rendelete indokolása


I N D O K O L Á S


Általános Indokolás



A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 2020. november 11-én lépett hatályba.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja szerint a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A Korm. rendelet 27. § a) pontja alapján felhatalmazást kap a települési önkormányzat polgármestere, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi polgármester, mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi közgyűlés hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorlója, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén azon közterületeket, illetve nyilvános helyeket, ahol e rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.

Fentiek alapján önkormányzati rendelet megalkotására van szükség ahhoz, hogy Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területén meghatározzuk a kötelező maszkviselés szabályait Pesterzsébet lakossága egészségének megóvása érdekében.


Részletes Indokolás


1. §


Meghatározza, hogy Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet területén hol kötelező a maszkviselés.


2. §


A rendelet hatályba lépéséről, valamint hatályának megszűnéséről rendelkezik.







Mellékletek