Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 7/2020. (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat Kerületi Építési Szabályzatról szóló 216/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 12

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének

7/2020. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a Budapest XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzat Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 16/A. § (1) bekezdés, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzat Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.)
24. § (4) bekezdése az alábbi d)-e) pontokkal egészül ki:

„d) az előkert mérete, ha azt a 2.a mellékletben található Szabályozási terv eltérően nem jelöli,

       da) a János utca irányában 3,0 m;

db) a Széchenyi utca irányában 5,0 m.

e) az oldalkert mérete, ha azt a 2.a mellékletben található Szabályozási terv eltérően nem jelöli,

       ea) a János utcára merőleges telekhatár esetében 13,0 m;

       eb) a Széchenyi utcára merőleges telekhatár esetében 5,0 m.”


2. §

A R. 28. § (2) bekezdése az alábbi h) ponttal egészül ki:

„h) olyan kisipari vagy kisüzemi rendeltetésű építmény, amelyben a főhelyiségek összes alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, a foglalkoztatottak száma legfeljebb 5 fő és az üzem működése során kielégíti a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelményeket.”


3. §

A R. 29. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Lk-1/KSZ jelű építési övezetek elsősorban a kisvárosias lakóterületek szerves részét képező kereskedelmi, szolgáltatási és vendéglátási rendeltetések elhelyezésére szolgál, de az építési övezet területén egyéb közhasználatú rendeltetés és lakás is elhelyezhető, amennyiben az adott építési övezet előírásai másképp nem rendelkeznek.”


4. §

A R. 32. § (2) bekezdése az alábbi h) ponttal egészül ki:

„h) olyan kisipari vagy kisüzemi rendeltetésű építmény, amelyben a főhelyiségek összes alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, a foglalkoztatottak száma legfeljebb 5 fő és az üzem működése során kielégíti a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelményeket.”


5. §

A R. 35. § (8a)-(9) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8a) VtH/Ln1, VtH/Ln3, VtH/Ln4 jelű építési övezetek területén épület földszintjén lakás nem helyezhető el.

(9) A VtH/Ln1 jelű építési övezetek a szabadonálló beépítésű központ területei.”


6. §

A R. 1. mellékletének

a) 1. pontjában található táblázat Ln-3/SZ3 építési övezetre vonatkozó sora helyébe jelen rendelet 1. mellékletének 1. pontjában található táblázat lép;

b) 3. pontjában található táblázat jelen rendelet 1. mellékletének 2. pontjában található táblázattal egészül ki;

c) 8. pontjában található táblázat Vt-H/Lk2 építési övezetre vonatkozó sora helyébe jelen rendelet 1. mellékletének 3. pontjában található táblázat lép.


7. §

A R. a Szabályozási tervet tartalmazó 2. a. melléklete helyébe jelen rendelet 2. és 3. melléklete szerinti tartalom lép, a mellékletek jelmagyarázatán „Módosítással érintett terület”-ként jelölt területek tekintetében.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. §

(1) Hatályát veszti a R. 24. § (3) bekezdésének a) pontja.

(2) Hatályát veszti a R. 35. § (6) bekezdésének e) pontja.


Ez a rendelet a kihirdetése napját követő 15. napon lép hatályba.


2020. február








       Szabados Ákos                                                                     Dr. Demjanovich Orsolya

      polgármester

                          jegyző




Indokolás


Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pont értelmében a Kerületi Önkormányzat felhatalmazást kapott kerületi építési szabályzat megállapítására.

A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Kerületi Építési Szabályzatáról szóló rendeletének (későbbiekben KÉSZ) területén belül a vizsgált tömbökben szükségessé vált módosításokat új építési igények indokolták. Továbbiakban még egyes KÉSZ rendeletek szövegi pontosítása fogalmazódott meg, ezeket rendezi a rendelet tervezet.


Részletes indokolás


1. §


A Sissy lakópark melletti üres terület beépíthetőségének lehetőségeit pontosítja a paragrafus, az épület elhelyezéshez az elő-oldal-hátsó kertek kerület meghatározásra az Ln-3/KSZ3 jelű építési övezetben.

2. §


Az Lk jelű, kisvárosias lakóterületek építési övezetében igény volt kisipari, kisüzemi létesítmények elhelyezésére is. A kerület hagyományaihoz illeszkedően a módosítás lehetővé teszi, hogy a környezetvédelmi előírások betartása mellett a lakóterületen ilyen jellegű tevékenység is, korlátozott mértékben, de fennmaradhasson, illetve folytatható legyen. Az építési övezetek jelenlegi fő funkcióját figyelembevéve fontos szempont a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelmények betartása.


3. §


Önkormányzati és lakossági kérés alapján, az Lk‐1/KSZ jelű, kisvárosias lakóterületen, ahol elsősorban a kisvárosias lakóterületek szerves részét képező kereskedelmi, szolgáltatási és vendéglátási rendeltetések elhelyezésére szolgál, de egyéb közhasználatú rendeltetés is elhelyezhető, a rendelet módosítás lehetővé teszi, hogy lakás is épüljön.


4. §


Az Lke jelű, kertvárosias lakóterületeken is megengedett lesz a kisipari és kisüzemi tevékenység. A módosítást a 3 pont szerinti indokok hozták létre.


5. §


A KÉSZ 35. §-a tartalmazza a Vt-H jelű építési övezetek előírásait. Az új építési övezet bevezetésével a Vt-H/Ln1 építési övezetre vonatkozó előírások kiegészülnek a Vt-H/Ln1/2 építési övezet nevesítésével, biztosítva az építési paramétereket nem érintő egyéb előírások változatlan alkalmazását.


6. §


a) A Sissy lakópark melletti üres területen a szabályozási paraméterek kismértékben módosulnak, az fővárosi terveknek megfelelő övezetek alakulnak ki. Változik a szintterületi mutató és a teleknagyságra vonatkozó előírás.

b) 176715 hrsz-ú területen, Dessewffy és Vécsey utca sarkán lévő önkormányzati tulajdonú ingatlan megosztása érdekében új övezet került kijelölésre, melyben a beépítettség és a zöldterületi fedettség mértéke változott, a 087/2019 (IV.11.) önkormányzati határozat alapján.

c) A Kossuth Lajos utca (Kis kossuthi) melletti ingatlanokon (137/2019(VII. 11.) önk. határozat alapján az építmény magasság 7,5 méter helyett 9,0 méter lesz.


7. §

A módosítással érintett területek szabályozásainak rajzai.


8.§

Jogi rendezés


Hatályba lépésről szóló rendelkezés




Mellékletek