Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester dönt)

„c)életveszély esetére fenntartott lakás, valamint a védett lakás bérbeadásáról legfeljebb egy év időtartamra,”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A polgármester dönt)

„d)végrehajtási eljárásban a karhatalmas kiürítés elhalasztásáról abban az esetben, ha a lakáshasználó hátralékát teljes egészében kiegyenlíti, vagy annak megfizetésére részére részletfizetés került engedélyezésre.”

(3) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

(A Szociális Bizottság dönt lakások esetében)

„i)életveszélyre fenntartott lakás szociális vagy piaci alapon történő hasznosításáról az elhelyezett részére, a határozott idejű bérleti jogviszony lejártát követően.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján minden év február 28-ig meghatározza, hogy a megüresedett lakások bérbeadásánál a 4. § (2) bekezdésében megjelölt jogcímek közül melyeknek kell elsőbbséget biztosítani azzal, hogy

a) az összkomfortos lakásokat elsősorban piaci alapon kell bérbe adni,

b) az Önkormányzat által vásárolt vagy épített bérlakásokat kizárólag piaci alapon lehet hasznosítani - kivéve azt az esetet, ha támogatásból megvalósuló beruházás esetén a támogató a szociális alapon, vagy költségelven történő hasznosítást kötelező feltételként írja elő a fenntartási időszak vonatkozásában. ”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján – pályázat útján – lehet a lakást bérbe adni annak a pályázónak, valamint az általa bérlőtársként megjelölt házastársának vagy élettársának)

„g)akinek az együtt költözni kívánó közeli hozzátartozóival – ideértve az élettársat – együttesen az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedül élő és egyedül is pályázó személy esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét, valamint”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E § -ban foglaltak alkalmazásakor bérlő (volt bérlő) alatt a bérlő (volt bérlő) esetleges halála esetén a vele jogszerűen és igazoltan együtt élő olyan hozzátartozót is érteni kell, aki a bérleti szerződés hatályának fennállta alatt a bérleti jogviszony folytatására jogosult lehetne az Ltv. 32. §-a alapján.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) E §-ban foglaltak alkalmazásakor a volt bérlő alatt a volt bérlő esetleges halála esetén - abban az esetben, ha a volt bérlő teljes tartozásának megfizetését teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával vállalja - a vele jogszerűen és igazoltan együtt élő olyan hozzátartozót is érteni kell , aki a bérleti szerződés hatályának fennállta alatt a bérleti jogviszony folytatására jogosult lehetett volna az Ltv. 32. §-a alapján.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet „Szociális bérlet” alcíme a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § Költségelven és piaci alapon bérbe adott lakás esetén e rendelet 6. és 7. §-ában foglaltak megfelelően alkalmazandók.”

7. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázatok rangsorolásához szükséges pontrendszert a pályázat kiírásával egyidejűleg a Szociális Bizottság határozza meg. A pontrendszer elfogadásakor az önkormányzati bérleménnyel rendelkező bérlők számára többletpontot kell biztosítani, melynek értékéről a Szociális Bizottság dönt.”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályázatok elbírálásáról a pályázatok benyújtására nyitvaálló határidő lejártát követő 60 napon belül dönt a Szociális Bizottság. Amennyiben az adott lakásra pályázók közül több azonos pontszámmal rendelkező áll az első helyen, a nyertes az a pályázó lesz, aki önkormányzati bérlőként pályázik másik bérlakás bérbevételére. Amennyiben az azonos pontszámmal rendelkező, első helyen álló pályázók közül egyik sem önkormányzati bérlő, úgy a nyertes pályázat kiválasztásához környezettanulmányt kell készíteni. Ebben az esetben a Szociális Bizottság a környezettanulmányban foglaltak ismeretében dönt a nyertes pályázatról.”

8. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a (2) bekezdésben foglaltak szerinti eljárás lefolytatása során két ajánlattevő is azonos tartalmú ajánlatot tett, úgy a nyertes pályázók közül azt kell nyertesnek hirdetni, aki

a) önkormányzati bérlakás jelenlegi bérlője és a nyertessége esetére vállalja jelenlegi bérleménye visszaadását az Önkormányzat birtokába, ennek hiányában

b) akinek a családjában az egy főre eső jövedelem magasabb összegű.”

9. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Szociális Bizottság – a körülmények mérlegelésével, amennyiben a kérelmező személyi, vagyoni, jövedelmi helyzetének vizsgálatát követően méltányolhatónak és indokoltnak tartja – bérbe adhatja a lakást annak a jogcím nélkül lakó személynek, aki a bérlő halála után maradt vissza a lakásban, ha:)

„b)a jogcím nélkül visszamaradt személy
ba)az elhalt bérlő unokája, testvére, illetve az elhalt bérlő házastársának gyermeke, unokája, amennyiben több mint 3 évig életvitelszerűen a lakásban lakott,
bb)a bérlő élettársa volt, feltéve, hogy a bérlő halálát megelőzően több mint 5 évig életvitelszerűen a lakásban lakott, vagy a bérlővel közös gyermekük született és ott a fenti időszakon keresztül, megszakítás nélkül, bejelentett lakóhellyel – ideértve a határozott időre létesített tartózkodási helyet is, amennyiben az megszakítás nélküli – rendelkezett, vagy ezt a tényt bérleményellenőrzési jegyzőkönyv tanúsítja, vagy azt a kérelmező egyéb, kétséget kizáró módon igazolj, és a jogviszonyfolytatás iránti kérelmet a bérlő halálát követő 2 naptári hónapon belül benyújtja.”

10. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„Életveszélyre fenntartott lakások bérbeadása

20/A. § (1) Az életveszély fennállása miatti azonnali elhelyezési kötelezettség teljesítéséhez szükséges lakások elkülönítéséről a Képviselő-testület minden év februárjában dönt.

(2) Életveszély fennállása miatt azonnali elhelyezésre jogosult számára az elkülönített lakások ajánlhatóak fel bérbevételre. A lakások bérbeadásáról a polgármester dönt, legfeljebb 1 év határozott időtartamra.

(3) Az (1) bekezdésében foglaltak szerint bérbeadott ingatlanok bérlője

a)amennyiben határozott idejű bérleti jogviszonya megszűnik és
b)lakhatását saját erejéből megoldani nem tudja és a 6. § (2) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel,
kérelmezheti a részére életveszély fennállása miatt biztosított lakás további 1 évre történő bérbeadását, melyről a Szociális Bizottság dönt.”

11. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szociális és szolgálati lakások lakbérének mértéke az egy főre eső nettó jövedelem függvényében:

a)összkomfortos lakás esetén:
aa)71.250,- Ft-ig: 275,- Ft/m2/hó
ab)71.251-90.000,- Ft között: 413,- Ft/m2/hó
ac)90.001-150.000,- Ft között: 551,- Ft/m2/hó
ad)150.001-200.000,- Ft között: 827,- Ft/m2/hó
ae)200.001,- Ft felett: 1100,- Ft/m2/hó
b)komfortos lakás esetén:
ba)71.250,- Ft-ig: 183- Ft/m2/hó
bb)71.251-90.000,- Ft között: 275,- Ft/m2/hó
bc)90.001-150.000,- Ft között: 367,- Ft/m2/hó
bd)150.001-200.000,- Ft között: 551,- Ft/m2/hó
be)200.001,- Ft felett: 733,- Ft/m2/hó
c)félkomfortos lakás esetén:
ca)71.250,- Ft-ig: 104,- Ft/m2/hó
cb)71.251-90.000,- Ft között: 157,- Ft/m2/hó
cc)90.001-150.000,- Ft között: 209,- Ft/m2/hó
cd)150.001-200.000,- Ft között: 314,- Ft/m2/hó
ce: 200.001,- Ft felett: 417,- Ft/m2/hó
d)komfort nélküli lakás esetén:
da)71.250,- Ft-ig: 60,- Ft/m2/hó
db)71.251-90.000,- Ft között: 90,- Ft/m2/hó
dc)90.001-150.000,- Ft között: 120,- Ft/m2/hó
dd)150.001-200.000,- Ft között: 181,- Ft/m2/hó
de)200.001,- Ft felett: 240,- Ft/m2/hó
e)szükséglakás esetén: 35,- Ft/m2/hó
azzal, hogy a minimálisan fizetendő lakbér összege 1.000,- Ft/hó.”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 37. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatárok felső határát egyedülálló, vagy a lakásban egyedül élő bérlő esetén 30%-kal megnövelt összegben kell alkalmazni.”

12. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„38. § A költségelven bérbeadott bérlakások lakbérét komfortfokozat szerint a 37. § ae) és be), ce) és de) pontjában meghatározott összeg alapulvételével kell meghatározni.”

13. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérlőtársi jogviszonyt el kell ismerni abban az esetben is, ha a bérlő és)

„c)a vele legalább 3 év óta állandó jelleggel együtt lakó szülője, (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő), vagy testvére,”

(közösen, írásban benyújtott kérelemmel kérik.)

14. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 44. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A hozzájárulást akkor lehet megadni, ha a bérlő és a befogadandó személy a (2) bekezdésben előírt feltételeket tudomásul veszi és a kérelméhez csatoltan benyújtja a befogadandó személy saját maga által teljes bizonyító erejű okirati formában tett nyilatkozatát arról, hogy a bérlő bérleti jogviszonyának bármely okból történő megszűnése esetén a lakásból a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül elköltözik.”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 44. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A hozzájárulást meg kell tagadni, ha a befogadandó személy

a) a saját tulajdonú, beköltözhető ingatlan tulajdonnal, ide nem értve azt az esetet, ha a lakásba való befogadásra ideiglenesen, a bérlő egészségi állapotára tekintettel, tartási kötelezettség teljesítése érdekében kerül sor, mely esetben a hozzájárulás a bérlő halálának napjáig terjedő időszakra adható meg. vagy

b) önkormányzati tulajdonú bérlakás bérleti jogával rendelkezik, kivéve, ha a bérleményét a lakásba történő befogadás engedélyezésével egyidejűleg bérleti jogviszonyáról lemond, és a bérleményt az Önkormányzat birtokába visszaadja.”

15. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„63. § (1) Aki az önkormányzati lakást vagy helyiséget jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdő időpontjától kezdődően használati díjat köteles fizetni a bérbeadó részére.

(2) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó, aki korábban a lakást bérleti szerződés alapján szociális alapon bérelte, a jogcím nélküli használat kezdetétől számított három hónap elteltével a lakásra megállapított lakbér kétszeresének, majd egy év elteltével a lakásra megállapított lakbér háromszorosának megfelelő összegű használati díjat köteles fizetni a bérbeadó részére.

(3) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó, aki korábban a lakást bérleti szerződés alapján piaci alapon, vagy költségelven bérelte, a jogcím nélküli használat kezdetétől számított 3 hónap elteltével a lakásra megállapított vagy általa korábban megajánlott költségelvű vagy piaci lakbér összegének kétszeresével megegyező összegű használati díjat köteles fizetni a bérbeadó részére.

(4) Abban az esetben, ha a jogcím nélküli használat kezdő napját megelőzően a használó és az Önkormányzat között bérleti jogviszony nem állt fenn, a jogcím nélküli használat első napjától kezdődően a lakás komfortfokozata alapján megállapított piaci lakbér összegével megegyező használati díj megfizetésére köteles az Önkormányzat felé.

(5) A helyiséget jogcím nélkül használó a jogcím nélküli használat kezdetétől számított 3 hónap elteltével a helyiségre megállapított bérleti díj kétszeresének megfelelő összegű használati díjat köteles fizetni a bérbeadó részére.”

16. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. január 1-jén lép hatályba.

(2) A 11. § (1) bekezdése 2022. július 1-jén lép hatályba.