Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 16- 2022. 07. 17

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.16.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 35. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Polgármester a napirendek összeállítása során az alábbi tárgyalási sorrendet veszi figyelembe:)

„a) 1. napirendként a "Beszámoló a polgármester két ülés között eltelt időszak munkájáról, a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról",
b) 2. napirendként a "Beszámoló a bizottságok munkájáról, tagcserék, kérdések, bejelentések, valamint interpellációk",”

(2) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 35. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Állandó napirendi pontok

a) A "Beszámoló a polgármester két ülés között eltelt időszak munkájáról, a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról", valamint a "Beszámoló a bizottságok munkájáról, tagcserék, kérdések, bejelentések, valamint interpellációk" című napirendeket a Képviselő-testület valamennyi rendes képviselő-testületi ülésen megtárgyalja.

b) a "Beszámoló a bizottságok munkájáról, tagcserék, kérdések, bejelentések, valamint interpellációk" című napirendet minden esetben második napirendként, legfelljebb 45 percben megtárgyalja. Amennyiben a 45 perces időtartam nem elegendő a napirend megtárgyalására, akkor a levezető elnök a napirend tárgyalását felfüggeszti, majd az ülés végén, a zárt testületi ülést igénylő előterjesztések megtárgyalása után újra megnyitja. ”

2. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 38. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Polgármesteri Hivatal dolgozói, az intézményvezetők, a szakterületüket érintő napirendi pontoknál, valamint az önkormányzat által alapított gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy a helyetteseként eljáró személy a gazdasági társaságot érintő napirendi pontoknál tanácskozási joggal rendelkeznek.”

3. § (1) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdése a következő j) és k) ponttal egészül ki:

[A képviselő-testületi ülésen tanácskozási joga van [mely jelenti szavazati jog nélkül a vitában való részvétel jogát (hozzászólás)]:]

„j) az intézményvezetőknek a szakterületüket érintő napirendi pontoknál,
k) az önkormányzat által alapított gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének vagy a helyetteseként eljáró személynek a gazdasági társaságot érintő napirendi pontoknál.”

(2) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 40. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A bizottsági üléseken az (1) bekezdésben meghatározottakon túl tanácskozási joga van a bizottság szervezeti és működési szabályzatában rögzített állandó meghívottaknak is.”

4. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Lejárt határidejű határozatok

55/A. § (1) A Képviselő-testület által hozott határozatok végrehajtásáról a levezető elnök minden esetben testületi ülésen, az 1. napirend keretében írásban beszámol.

(2) A beszámoló elfogadása egyszerű többséget igényel.

(3) Amennyiben a testületi határozatot a polgármester az előírt határidőre nem tudja végrehajtani, a határidő lejártát megelőzően, vagy a határidő lejártát követő első rendes ülésen köteles kérni a Képviselő-testülettől a határidő módosítását.”

5. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

6. § Hatályát veszti a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 56. § (5) bekezdése.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 10. sorral egészül ki:

(irányí-tószám

település

közterület

házszám

egyéb)

Budapest XX. kerület

Igló

utca

6.

Képviselői iroda”