Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

az eb és macska ivartalanítási programban való részvétel feltételeiről

Hatályos: 2022. 10. 07

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

az eb és macska ivartalanítási programban való részvétel feltételeiről

2022.10.07.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint letelepedési engedéllyel vagy állandó személyazonosító igazolvánnyal rendelkező külföldi személyekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Állatorvos: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén, vagy azzal közvetlen határos kerületben tevékenységet folytató azon állatorvos, aki az állatorvosok részére kiírt egyszerű beszerzési eljárásban a legkedvezőbb ajánlatot tette, és így az Önkormányzattal a kedvtelésből tartott eb és macska ivartalanításra szerződést kötött.

2. Állattartó: az állat tulajdonosa, vagy aki az állatot gondozza, felügyeli.

3. Jogosult: azon állattartó, aki az eb és macska ivartalanítási programban részt kíván venni, Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén a programban történő részvétel bejelentését (igény bejelentő lap benyújtását) legalább 60 napot megelőzően létesített állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel, vagy önkormányzati bérleményben élő személy esetén bérleti szerződéssel rendelkezik, melyet hatósági igazolvánnyal, vagy a bérleti szerződés másolatával igazol, valamint büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy az adott címen életvitelszerűen tartózkodik.

4. Háztartás: olyan, az ingatlan-nyilvántartás szerint önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon álló felépítmény, amely tartós emberi tartózkodásra alkalmas és ahol az állattartó az állatot gondozza, felügyeli.

5. Ivartalanítás: olyan műtéti beavatkozás, melynek következtében az állat szaporodásra, az egyedek kihordására képtelenné válik.

A programban való részvétel feltételei, az érintettek köre, mértéke

3. § (1) Az ivartalanítási programban háztartásonként, évente legfeljebb két állat, egy eb és egy macska ivartalanítására van lehetőség.

(2) Az ivartalanítási programban macska és kizárólag kisállategészségügyi könyvvel igazolt érvényes veszettség elleni oltással és transzponderrel (mikrochippel) rendelkező eb állattartója, mint jogosult vehet részt.

(3) Az ivartalanítási igény bejelentése a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályán történik, ahol ellenőrzésre kerül a bejelentő jogosultsága, a programban részt venni kívánó eb kisállategészségügyi könyve alapján a kötelező veszettség elleni oltás megtörténtének és a transzponder beültetésének ténye, illetőleg regisztrálásra kerül, hogy milyen állat ivartalanítását kérelmezi.

(4) A Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztálya támogatható igény bejelentés esetén az érintettet tájékoztatja az ivartalanítást végző állatorvos személyéről és elérhetőségéről. Az ivartalanítási műtét kizárólag a kijelölt állatorvosnál vehető igénybe, mely orvossal az Önkormányzat szerződést kötött.

(5) Az ivartalanítási programban történő részvételi jogosultság más állatorvosra, más jogosultra, vagy harmadik személyre nem ruházható át.

(6) Az ivartalanítási programban részt vevő kerületi lakos állattartó eb és macska esetében is az ivartalanítási műtét költségének 30 %-át köteles a műtétet végző állatorvosnál megfizetni. A műtéti beavatkozás költségeinek fennmaradó 70 %-át az állatorvossal kötött szerződés értelmében az Önkormányzat számla ellenében, átutalással fizeti meg az állatorvosnak.

(7) Az ivartalanítási programban részt venni kívánó állattartók igényeinek teljesítése a beérkezés sorrendjében, folyamatosan történik, és a mindenkori éves költségvetési rendeletben meghatározott keret kimerüléséig tart.

Adatkezelés

4. § A jogosult állattartó nyilatkozni köteles arról, hogy hozzájárul az ivartalanítási programban történő részvételhez szükséges mértékben a személyes adatainak a kezeléséhez.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § E rendelet rendelkezéseit a 2023. január 1. után benyújtott igény bejelentésekre kell alkalmazni.

Az Európai Unió jogának való megfelelés

7. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.