Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 19 15:00- 2023. 01. 20

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.19.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az összeférhetetlenségi, méltatlansági, valamint a vagyonnyilatkozat-tételi eljárással összefüggő feladatokat a Gazdasági és Jogi Bizottság látja el.”

2. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület saját tagjai közül minősített szótöbbséggel az alábbi tanácsnokokat választotta meg:)

„f) Szociális és Családügyi Tanácsnok.”

3. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Közlekedési Tanácsnok munkájáról évente egy alkalommal beszámol a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottságnak.”

4. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Városvédelmi Tanácsnok munkájáról évente egy alkalommal beszámol a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottságnak.”

5. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 27/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Településfejlesztési Tanácsnok munkájáról évente egy alkalommal beszámol a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottságnak.”

6. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 27/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Állatvédelmi Tanácsnok munkájáról évente egy alkalommal beszámol a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottságnak.”

7. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Szociális és Családügyi Tanácsnok

27/C. § (1) A Szociális és Családügyi tanácsnok feladatai:

a) figyelemmel kíséri az Önkormányzat területén a szociális ellátást, a szociális gondozás helyzetét;

b) gondoskodik a volt Pesterzsébet Gondoskodás Közalapítvány által végzett feladatok ellátásáról szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet;

c) véleményezi a személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosító intézmények házirendjét, szakmai programját;

d) véleményezi az Önkormányzat által fenntartott, a szociális és gyermekvédelmi ágazat felügyelete alá tartozó intézmények éves szakmai munkájáról szóló beszámolót;

e) véleményezi az Önkormányzat által fenntartott Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója házirendjét és szakmai programját és az éves szakmai munkájukról szóló beszámolót;

f) véleményezi a szociális ügyekkel kapcsolatban az önkormányzattal szerződött partnerek beszámolóit;

(2) A Szociális és Családügyi Tanácsnok évente egy alkalommal beszámol a Szociális Bizottságnak.”

8. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetőleg akadályoztatásuk esetén a Képviselő-testület összehívásával és vezetésével kapcsolatos feladatokat a Gazdasági és Jogi Bizottság elnöke látja el.”

9. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület ülését a Polgármester, távollétében az alpolgármester, az alpolgármester akadályoztatása esetén a Gazdasági és Jogi Bizottság elnöke (levezető elnök) vezeti.”

10. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 50. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A titkos szavazás lebonyolításában a Gazdasági és Jogi Bizottság elnöke és két tagja vesz részt (továbbiakban: szavazatszámláló bizottság). Az elnököt távollétében a bizottság alelnöke, annak távollétében annak tagja helyettesíti. A szavazatszámláló bizottság munkáját és a titkos szavazás lebonyolítását a Jegyző által kijelölt közszolgálati tisztviselő, mint jegyzőkönyvvezető segíti.”

11. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 65. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozta létre:

a) Pénzügyi Bizottság (13 fő),

b) Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság (13 fő),

c) Sport és Egészségügyi Bizottság (11 fő),

d) Gazdasági és Jogi Bizottság (13 fő),

e) Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság (13 fő),

f) Szociális Bizottság (11 fő)”

12. § (1) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 66. § (3) bekezdése a következő s)–y) ponttal egészül ki:

(Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság feladatai:)

„s) nyilvántartja a kerületben működő – és tudomására jutott – a lakosok önszerveződésén alapuló szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, csoportokat /kivéve a pártokat és az érdekvédelmi szervezeteket, folyamatosan figyelemmel kíséri ezen szervezetek tevékenységét
t) közvetíti a szervezetek kérdéseit, észrevételeit, javaslatait a Képviselő-testület részére
u) segítséget nyújt ezen szervezetek részére, hogy minél jobban megismerhessék a Képviselő-testület döntéseit, döntéshozatali munkáját,
v) elősegíti, hogy a civil szervezetek minél hatékonyabban működjenek együtt a Képviselő-testülettel a kerület helyzetének javítása céljából,
w) koordinálja a Civil Szervezetek Házában lévő szervezeteket,
x) szükség esetén ajánlásokat tesz a Képviselő-testületnek
y) véleményezi a szakterületéhez tartozó előterjesztéseket”

(2) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 66. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Sport és Egészségügyi Bizottság feladatai:

a) figyelemmel kíséri az Önkormányzat területén az egészségügyi ellátást, az alkoholizmus és a drog elleni küzdelem javítása érdekében tett intézkedéseket, gyógyító, megelőző ellátást, valamint a közegészségügyi és járványügyi helyzetet,

b) vizsgálja az egészségügyi intézmények működését, működéshez szükséges feltételek alakulását, fejlesztéshez szükséges eszközöket és nem utolsó sorban a személyi feltételeket,

c) figyelemmel kíséri a szakképzettség fejlesztésének lehetőségeit,

d) figyelemmel kíséri az ágazat gazdálkodását,

e) munkaterve alapján beszámoltatja az intézményeket a működésükről, a beszámoló alapján intézkedésekre tesz javaslatot a Képviselő-testület részére,

f) véleményt alkot, ha gyógyszertár felállítását nem az Önkormányzat kezdeményezi

g) részt vesz a helyi sportpolitika kialakításában, a fejlesztési célkitűzések és feladatok meghatározásában

h) közreműködik a sportpolitika céljait szolgáló önkormányzati pénzeszközök felhasználási irányának meghatározásában, és figyelemmel kíséri annak végrehajtását,

i) részt vesz a jelentősebb sportintézkedések kialakításában és végrehajtásának ellenőrzésében,

j) közreműködik a diáksport, utánpótlásnevelő versenysport és a szabadidősport szakmai célkitűzéseinek koordinálásában és azok végrehajtásának ellenőrzését véleményezi,

k) közreműködik az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények működtetési feltételeinek meghatározásában, állást foglal valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény esetleges egyéb célú hasznosításáról.”

(3) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 66. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Gazdasági és Jogi Bizottság feladatai:

a) véleményezi az Önkormányzat vállalkozási, fejlesztési koncepcióinak kidolgozását,

b) véleményezi az Önkormányzat tulajdonában, illetve kezelésében lévő ingatlanok hasznosítását,

c) véleményezi az Önkormányzati lakások elidegenítését, építési telkek hasznosítását és egyéb privatizációs kérdéseket, ennek érdekében elemzéseket készít,

d) versenytárgyalásokat javasol az önkormányzati feladatok eredményesebb ellátása érdekében, a beérkezett anyagokat véleményezi,

e) véleményezi az Önkormányzat gazdálkodását, felméri a lehetőségeket a bevételek növelésére,

f) előzetesen állást foglal a városrendezési összefüggésű projektekről,

g) együttműködik a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséggel, szükség esetén felkéri azt együttes vizsgálatra,

h) közreműködik az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények működtetési feltételeinek meghatározásában, állást foglal valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény esetleges egyéb célú hasznosításáról.

i) kezdeményezi az SZMSZ felülvizsgálatát, illetőleg szükség szerinti módosítását,

j) állást foglal a képviselő-testületi ülésen felmerülő ügyrendi kérdésekben,

k) véleményezi a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítésére, illetve annak módosítására tett javaslatokat,

l) véleményezi az önkormányzati közvélemény-kutatást, annak elrendelése előtt,

m) véleményezi a Képviselő-testület munkatervét,

n) megvitatja a Képviselő-testület működését érintő önálló indítványokat, és ezzel kapcsolatban kialakítja véleményét,

o) folyamatosan figyelemmel kíséri a tevékenységével kapcsolatos lakossági igényeket, jelzéseket és azokat közvetíti a Képviselő-testület részére.

(7) Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság feladatai:

a) javaslatot dolgoz ki a helyi környezet-és természetvédelmi feladatok megoldására, figyelemmel kíséri azok megvalósítását,

b) előkészíti a Képviselő-testület környezetvédelmi döntéseit, ellenőrzi azok végrehajtását,

c) felméri a gazdasági lehetőségeket, és ennek tudatában készíti el a környezetvédelem fejlesztési tervet,

d) kapcsolatot tart az Önkormányzat egyéb bizottságaival, valamint környezetvédelmi szakhatóságokkal,

e) feltárja, valamint eljárást kezdeményez a környezetvédelmi szabályokat megszegőkkel szemben,

f) figyelmet fordít a közműtársulásra, víz-, csatorna-, gázfejlesztési lehetőségekre, a zöldterület, parkolók fejlesztésére, a köztisztaság fenntartására,

g) részt vesz a szomszéd kerületekben tervezett új beruházásokról készített környezeti hatástanulmányok bírálatában és ennek alapján az önkormányzati vélemény kialakításában,

h) közreműködik az Önkormányzat fejlesztési programjainak kidolgozásában, figyelemmel kíséri azok megvalósítását,

i) ellenőrzi a település fejlesztésével kapcsolatos tevékenységet, véleményezi a nagyobb beruházásokat, vizsgálja a gazdasági adottságokat és lehetőségeket,

j) előzetesen véleményezi a kerületi szabályozási tervekkel, azok terveztetésével kapcsolatos elképzelésekről szóló beszámolókat,

k) megvitatja, véleményezi, valamint javaslatot készít az alábbi anyagok, témakörök kapcsán: - az Önkormányzat gazdasági programját, - a kommunális és közlekedési szolgáltatások javítására, - az építési telkek kialakítására, hasznosítására, - a közlekedési infrastruktúrát, közlekedésszervezést és közlekedésbiztonságot javító intézkedések megtételére, - az utak, hidak fenntartására, - a közműtársulásra, víz-, csatorna-, gázfejlesztési lehetőségeire, - a zöldterület, parkolók fejlesztésére, - a műemlékvédelem, idegenforgalom fejlesztésére, - a köztisztaság fenntartására, - az utcaelnevezésekre, - a szelektív hulladékgyűjtés módozataival és hatékonyságával kapcsolatosan, - a kerület adottságait figyelembe véve újabb ebfuttatók létesítésére, - a kerékpárút-hálózat fejlesztésével, a kerékpáros infrastruktúra bővítésével kapcsolatosan, - az allergén növények elleni védekezés módozataival és hatékonyságával kapcsolatosan, - a közösségi kertek létesítésére, - az energiahatékonysági és zöld energetikai programokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban, - a Ráckevei – Soroksári - Duna-ág Pesterzsébeti szakaszának, part menti sávjának, valamint a Kiserdőnek környezet- és természetvédelmi fejlesztése.

l) összehangolja a fejlesztési terveket, gazdasági célkitűzéseket és pénzügyi forrásokat,

m) véleményezi a kerületi parképítések és parkfelújítások tervezését és végrehajtását.

n) a tervek ismeretében véleményezi az önkormányzat zöldfelületi beruházásait a közbeszerzési/beszerzési eljárás megindítását megelőzően, szükség esetén lakossági fórumot tart,

o) véleményezi az önkormányzat éves faültetési programját

p) figyelemmel kíséri a XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel és közbiztonsággal kapcsolatos tevékenységét

q) véleményezi a XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság éves munkájáról szóló beszámolót,

r) koordinálja a Képviselő-testület és a XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság kapcsolattartását,

s) figyelemmel kíséri a kerületi közbiztonság színvonalának alakulását, javaslatotkat tesz az ezzel kapcsolatos önkormányzati, közterület-felügyeleti, és rendőrségi együttműködés módozatainak kidolgozására,

t) kapcsolatot tart a bűnmegelőzéssel foglalkozó civil szervezetekkel, valamint a polgárőrséggel,

u) véleményezi a térfigyelő kamerák elhelyezésének pontjait,

v) véleményezi a rendvédelmi Osztály éves munkájáról készített előterjesztést.”

13. § Hatályát veszti a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet

b) „A Civil Tanácsnok” alcíme,

14. § Ez a rendelet 2023. január 19-én 15 órakor lép hatályba.