Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

a lakossági csapadékvíz-gyűjtés támogatásáról

Hatályos: 2023. 04. 15

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

a lakossági csapadékvíz-gyűjtés támogatásáról

2023.04.15.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a lakossági esővíz-hasznosítás támogatásáról a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a Budapest Főváros XX. kerületében ingatlannal, valamint bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyekre, valamint a Budapest Főváros XX. kerületében található társasházakra és lakásszövetkezetekre terjed ki.

2. A támogatás formája és mértéke

2. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az 1. §-ban meghatározott célra ingatlanonként egy darab 300 literes csapadékvíz tároló edényt biztosít (ereszcsatorna szűrővel együtt) a jelentkezők részére a beérkezett jelentkezések sorrendjében, az Önkormányzat mindenkor hatályos költségvetési rendeletében e célra biztosított előirányzat erejéig. Az Önkormányzat az ereszcsatorna szűrő ereszcsatornába történő beillesztéséhez technikai segítséget nem nyújt, az eszköz üzembe helyezésére a jelentkező köteles.

(2) A csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényre jelentkezni évente egy alkalommal, a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság által közzétett felhívásra lehet a lakossági felhívásban rögzítetteknek megfelelően. A csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény kiosztására évente egy alkalommal kerül sor.

(3) A jelentkezési feltételeknek való megfelelés esetén a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény a jelentkező tulajdonába kerül azzal a feltétellel, hogy annak 3 évig történő fenntartására a jelentkező írásban kötelezettséget vállal.

3. Jelentkezési feltételek

3. § (1) Jelentkezni arra az ingatlanra vonatkozóan lehet, amely a jelentkező

a) tulajdonában áll és amely a jelentkező természetes személy lakcímének igazolására szolgáló hatósági igazolványában bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye címeként szerepel, vagy

b) társasházak és lakásszövetkezetek bejegyzett címeként szerepel, és amely

c) külső ereszcsatornával és körülkerített magánterülettel rendelkezik, ahol a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény elhelyezhető.

(2) A többlakásos épületekre az alábbi szabályok vonatkoznak:

a) ha az épületben hat lakásnál kevesebb található, az ingatlan valamennyi tulajdonosának írásbeli hozzájárulása, vagy kizárólagos használatú ingatlanrészre irányuló jelentkezés esetén a kizárólagos használat jogcímének igazolása szükséges;

b) ha az épületben hat vagy annál több lakás található, közgyűlési határozat szükséges, mely igazolásokat legkésőbb csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény átvételéig a jelentkezőnek be kell mutatni.

(3) Nem nyújthat be jelentkezést az, aki a felhívásban meghatározott jelentkezési határidő lejártát megelőző 3 éven belül már kapott az Önkormányzattól csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt.

(4) Jelentkezni a lakossági felhívásban közzétettek szerint, az erre a célra rendszeresített, hiánytalanul kitöltött adatlapon lehet. A felhívás szövegét a Környezetvédelmi, Városrendezési és Közbiztonsági Bizottság fogadja el és a Bizottság dönt a jelentkezők részére a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény biztosításáról, a jelentkezők sorrendjének megállapításáról is.

4. A támogatásban részesített jelentkező jogai és kötelezettségei

4. § (1) A jelentkező a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt átadás-átvételi eljárás keretében személyesen veheti át. Az átadás-átvételi eljárás során a jelentkezőnek a 4. § (1)-(2) bekezdés szerinti dokumentumokat be kell mutatnia.

(2) Az átadás-átvételi eljárásról jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza:

a) a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény ellenértékének meghatározását;

b) a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt rendeltetésszerűen használja a jelentkezésben megjelölt címen;

c) a jelentkező nyilatkozatát annak vállalásáról, hogy ha a három éves fenntartási kötelezettség ideje alatt elköltözik vagy az ingatlant értékesíti, ezt be bejelenti az Önkormányzatnak;

d) a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy a fenntartási kötelezettség ideje alatt bekövetkezett, a nem rendeltetésszerű használatból eredő kárt megtéríti az Önkormányzatnak;

e) a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy ha a fenntartási kötelezettség ideje alatt a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény megsemmisül vagy ellopják, azt haladéktalanul bejelenti az Önkormányzatnak;

f) a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy tudomásul veszi azt, hogy a megrongálódott edényt nem cseréli ki és nem javítja meg az Önkormányzat, az edényt a jelentkezőnek saját költségén kell pótolnia vagy javítania;

g) a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy tudomásul veszi azt, hogy a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt csak külső ereszcsatornával rendelkező és körülkerített magáningatlanon helyezheti el, az edény közterületen nem helyezhető el.

(3) Ha a jelentkező a fenntartási kötelezettség ideje alatt elköltözik vagy ingatlanát értékesíti, a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt az ingatlan új tulajdonosa átveheti tőle, mely esetben a jelentkezőnek az ingatlan új tulajdonosa részére átadás-átvételi jegyzőkönyv felvételével kell átadnia az edényt, mely jegyzőkönyvet az Önkormányzat részére egy eredeti példányban meg kell küldenie. Amennyiben a jelentkező a Budapest Főváros XX. kerületben létesít új lakó- vagy tartózkodási helyet, az új címre áttelepítheti a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt az Önkormányzat egyidejű tájékoztatása mellett. Egyéb esetben a 3 éves fenntartási kötelezettség időtartamán belül a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt vissza kell szolgáltatnia hiánytalanul, sértetlenül és használható állapotban az Önkormányzat részére, vagy annak átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzített ellenértékét meg kell fizetnie.

5. § (1) Az Önkormányzat képviseletében eljáró személy a fenntartási kötelezettség ideje alatt előzetes bejelentés nélkül jogosult a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény rendeltetésszerű használatát ellenőrizni a jelentkező által a jelentkezés során megadott címen.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt a jelentkező nem rendeltetésszerűen használja, úgy az Önkormányzat – 8 napos határidő megadásával – felszólítja a jelentkezőt a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény szakmai szabályoknak megfelelő rendeltetésszerű használatra. A határidő eredménytelen eltelte esetén a jelentkezőnek a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzített ellenértékét meg kell fizetnie az Önkormányzatnak.

(3) Amennyiben az ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a jelentkező által a jelentkezés során megadott címen a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény nem lelhető fel, vagy az megsemmisült, vagy ellopták, és ennek okát a jelentkező hitelt érdemlően nem tudja igazolni, a jelentkezőnek a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzített ellenértékét meg kell fizetnie az Önkormányzatnak, kivéve, ha a jelentkező úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható (pl. lopás esetén a feljelentést megtette és erről az Önkormányzatot határidőben tájékoztatta).

(4) A csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény visszaadását a jelentkező – a fenntartási kötelezettség ideje alatt – bármikor felajánlhatja az Önkormányzatnak, ha az sérülésmentes állapotban van.

5. Záró rendelkezések

6. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 23/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelethez

1. A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 5. pontja a következő 5.26. ponttal egészül ki:

„5.26. Dönt a lakosság környezetvédelmi szemléletformálása érdekében pályázatok, igénybejelentések benyújtására vonatkozó felhívások kiírásáról és azok eredményéről.”