Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 12- 2023. 05. 12

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.12.

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosítására a következőket rendeli el.

1. § (1) A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet hatálya nem terjed ki:)

„a) a külön törvény hatálya alá tartozó fákra és fás szárú növényekre, továbbá a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben szabályozott esetekre,”

(2) A Rendelet 2. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet hatálya nem terjed ki:)

„c) a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló cserjékre és 4 cm törzsátmérő alatti fák és növényi sarjakra,”

(E rendelet hatálya nem terjed ki:)

„e) azon területekre, ahol a fásítást egyéb jogszabályok szabályozzák (pl. vasúti töltések)
f) a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre
g) a tartóedénybe (pl. növényládába, planténerbe) ültetett, a talajkapcsolattal nem rendelkező (pl. épületekből, épületrészekből kinőtt) fás szárú növényekre.”

2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Eredménytelen pótlás: a hatósági határozattal elrendelt fapótlás, ha a telepítést követő vegetációs időszak kezdetén a fás szárú növény nem ered meg.

2. Fa jelentős mértékű csonkítása: olyan mértékű beavatkozás a fa állagába, mely annak további növekedését visszafordíthatatlanul megakadályozza, ökológiai vagy esztétikai értékét jelentősen csökkenti, vagy amire közvetlenül visszavezethető két éven belül a fa jelentős mértékű pusztulása.

3. Fás szárú növény: a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározott fogalom.

4. Gömbfa: gömbakác (Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’) kb. 2,5 méteres törzsre oltott, lapított gömb koronájú fa.

5. Inváziós fa: a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt fajú fás szárú növény

6. Kertészeti szakvélemény: A Magyar Faápolók Egyesülete szaknévsorában szereplő szakértő által készített, kivágásra javasolt fák előzetes vizsgálatáról készült megállapítás, melynek a fás szárú növényekre vonatkozó vitalitási értéket (életképesség) és forintosított értéket is tartalmaznia kell.

7. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott fogalom.

8. Túltelepítés: a nem közterület megnevezésű ingatlan területén 80 négyzetméterenként több mint 1 faja szerint növekedése során legalább 8 méter koronaátmérőt elérő fa található, vagy ha a lombkoronaszint teljesen záródott, kivéve, ha a kerületi építési szabályzatról szóló 26/2015. (X.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: KÉSZ) 22. § (3) bekezdése másképp rendelkezik.

9. Várostűrő fa: a káros környezeti hatásoknak (pl. levegőszennyezés, talaj-, talajvíz szennyezettség, sózás) ellenálló fafajta.

10. Vegetációs időszak: a rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak.

11. Zöldfelület: biológiailag aktív növényzettel borított terület, ahol a termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve a talajképző kőzet között nincs egyéb más réteg.

12. Zöldterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendeletben meghatározott fogalom.

13. Törzsátmérő: a fa törzsének 1 méter magasságban mért átmérője.

14. Fa: Törzzsel vagy koronával rendelkező, lombhullató vagy örökzöld növény, vagy oszlopos növekedési jellegű, tűlevelű örökzöld.

15. Cserje: Tőből elágazó, törzset nem nevelő, lombhullató vagy örökzöld fás szárú növény, vagy nem oszlopos növekedési jellegű tűlevelű növény.

16. Ültetési időszak: Késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak, kivéve a termesztőedényben nevelt (konténeres) fák, melyek az év bármely szakában ültethetőek.

17. Előnevelt díszfa: lomblevelű, minimum 12/14 cm törzskörméretű, kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai áru.

18. Kiszáradt fa: a fa a vegetációs időszak során nem rendelkezik élő lombozattal.”

„(3) Tilos a fa kezelőjének hozzájárulása nélkül a fákon bármilyen tárgyat, eszközt, berendezést elhelyezni vagy a fákhoz rögzíteni. A fán talált vagy ahhoz rögzített tárgyat, eszközt, berendezést a fa kezelője a tárgy, eszköz, berendezés tulajdonosának értesítése vagy jóváhagyása nélkül eltávolíthatja.”

4. § (1) A Rendelet 7. § (2) bekezdése a következő j) és k) ponttal egészül ki:

(Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:)

„j) építkezéssel összefüggésben történő fakivágás esetén a véglegessé vált építési engedélyt vagy egyszerű bejelentés esetén annak benyújtását igazoló dokumentumot,
k) társasház esetén a fa kivágása ügyében a társasházi közgyűlés határozatát.”

„(8) A fakivágási engedély indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható. Az engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelem benyújtására az engedélyes jogosult az engedély hatályának lejárta előtt.”

5. § A Rendelet 7/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fa az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti, illetve szakértői vélemény alapján balesetveszélyesnek minősítették és az ingatlan tulajdonosa vagy használója az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének saját elhatározásából nem tesz eleget, és e veszély másként nem hárítható el, a jegyző az ingatlan tulajdonosát, vagy a fával rendelkezni jogosultat a fa kivágására, vagy a szükséges mértékű visszametszésére kötelezi pótlási kötelezettség megállapítása mellett.”

6. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyző a fakivágás engedélyezése keretében – engedély nélkül kivágás esetén a 6. § (3) és a 7. § (6) bekezdése szerinti pótlási kötelezettséget elrendelő határozatban – rendelkezik a kivágott fa pótlásáról. Az engedélynek tartalmaznia kell a kivágás indokát, a pótlásként elültetendő előnevelt fa darabszámát, fajtáját, a pótlás helyét és határidejét, az (5) bekezdésben és a 9. §-ban szabályozott esetekben a pénzbeni megváltás összegét, valamint a befizetés határidejét is. Amennyiben a pótlási kötelezettség teljesítésére a (3) bekezdésben foglaltak szerint közterületen kerül sor, úgy az engedélyben elő kell írni, hogy a kivágott fa helyett ültetendő fák fenntartására, gondozására – a fa pótlását követő 3 évig – a pótlásra kötelezett köteles. A pótlás valamennyi költségét a pótlásra kötelezett viseli.”

(2) A Rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben az azonos helyrajzi számú területen a pótlás nem teljesíthető, vagy túltelepítést okozna, úgy a pótlási kötelezettség teljesítésének helyéül szolgáló közterületet a jegyző jelöli ki.”

„(7) Egyéb mobil eszközbe (pl. konténerbe) való telepítés pótlásként nem vehető figyelembe. A pótlás kizárólag talajba való ültetéssel teljesíthető.”

7. § (1) A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 13/A. § szerinti fakivágás esetén, illetve ha pótlási kötelezettség a fakivágással érintett nem közterület megnevezésű ingatlanon túltelepítés miatt nem teljesíthető, a pótlási kötelezettséget pénzben kell megváltani. A pénzbeni megváltás értékét az 1. melléklet tartalmazza.”

(2) A Rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) és (2) bekezdésben a jegyző által a pótlásra előírt fa darabonkénti költségének 1. melléklet szerinti összegét Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat fák pótlása alszámlájára kell befizetni a kivágástól számított 30 napon belül.”

„(4) Amennyiben a pótlás teljesítése a Kötelezett részéről a megadott határidőn belül elmarad a pótlást pénzbeni megváltással kell teljesíteni, melyet az engedélyben elő kell írni.

(5) A pótlási kötelezettséget a kivágástól számított 1 éven belül ültetési időszakban kell teljesíteni és a pótlás megtörténtéről 5 munkanapon belül tájékoztatni kell az engedélyező hatóságot.

(6) A pótlási határidő indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható. A pótlási határidő meghosszabbítására vonatkozó kérelem benyújtása az engedélyes jogosult a pótlási határidő lejárta előtt.”

8. § A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet 6. alcíme a következő 9/A. és 9/B. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) Nem közterület megnevezésű ingatlanon álló kiszáradt fa kivágása esetén a fapótlás pénzbeni megváltásának összege az 1. melléklet szerinti fapótlási díj 60 %-a.

(2) Nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fakivágás esetén a fapótlás pénzbeni megváltásának csökkentésére kérelmet lehet benyújtani az eljárás során A pénzbeni megváltás összegének legfeljebb 50 %-kal történő csökkentése során a hatósági mérlegelés és méltányossági jogkörében eljárva az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

a) mérlegeli

aa) a kivágandó fák számát,

ab) a kivágással érintett magánterület túlépítésének arányát,

ac) a fakivágás részleges okát, a fa fajtáját és állapotát (becsült kora); a fa fajtájára és állapotára vonatkozó állításokat kertészeti szakvéleménnyel kell alátámasztani és

ad) a fa veszélyessége, a fa által veszélyeztetett köz- és magánvagyonban bekövetkezhető kár mértékét és

b) méltányossági szempontként veszi figyelembe, hogy

ba) a kérelem benyújtásának időpontját megelőző két évben a használó tekintetében engedély nélküli fakivágás tárgyában nem indult eljárás,

bb) a használó természetes személy, társasház vagy lakásszövetkezet és

bc) a használó a nem közterületi ingatlanra vonatkozó jogszabályokat maradéktalanul betartja és minőségi zöldterületet tart fenn,

bd) a használó a köztisztaságot és a közterületek rendjét szabályozó rendeletek rendelkezéseit maradéktalanul betartja és minőségi zöldterületet tart fenn a környezetében.

(3) Nem közterület megnevezésű ingatlanon álló fakivágás esetén a fapótlás pénzbeni megváltásának 50%-os csökkentésére jogosult az a kérelmező, aki az eljárásban az illetékes hatóság által kiállított igazolással, vagy a támogatást megállapító, hatályos határozat benyújtásával igazolja, hogy

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-a szerinti időskorúak járadékában részesül,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 33. §-a szerinti aktív korúak ellátásában részesül

c) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontja szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 19. §-a szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

(4) Engedély és bejelentés nélkül végzett fakivágás esetén a fapótlási díj nem csökkenthető.

9/B. § (1) A közterületen lévő fa kivágása során a fakivágási engedély érvényessége a véglegessé válástól számított 1 év. Amennyiben az engedélyezett kivágást az engedélyes az érvényesség idején belül nem végzi el, új kérelem alapján új eljárást kell lefolytatni.

(2) A fakivágási engedély indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható. Az engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelem benyújtására az engedélyes jogosult az engedély hatályának lejárta előtt.

(3) A kivágás megtörténtét 5 munkanapon belül írásban be kell jelenteni az engedélyező hatósághoz.

(4) Az engedély iránti kérelemnek a magasabb rendű jogszabályban meghatározottakon túl tartalmaznia kell:

a) építkezéssel összefüggésben történő fakivágás esetén a véglegessé vált építési engedélyt vagy egyszerű bejelentés esetén annak benyújtását igazoló dokumentumot.

b) amennyiben kapubehajtó létesítésével kapcsolatban kerül sor a fa kivágására a kapubehajtó létesítéséhez szükséges közútkezelői hozzájárulást.”

9. § A Rendelet 7. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Közterületen lévő fa kivágása és pótlása”

10. § (1) A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterületen lévő fa kivágása esetén a kivágott fa pótlásáról a kivágott fa törzsátmérőjével azonos mértékben, elsősorban a kivágott fával azonos helyrajzi számú területen kell gondoskodni. Különösen nagy értéket képviselő fa kivágása estén a pótlási kötelezettséget 500.000,- Ft faértékenként a törzsátmérővel azonos mértékben kell megállapítani. A közterületen lévő inváziós fás szárú növény, gyümölcsfa vagy igazoltan kiszáradt fa pótlása a kivágott fa darabszámával azonos mennyiségű előnevelt díszfa ültetésével történhet.”

(2) A Rendelet 10. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A fa kivágására – ide nem értve az Önkormányzat által műszaki és egyéb közterület fenntartási feladatok elvégzése érdekében végzett, a vonatkozó jogszabályi előírások betartása érdekében szükséges visszametszést, csonkolást – és pótlására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a fa lombozatának 50%-nál jelentősebb mértékű csonkítása esetén (kivétel: gömbfák, illetve fejre művelt fák).

(5) A közterületen kivágott fa pótlása e rendelet 4. mellékletében felsorolt fajtájú fák legalább 6 cm törzsátmérőjű előnevelt, 2,20 m törzsmagasságú (kétszer iskolázott) egyedeivel történhet..”

11. § (1) A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben az azonos helyrajzi számon történő pótlásra nincs lehetőség és nem jelölhető ki a pótlás helyszínéül más ingatlan, a 10. § (1) bekezdés szerinti pótlási kötelezettséget pénzben kell teljesíteni. A jegyző által a pótlásra előírt fa darabonkénti költségének 1. melléklet szerinti összegét Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának fák pótlása alszámlájára kell befizetni a kivágástól számított 30 napon belül.”

„(3) A pótlási kötelezettséget a kivágástól számított 1 éven belül ültetési időszakban kell teljesíteni.

a) a pótlás pontos helyét és a telepítendő fa fajtáját az ültetés előtt az engedélyező hatósággal egyeztetni kell.

b) a pótlás megtörténtét 5 munkanapon belül írásban be kell jelenteni az engedélyező hatóságnak.

c) a kivágott fa helyett ültetendő fák fenntartására, gondozására – a fa pótlását követő 3 évig – a pótlásra kötelezett köteles.

d) ha a fa az ültetést követő vegetációs időszak kezdetén – vagy az azt megelőző évben – nem hajt ki, illetve az (1) bekezdés szerinti fenntartási kötelezettség időszakában elpusztul, úgy a pótlás eredménytelennek tekintendő, azt meg kell ismételni.

e) eredménytelen pótlás esetén a jegyző hivatalból eljárva kötelezi a pótlásra kötelezettet az újabb pótlási kötelezettség teljesítésére, mely eljárásra e § rendelkezései az irányadók.

f) a pótlás valamennyi költségét a pótlásra kötelezett viseli.

g) a kivágott fa helyett ültetendő fák fenntartására, gondozására – a fa pótlását követő 3 évig – a pótlásra kötelezett köteles.

h) egyéb mobil eszközbe (pl. konténerbe) való telepítés pótlásként nem vehető figyelembe. A pótlás kizárólag talajba való ültetéssel teljesíthető.

(4) A 13/A. § szerinti fakivágás esetén a pótlási kötelezettséget pénzben kell megváltani. A pénzbeni megváltás értékét az 1. melléklet tartalmazza.

(5) Amennyiben a pótlás teljesítése a pótlásra kötelezett részéről a megadott határidőn belül nem teljesül, a pótlást pénzbeni megváltással kell teljesíteni. Ezt az engedélyben elő kell írni.

(6) A pótlási határidő indokolt esetben további egy évvel meghosszabbítható. A pótlási határidő meghosszabbítására vonatkozó kérelem benyújtására az engedélyes jogosult a pótlási határidő lejárta előtt.”

12. § A Rendelet 12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Közúti csomópontoktól számított legalább 70 m távolságig cserje csak úgy telepíthető, illetve tartható fenn, hogy annak magassága a 80 cm-t nem haladhatja meg. Az ültetés során figyelemmel kell lenni arra, hogy az ültetett cserje a gépjárműforgalom során a belátást ne akadályozza, ezért cserje az utcasarkoktól legkevesebb 5 méterre telepíthető. A telepített cserje a közút és a gyalogos járda űrszelvényébe nem lóghat bele..”

„(5) Közterületen gyümölcsfát és örökzöld fákat (például fenyőfélék, tujafélék, tiszafa, ciprusok) ültetni nem lehet.”

14. § A Rendelet 13/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Fás szárú növény engedély nélküli kivágása esetén a jegyző az erről való tudomásszerzést követően a 8. § (2) és 10. § (1) bekezdésben meghatározott mértékben kötelezi a fát kivágó vagy kivágató személyt – amennyiben ő nem ismert, az ingatlan tulajdonosát, használóját – a kivágott fás szárú növény pótlására.”

15. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

16. § E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban, valamint a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
Fapótlási kötelezettség megváltásának összege

Pótlási kötelezettség

pótlási összeg

Fasori és parkfa telepítése esetén egyaránt

150.000,- Ft / db
A megváltási ár a faiskola facsemete átlagára, valamint az ültetéssel és a 3 éves fenntartással kapcsolatban felmerült költségek alapján került meghatározásra

2. melléklet a 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet
Cserjepótlási kötelezettség megváltásának összege

Pótlási kötelezettség

pótlási összeg

Lombhullató és örökzöld cserje telepítése esetén egyaránt

6.000,- Ft/folyóméter (3 db 40/60 méretű konténeres cserje)
A cserjepótlási kötelezettség megváltási ára egy folyóméterre 3 db 40/60-as konténeres évelő cserje faiskolai átlagára

3. melléklet a 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet
FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLYKÉRELEM / BEJELENTÉS
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet igazgatási területén lévő fás szárú növényekre (fák, cserjék)

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet , illetve a 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet alapján fakivágási engedélykérelemmel / bejelentéssel fordulok Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Jegyzőjéhez.


Kérelmező neve: ………………………………………………………..

Születési helye, ideje: …………………………………………………..

Anyja neve:……………………………………………………………..

Adóazonosító jele/Adószáma:………………………………………….

Székhelye/Lakóhelye: ………………………………………………….

Telefonszáma:………………………………………………………….


Érintett ingatlan helye:

közterület /magánterület (a megfelelőt kérem aláhúzni)

címe:……………………………………………………………….

helyrajzi száma: ………………………………………………………


Amennyiben a kérelem közterületen álló fára/fákra vonatkozik így kérelmem egyúttal – ha nem kapubehajtó létesítése miatt történik a fa/fák kivágása - közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem is.

igen/nem
(a megfelelő aláhúzandó)

A kérelem/bejelentés kötelező tartalmi elemei:


A kivágás indoka (a megfelelőt kérem aláhúzni):
- a fa/fák kiszáradt(ak),
- a fa/fák visszafordíthatatlanul károsodott/károsodtak,
- telken belüli építkezésre kerül sor,
- új kapubehajtó létesítése, a meglévő átalakítása,
- környezetrendezés miatt,
- kertészeti szakvélemény által igazolt okból
- egyéb:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Az érintett terület neve (címe), az érintett fás szárú növény pontos elhelyezkedése (szöveges leírással vagy rajzos ábrázolással):









A kivágni tervezett/kivágott fás szárú növény(ek):

Sorszám

A fa/cserje fajtája

Törzsátmérő
(földtől számított 1 méter magasságban - cm)


A tervezett / megvalósult kivágás kivitelezésének részletes leírása:







A fás szárú növény(ek) tervezett pótlása:

Sorszám

A fa/cserje fajtája

Darabszám

A kiültetés helye


Fás szárú növény pótlása nem történhet az alábbiakban meghatározott fajok egyedeivel:

fehér akác* (Robinia pseudoacacia)

amerikai kőris* (Fraxinus pennsylvanica)

mirigyes bálványfa* (Ailanthus altissima)

cserjés gyalogakác (Amorpha fruticosa)

kései meggy (Padus serotina)

zöld juhar (Acer negundo)

nyír-fajok (Betula sp.)

páfrányfenyő (Ginkgo biloba) nőivarú egyede

eperfa (Morus sp.)

kanadai nyár hibridek (Populus x euramericana)

Közterületen álló fa pótlása nem történhet örökzöld fával/fás szárú növénnyel és gyümölcsfával.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a fás szárú növény pótlása a földrészlet adottsága miatt nem vagy csak részben teljesíthető, és más ingatlanon a pótlás a település beépítettsége miatt nem jelölhető ki, a jegyző a használót kompenzációs intézkedés megtételére kötelezi.

Kérelmemhez az alábbi mellékleteket csatolom:
- magántelek esetén a kivágandó fával rendelkezni jogosult(ak)nak (ingatlantulajdonos, haszonélvező) a kivágáshoz való hozzájáruló nyilatkozatát, (kötelező melléklet, ha nem a kérelmező az ingatlan tulajdonosa)
- társasház esetén a fa kivágása ügyében a társasházi közgyűlés határozatát,
- kertészeti szakvélemény (amennyiben jelentős kertészeti beavatkozás esetén szükséges)
- a kivágással érintett ingatlanról készült helyszínrajzot, melyen be kell jelölni a kivágandó és a kivágás után megmaradó fa (fák) helyét,
- a kivágandó fáról készített ……. db fényképet.
- aláírási címpéldányt, amennyiben cég/gazdasági társaság a kérelmező,
- meghatalmazást, ha nem a kérelmező nyújtja be a fakivágási engedély iránti kérelmet,
- közútkezelői hozzájárulás, ha kapubehajtó létesítése miatt tervezik a fa/fák kivágását,
- a véglegessé vált építési engedélyt, ÉTDR-en történő egyszerűsített építési bejelentésnél a benyújtást igazoló dokumentum, ha épület elhelyezése miatt szükséges a fát/fákat kivágni,


Kelt: ..........................., .....................


.................................................................
kérelmező aláírása