Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 20- 2023. 06. 21

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.06.20.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva aa közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosítására a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) Az Önkormányzat közterületeit városszerkezeti, városképi, ellátottsági, közlekedési adottsági, valamint használatának intenzitásával összefüggő piaci értéke figyelembevételével „A” (kiemelt), „B” (jelentős), és „C” (átlagos) közterületi övezeti kategóriákba kell sorolni, melyet e rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(2) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése szempontjából az Önkormányzat közterületei a 3. melléklet szerinti külvárosi centrum és külvárosi terület mikromobilitási zónákra osztottak, ide nem értve a Főváros Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket.”

2. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése a következő 23. és 24. ponttal egészül ki:

(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:)

„23. Üzemképtelen, a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, lejárt hatósági jelzésű, vagy forgalomból kivont gépkocsi, lakókocsi, utánfutó közterületen történő tárolásához.
24. e-roller, közösségi elektromos robogó, valamint minden egyéb közösségi használatú, maximum 3 kerekű elektromos jármű (a továbbiakban: közösségi használatú elektromos eszköz) kölcsönzési és tárolási célú elhelyezéséhez.”

3. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Nem adható közterület-használati engedély:

1. tömegközlekedési járművek megállóiba, kivéve, ha a közterület igénybevétele az utasforgalom céljait, vagy az utasok ellátását, tájékoztatását szolgálja;

2. olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogosközlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná;

3. zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott levő növényállományt maradandóan károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;

4. közutak, hidak, felüljárók területén gazdasági reklámtevékenységhez;

5. a közút és a járda felületének reklám - ideértve a politikai reklámot is - céljára történő használatához;

6. közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához;

7. főútvonalak mentén árusító és az árusítással kapcsolatos új építésű fülke, pavilon, épület létesítéséhez, kivéve a virág- és hírlapárusítást és a tömegközlekedési eszközök igénybevételére szolgáló jegyárusítást, továbbá az alkalmi könyvárusítást;

8. olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné;

9. olyan létesítmények és berendezések létesítéséhez, amelyek működtetéséhez a szükséges energia- és vízellátás, csatorna vagy a szabványoknak megfelelő zárt rendszerű szennyvízelvezetés és hulladéktárolás nem biztosítható, vagy a felhasználás mértéke nem állapítható meg;

10. jármű iparszerű javítására;

11. építési reklámháló elhelyezéséhez olyan épület vonatkozásában, amelynek homlokzatfelújítása kapcsán 10 éven belül építési reklámháló már kihelyezésre került, kivéve, ha az időközben szükségessé váló felújítási munkákat kiemelt városképi, élet- és balesetvédelmi, műemlékvédelmi szempontok indokolják;

12. e rendelet 1. számú melléklete szerinti kiemelt és jelentős közterületen, valamint főútvonalon és tömegközlekedés által járt útvonalon üzemképtelen jármű tárolására.

13. azoknak akiknek az Önkormányzattal szemben az adótartozás kivételével fennálló és lejárt fizetési kötelezettségük van, valamint a Csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 3. § (1) bekezdésében felsorolt gazdálkodó szervezeteknek, akik a Cstv-ben szabályozott csőd, felszámolási eljárás, illetve a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ctv.) szabályozott kényszertörlési eljárás hatálya alatt állnak, illetve működését felfüggesztették

14. a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező [1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5. §-ának (1) bekezdése], vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek reklámhordozó céllal való elhelyezéséhez, tárolásához;

15. ipari raktározási objektumok elhelyezésére,

16. törmelék lerakására a konténeres lerakás kivételével

17. a Kossuth Lajos tér (171204/13 hrsz), az Emlékezés tere (171484 hrsz) és a Szent Erzsébet tér (171539 hrsz) területére, kivéve:

a) a 6. § (6) bekezdésében foglalt eseteket, és

b) e rendelet 2. mellékletének az 1.1.1. pontja (hozzájárulással rendelkező alkalmi rendezvények esetén) és 1.1.2., 1.6.3. és 4.1 pontjában meghatározott eseteket, valamint

c) a filmforgatási célú közterület-használatot.

18. olyan típusú közösségi használatú elektromos eszköz elhelyezéséhez, tárolásához, amely a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas.

19. közösségi használatú elektromos eszköz nem használható a Kossuth Lajos tér (170204/13 hrsz), a Kossuth Lajos utca sétálóutcai szakasza (170204/14 hrsz) és a Pesterzsébeti Duna-sétány (170022, 170023/1, 170012/2, 170021 hrsz) területén.”

4. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Közösségi használatú elektromos eszköz

5/A. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának tulajdonában álló, külvárosi centrum mikromobilitási zónában lévő közterületeken közösségi használatú elektromos eszköz – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – a kizárólag az erre a célra kijelölt mikromobilitási ponton helyezhető el és tárolható, amelyhez közterület-használati engedélyt kell beszerezni, ide nem értve a közösségi használatú elektromos eszközzel használat közben való olyan ideiglenesen megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg. A közterület-használati engedélyt a kölcsönzési célú közösségi használatú elektromos eszközökkel rendelkező mikromobilitási szolgáltató kérheti.

(2) Közösségi használatú elektromos eszközök mikromobilitási ponton kívüli közterületen is elhelyezhetők (free-float rendszer), ha az a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, és a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(3) A mikromobilitási szolgáltató az általa üzemeltetett közösségi használatú elektromos eszközöket csak érvényes közterület-használati engedély birtokában helyezheti el és tárolhatja a közterületen.

(4) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületeken kialakított és működtetett összes mikromobilitási pontra csak együttesen lehet közterület-használatot engedélyezni.

(5) A mikromobilitási szolgáltató a mikromobilitási pontot érvényes közterület-használati engedély birtokában is csak a többi jogszerű közterület-használóval (az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezőkkel) közösen, egymást nem korlátozva veheti igénybe kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából.

(6) A mikromobilitási pontok közterület-használatára csak határozott időre, de legalább 6 hónap és legfeljebb 36 hónap időtartamra adható hozzájárulás azzal, hogy a mikromobilitási szolgáltató számára első alkalommal legfeljebb 18 hónap időtartamra adható közterület-használati engedély.

(7) A közösségi használatú elektromos eszköz elhelyezésére vonatkozó közterület-használati kérelemben a mikromobilitási szolgáltatónak nyilatkoznia kell

a) az elhelyezni szándékozott mikromobilitási eszközök számáról a kerületben,

b) az elhelyezni szándékozott egyes mikromobilitási eszközök műszaki jellemzőiről, így legalább az alábbi adatokról:

ba) az eszköz típusáról (így különösen roller, elektromos rásegítésű roller, kerékpár, elektromos rásegítésű kerékpár),

bb) az elektromos rásegítés meglétéről annak névleges teljesítményével együtt,

bc) az eszköz tömegéről kilogrammban, hosszáról, szélességéről és magasságáról centiméterben,

bd) az eszköz kivilágítási jellemzőiről,

be) az egyedi azonosító jel megjelenítésének tervezett formájáról és méretéről,

c) az elhelyezni szándékozott mikromobilitási eszközök egyedi azonosítójáról, valamint

d) a mikromobilitási eszköz üzemeltetése során általa alkalmazott általános szerződési feltételekről és alkalmazott logisztikai, technikai megoldásokról, továbbá telematikai rendszeréről, csatolva az ennek alátámasztására szolgáló adatokat.”

5. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése a következő t) ponttal egészül ki:

(A közterület-használati engedély megadásáról Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Környezetvédelmi , Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottsága dönt, ha annak tárgya)

„t) közösségi használatú elektromos eszköz.”

6. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Közösségi használatú elektromos eszközök vonatkozásában a közterület használatára jogosult az engedélyben rögzített díjat a közterület-használati engedély véglegessé válásától számított 10. napon belül átutalással a teljes időszakra előre köteles megfizetni Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának közterület-használati díj számlájára.”

7. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § (1) Aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon, különösen az engedélyben rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy az engedélyben meghatározott mértéket meghaladó alapterületet használ, köteles az Önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(2) Az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének minősül, ha a jogellenes közterület-használat a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5. §-ának (1) bekezdése), vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek reklámhordozó céllal való elhelyezése, tárolása útján valósul meg. Ebben az esetben az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

(4) A jogellenes közterület-használó köteles a jogellenes közterület-használatának céljára, időtartamára, helyére, módjára és mértékére tekintettel az általános szabályok szerint megállapított közterület-használati díjat megfizetni.

(5) Az e rendelet hatálya alá tartozó hatósági ügyekben a végrehajtást a döntést hozó szerv önkormányzati adóhatósága foganatosítja.

(6) A jelen rendeletben foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelők a jogszabályok szerint ellenőrzésre jogosult más szervek, továbbá az Önkormányzat által megbízott egyéb személyek a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizhetik.

(7) Jogellenesen használja a közterületet az a mikromobilitási szolgáltató, amelynek a

a) közterületen elhelyezett, tárolt közösségi használatú elektromos eszköze a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, és ezen eszközök közterületi eltávolításáról felhívást követő 5 napon belül nem gondoskodik, A közösségi használatú elektromos eszközök a rendeletben foglaltaktól eltérő tárolása, elhagyása jogellenes közterület-használatnak minősül, mely tekintetben a közösségi használatú elektromos eszközök üzemeltetőjét objektív felelősség terheli.

b) közösségi használatú elektromos eszköze közterület-használati engedély nélkül vagy a közterület-használati engedélyben foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra a mikromobilitási ponton,

c) közösségi használatú elektromos eszköze a külvárosi centrum zóna területén mikromobilitási ponton kívül, vagy a külvárosi terület zónában úgy kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen, hogy a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést zavarja.

(8) A mikromobilitási pontoktól eltérő helyen, vagy a külvárosi terület zónában a közterület rendeltetésszerű használatának akadályozását megvalósító módon tárolt vagy elhagyott eszközök elszállítása - a jogellenes közterület-használat megszüntetése - a közösségi használatú elektromos eszköz üzemeltetőjének kötelezettsége. A kötelezettség elmulasztása esetén Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Polgármesteri Hivatal Rendvédelmi Osztálya a közösségi használatú elektromos eszközt az üzemeltető költségére elszállíthatja.

(9) Jogellenes közterület-használat esetén a mikromobilitási szolgáltató – a 19. § (4) bekezdéstől eltérően – a jogellenesen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú közösségi használatú elektromos eszközei után a jogellenes használattal érintett napokra 10.000,-Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni, Az elszállított eszközök tárolásáról Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Polgármesteri Hivatal Rendvédelmi Osztálya gondoskodik, az elszállítás költsége eszközönként ötezer forint, a tárolás költsége eszközönként naponta ötszáz forint. A tárolási díj vonatkozásában fizetendő összeg esetén minden megkezdett nap egy napnak számít.

(10) Nem minősül jogellenesnek a közterület-használat, ha a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz teljes terjedelmében a mikromobilitási pont hozzá legközelebbi külső szélétől számított 5 méteren belül került elhelyezésre azzal, hogy ez az elhelyezés egyébként a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.”

8. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 22. §-a a következő l)–q) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„l) elektromos használatú közösségi eszköz: maximum 3 kerekű jármű, amelynek használatához jogosítvány megszerzése nem szükséges (különösen: e-roller, elektromos kerékpár),
m) mikromobilitási eszköz: a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, vagy ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz (hoverboard, monocycle),
n) mikromobilitási pont: a közterületnek mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer gyűjtőállomásainak területét,
o) mikromobilitási szolgáltató: kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében mikromobilitási eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer üzemeltetőjét,
p) kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz: mikromobilitási szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett mikromobilitási eszköz, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszerben bérelhető kerékpárt,
q) közösségi kerékpáros rendszer: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 22. § (4a) bekezdése alapján a fővárosi helyi személyszállítási szolgáltatásokba integrált közösségi kerékpáros rendszer.”

9. § (1) A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

(2) A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet e rendelet 2. melléklete szerinti 3. melléklettel egészül ki.

10. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 29/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat a következő 7.3. sorral egészül ki:

7.3

közösségi használatú elektromos eszköz

Ft/db/hó

Külvárosi centrum zóna: 750

Külvárosi terület zóna:
750

V

2. melléklet a 29/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendelethez

Zónák

1. null