Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 26- 2024. 02. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.26.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésében 6. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 11. mellékletében rögzített államigazgatási szervek, valamint Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő- testületének 8/2017. (III.17.) számú Pesterzsébet településfejlesztésének, településrendezésének, a településképi arculati kézikönyvének, településképi rendeletének készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján az érintett partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A 175848/2 helyrajzi számú telek megszűntetése ütemezetten végrehajtható, amely során az 1. mellékletben meghatározott telek kialakítható legkisebb területet nem kell figyelembe venni.”

2. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az építési övezetek területén a közműellátás mértéke és módja a teljes közművesítettség, a 12. § figyelembevételével.”

3. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A zártsorú beépítési mód szerint beépített, illetve beépíthető építési övezetek területén

a) az építési vonal azonos a közterületi telekhatárral, amennyiben a 2.a. melléklet másképp nem jelöli, vagy az építési övezet előírásai arról másképp nem rendelkeznek,

b) több épület elhelyezése esetén, legalább egy épület az építési vonalon álljon.

c) az 1. mellékletben meghatározott beépítési magasságot párkánymagasságként kell alkalmazni.

(2) Oldalhatáron álló beépítési mód szerint beépített, illetve beépíthető építési övezetek területén

a) épület tűzfala legfeljebb 7,5 méter magas lehet,

b) az 1. mellékletben meghatározott beépítési magasságot párkánymagasságként kell alkalmazni.

(3) Ikres beépítési mód szerint beépített, illetve beépíthető építési övezetek területén

a) épület átalakítása, felújítása, bővítése esetén a takaratlan tűzfala legfeljebb 7,5 m magas lehet,

b) az épületmagasság értéke a csatlakozó főépítmény szerinti, amennyiben nincs csatlakozó főépítmény, az 1. mellékletben meghatározott beépítési magasságot párkánymagasságként kell alkalmazni.

(4) Szabadonálló beépítési mód szerint beépített, illetve beépíthető építési övezetek területén

a) az 1. mellékletben meghatározott beépítési magasságot épületmagasságként kell alkalmazni,

b) amennyiben az építési hely határa és a szomszédos lakó rendeltetésű ingatlan építési helyének határa közötti távolság nem éri el az 1. mellékletben az építési övezetre vonatkozóan megengedett legnagyobb épületmagasság értékét, a szomszédos lakó rendeltetésű ingatlan irányába néző homlokzat párkánymagassága nem haladhatja meg az 1. mellékletben megengedett legnagyobb beépítési magasságként meghatározott értéket.”

4. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(Az Ln‐3/SZ1 építési övezet területén)

„c) a megengedett legnagyobb párkánymagasság 15,0 méter és az épület legmagasabb pontja legfeljebb 19,0 méter lehet.”

5. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 26. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(16‐21 m közötti telekmélység esetén a hátsó telekhatártól mért 3,0 méteres teleksávban, a 21 méternél nagyobb telekmélység esetén a hátsó telekhatártól mért 6,0 méteres teleksávban meglévő lakóépületeket bővíteni csak akkor lehet, ha)

„a) az a 16‐21 m közötti telekmélység esetén a telek hátsó 3,0 méteres vagy a 21 méternél nagyobb telekmélység esetén a telek hátsó 6,0 méteres sávjának területén az épület legmagasabb pontja nem haladja meg a 7,5 métert és a bővítés miatt a szomszédos lakások benapozottsága nem romlik,”

6. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az építési övezetek területén, amennyiben az építési övezetek előírásai másképp nem rendelkeznek

a) 300 m2-nél kisebb alapterületű telken maximum 1 önálló rendeltetési egység,

b) 300 m2 és 600 m2 alapterület közötti telken maximum 2 önálló rendeltetési egység,

c) 600 m2 alapterület feletti telkeken 200 m2-enként 1 önálló rendeltetési egység,

d) a Helsinki úttal szomszédos telek esetén minden teljes 70 m2 telekterület után 1 önálló rendeltetési egység,

e) az Lk-1/K1 és Lk-1/K2 jelű építési övezetek Ősz utca – István utca – Erdő utca – János uta – Török Flóris utca által határolt területén az épület bővítésével járó tetőtér-átépítés esetén a telekmérettől és a meglévő rendeltetési egységek számától függetlenül a tetőtérben legfeljebb két új rendeltetési egység helyezhető el a gépjárműtároló figyelmen kívül hagyásával.”

7. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 29. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az Lk-1/K1 és Lk-1/K2 jelű építési övezetek Ősz utca – István utca – Erdő utca – János utca – Török Flóris utca által határolt területén zártsorú beépítés esetén az utcafronti épületszárny udvari homlokzatán a megengedett legnagyobb párkánymagasság az 1. mellékletben megengedett legnagyobb beépítési magasság 2,0 méterrel növelt értéke.”

8. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 36. § (8) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Vi‐2/L‐Z1 jelű építési övezet területén)

„f) a Határ úttal párhuzamos utcákban lévő teleksor esetén a legnagyobb épületmagasság 9,0 méter, a közterület felé néző homlokzat párkánymagassága legfeljebb 6,5 méter és az előkert mérete 5,0 méter.”

9. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 43. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Gksz-2/4 jelű építési övezet területén

a) a 42. §-ban és a 43. § (1) bekezdésében meghatározott rendeltetéseken felül a távhőtermelés céljára létesített, részben vagy egészben megújuló energiaforrást hasznosító kiserőmű, fűtőmű építményei és gépjárműtároló elhelyezése is megengedett.

b) a telken csak olyan üzemi technológia működtethető, ami a környező területek – különösképpen a lakóterületek – rendeltetésszerű használatát nem zavarja.

c) a terület kiszolgálására gazdasági bejáratot az Attila utca felől kell nyitni. A jelenlegi Baross utcai gazdasági bejáratot csak személybejáratként és vészkijáratként lehet használni.

d) a telkek csak úgy oszthatók meg, hogy az egyes telekrészek az Attila utcáról gépkocsival megközelíthetők legyenek,

e) a 2.a. mellékleten jelölt zöldfelületként fenntartandó telekrészen a burkolt felületek aránya legfeljebb 15% lehet.”

10. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 58. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Budapest XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén az új építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához a szükséges gépjármű várakozóhelyeket legalább a 4. melléklet szerinti mennyiségben, a (2)-(7) bekezdések figyelembevételével, az alábbiak szerint kell biztosítani:

a) a parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy azok egymástól független használata biztosított legyen, a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet is figyelembevéve;

b) a parkolók, valamint az azok megközelítését biztosító közlekedési felület a telek zöldfelületi arányába nem számítható bele;

c) parkológép alkalmazása csak a rendeltetésszerű használathoz szükséges parkolószámon felüli várakozóhelyek esetében alkalmazható;

d) a rendeltetésszerű használathoz szükséges személygépkocsi-várakozóhelyek közterületen, vagy közforgalom számára megnyitott magánút területén való elhelyezése és parkolóhelyek megváltásának lehetősége kizárólag akkor megengedett, ha

da) ezt más jogszabály vagy az építési övezet előírása kifejezetten lehetővé teszi, vagy

db) a (3), (4) és (6) bekezdés ezt lehetővé teszi;

e) amennyiben az építési övezeti előírások arról másképp nem rendelkeznek

ea) nagyvárosias lakóterületeken és településközpont területen a 4. melléklet szerint biztosítandó személygépkocsi várakozóhelyeket saját telken belül és legalább 50%-ban épületen belül, vagy mélygarázsban kell elhelyezni, kivéve úszótelek esetén, a (4) bekezdés figyelembevételével;

eb) kisvárosias lakóterületeken, amennyiben a telken elhelyezett építmény rendeltetésszerű használathoz a 4. melléklet szerint szükséges személygépkocsik száma négy darabnál több, akkor a személygépkocsik 50%-át épületben kell elhelyezni, ha a szükséges parkolók száma négy, vagy annál kevesebb, a szükséges várakozóhelyek összessége térszíni parkolóban is elhelyezhető.”

11. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 59. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A szükséges számú kerékpártároló elhelyezését az épületek földszintjén, vagy fedett kerékpártárolókban kell biztosítani.”

12. § (1) A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 2a. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(3) A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 2b. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

(4) A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe e rendelet 4. melléklete lép.

13. § A Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet

a) 22. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében a „telekrészen” szövegrész helyébe a „telekrészen, amennyiben az építési övezet másként nem rendelkezik” szöveg,

b) 26. § (3) bekezdésében a „4) bekezdés” szövegrész helyébe a „4), (5), és (6) bekezdés” szöveg,

c) 29. § (2a) bekezdésében a „Lk‐1/SZ1” szövegrész helyébe a „Lk-1/SZ1 és Lk-1/SZ4” szöveg és az „övezetben” szövegrész helyébe az „övezetekben” szöveg,

d) 35. § (8a) bekezdésében a „Vt‐H/Ln4” szövegrész helyébe a „Vt-H/Ln4, Vt-H/Ln5, Vt-H/Ln6 és Vt-H/Ln7” szöveg,

e) 35. § (9) bekezdésében a „Vt‐H/Ln1” szövegrész helyébe a „Vt-H/Ln1, Vt-H/Ln5, Vt-H/Ln6 és Vt-H/Ln7” szöveg és az „a szabadonálló” szövegrész helyébe az „a kialakult és a szabadonálló” szöveg,

f) 64. alcím címében az „Ev” szövegrész helyébe az „Ev-Ve” szöveg

lép.

14. § Hatályát veszti a Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet

a) 29. § (11) bekezdésében a „Lk‐1/SZ1 és” szövegrész,

d) 58. § (4) bekezdésében az „és 100% megengedett legnagyobb beépítettség mértéke” szövegrész,

e) 58. § (6) bekezdésében a „Zártsorú beépítésű” szövegrész.

15. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) A 9. § és a 14. § b) és c) pontja 2024. január 31-én lép hatályba.

1. melléklet a 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
Építési övezetek és övezetek szabályozási határértékei
Beépítésre szánt területek

1. Nagyvárosias, jellemzően szabadonálló jellegű lakóterület (Ln‐3)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Ln-3/SZ1

2000

szabadonálló

30

6,0*

15,0

35

35

1,4

0,75

Ln-3/SZ2

2500

szabadonálló

45

12,5

17,0

35

55

0,2

0,75

Ln-3/SZ3

2000

szabadonálló

45

12,5

17,0

35

55

2,5

1,0

Ln-3/SZ4

2500

szabadonálló

45

12,5

19,0

35

55

2,5

0,75

Ln-3/Z

1000

zártsorú

45

7,5*

10,5*

35

30

1,0

0,75

* BPD/010/0034-10/2015 számú OTÉK-tól való eltérési engedély alapján

2. Nagyvárosias telepszerű lakóterület (Ln‐T)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Ln‐T/SZ1

kialakult

szabadonálló

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

Ln‐T/SZ2

1000

szabadonálló

60

9,0*

15,0

20

60

2,25

0,5

Ln‐T/SZ3

1000

szabadonálló

90**

9,0*

18,0

kialakult

90

4,5

0,5

Ln-T/SZ4

1000

szabadonálló

90**

9,0*

21,0

kialakult

90

5,0

0,5

Ln‐T/Z

500

zártsorú

80

6,0*

12,5

10

80

2,5

0,5

Ln‐T/AE

2000

szabadonálló

50

4,5*

12,5

35

60

1,5

0,5

Ln‐T/KSZ

1000

szabadonálló

65

4,5*

9,0*

20

60

1,20

0,5

Ln-T/KSZ1

300

szabadonálló

65

4,5*

5,5**

10

-

1,0

-

Ln-T/ KSZ2

700

szabadonálló

100**

4,5*

5,5**

0**

-

1,0

-

Ln‐T/G

kialakult

szabadonálló

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

Ln‐T/ Közmű

200

szabadonálló

50

---

4,5*

30

70

0,7

0,5

3. Kisvárosias, jellemzően zártsorú beépítésű lakóterület (Lk‐1)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Lk-1/K1

600

---

35

---

7,5

50

40

0,7

0,5

Lk-1/K2

600

---

45

---

6,5

40

50

0,7

0,5

Lk-1/SZ1

9000

szabadonálló

22

---

7,0

57

25

0,8

0,2

Lk-1/SZ2

2000

szabadonálló

45

4,5

6,5

35

50

0,7

0,5

Lk-1/SZ3

2000

szabadonálló

45

6,0

12,5

30

50

1,5

0,5

Lk-1/SZ4

4000

szabadonálló

40

---

10,5

25

45

1,4

0,5

Lk-1/Z

kialakult

zártsorú

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

Lk-1/KSZ1

2000

szabadonálló

45

4,5

7,5

40

50

1,0

0,5

Lk-1/KSZ2

600

szabadonálló

45

7,5

12,5

30

60

1,8

0,5

Lk-1/KSZ3

1000

szabadonálló

45

7,5

12,5

30

60

1,8

0,5

Lk-1/KSZ4

1000

zártsorú

60

7,5

12,5

20

60

1,8

0,5

Lk-1/AE

2000

szabadonálló

45

4,5

9,0

30

50

1,2

0,5

4. Kisvárosias, jellemzően szabadonálló jellegű lakóterület (Lk‐2)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Lk-2/K

600

-

35

---

6,5

40

40

0,7

0,5

Lk-2/SZ

1500

szabadonálló

35

4,5

7,5

50

40

0,7

0,5

Lk-2/AE1

2000

szabadonálló

45

4,5

9,0

40

50

1,2

0,5

Lk-2/AE2

1500

szabadonálló

45

4,5

12,5

35

50

2,0

0,5

5. Kisvárosias, telepszerű lakóterület (Lk‐T)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Lk-T/1

400

szabadonálló

40

---

5,0

kialakult

45

0,8

0,0

Lk-T/2

2000

szabadonálló

30

4,5

9,0

45

40

1,0

0,5

Lk-T/3

1000

szabadonálló

kialakult

9,0

12,5

kialakult

90

3,5

0,5

Lk-T/4

1000

szabadonálló

90*

9,0

12,5

0*

90

kialakult

0,5

Lk-T/AE

2000

szabadonálló

50

4,5

12,5

35

60

1,5

0,5

Lk-T/KSZ

1000

szabadonálló

60

4,5

7,5

20

60

1,20

0,5

Lk-T/Közmű

200

szabadonálló

50

---

4,5

30

70

0,7

0,5

6. Kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterület (Lke‐1)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Lke-1/K1

600

---

30

---

6,5

50

40

0,7

0,2

Lke-1/K2

400

---

35*

---

6,5

50

40

0,7

0,2

Lke-1/SZ1

800

szabadonálló

25

4,5

7,5

60

35

0,7

0,2

Lke-1/SZ2

1500

szabadonálló

25

4,5

7,5

50

40

0,7

0,2

Lke-1/SZ3

800

szabadonálló

30

4,5

7,5

50

35

0,8

0,2

Lke-1/Z

250

szabadonálló

40*

4,5

7,5

50

50

1,0

0,2

Lke-1/KSZ1

2000

szabadonálló

40*

4,5

7,5

35*

50

1,0

0,2

Lke-1/KSZ2

1000

szabadonálló

45*

4,5

7,5

35*

50

1,2

0,2

Lke-1/AE1

2000

szabadonálló

35*

4,5

9,0

50

35

1,2

0,2

Lke-1/AE2

2000

szabadonálló

45*

4,5

7,5

50

50

1,0

0,2

Lke-1/AE3

2000

szabadonálló

45*

3,0

7,5

50

65

1,2

0,2

* BPD/010/0034‐10/2015 számú OTÉK‐tól való eltérési engedély alapján

7. Mellékközpont (Vt‐M)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Vt-M/1

5000

szabadonálló

35

6,0

9,0

35

35

1,2

1,5

Vt-M/2

4500

szabadonálló

35

6,0

15,0

35

35

1,4

1,5

8. Kiemelt jelentőségű helyi központ terület (Vt‐H)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Vt-H/Lk1

1500

szabadonálló

40

6,0

9,0

35

40

1,2

0,5

Vt-H/Lk2

1000

zártsorú

60

4,5

9,0

30

60

1,25

0,5

Vt-H/Lk-KSZ

3000

szabadonálló

60

6,0

12,0

20

80

2,0

0,5

Vt-H/Ln1

5000

szabadonálló

45

6,0

15,0

35

60

1,5

0,75

Vt-H/Ln2

kialakult

zártsorú

40

4,5

6,0

40

40

0,7

0,75

Vt-H/Ln3

1000

zártsorú

60

6,0

14,0

20

80

1,8

0,75

Vt-H/Ln4

1500

zártsorú

70

6,0

16,0

20

80

2,5

0,75

Vt-H/Ln5

1000

szabadonálló

60

6,0

14,0

20

80

1,8

0,75

Vt-H/Ln6

1500

szabadonálló

70

6,0

16,0

20

80

2,5

0,75

Vt-H/Ln7

1000

kialakult

60

6,0

14,0

20

80

1,8

0,75

Vt-H/Ln-KSZ

2000

zártsorú

100*

6,0

22,0

0*

100

3,5

0,75

* OTÉK-tól való eltérési engedély alapján

9. Intézményi, jellemzően szabadonálló jellegű terület (Vi‐2)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Vi-2/L-K1

600

---

45

---

6,5

40

50

0,7

0,75

Vi-2/L-K2

600

---

45

---

7,5

35

50

1,2

0,4

Vi-2/L-SZ1

700

szabadonálló

35

6,0

9,0

35

35

1,2

0,5

Vi-2/L-SZ2

1500

szabadonálló

40

6,0

10,5

35

50

1,5

0,75

Vi-2/L-Z1

1000

zártsorú, a Határ úttal párhuzamos utcákban a beépítés oldalhatáron álló vagy ikres lehet,

40

---

12,5

30

60

1,8

0,75

Vi-2/L-Z2

2000

zártsorú

65

6,0

12,5

35

70

2,5

1,0

Vi-2/L-Z3

1000

zártsorú

35

6,0

9,0

35

35

1,2

0,75

Vi-2/L-Z4

2000

zártsorú

45

6,0

15,0

35

80

2,0

1,0

Vi-2/SZ

4500

szabadonálló

35

6,0

15,0

35

35

1,4

0,5

Vi-2/Z

2000

zártsorú

45

6,0

15,0

35

80

2,0

1,0

Vi-2/Sp

10 000

szabadonálló

25

6,0

9,0

45

20

0,5

0,5

Vi-2/AE1

5000

szabadonálló

35

4,5

9,0

40

60

1,0

0,75

Vi-2/AE2

2000

szabadonálló

50

6,0

15,0

25

45

1,2

0,5

Vi-2/AE3

1000

szabadonálló

45

6,0

12,5

25

50

1,2

1,0

Vi-2/AE4

1500

szabadonálló

45

6,0

15,0

35

50

2,0

1,0

Vi-2/AE5

1000

szabadonálló

50

6,0

15,0

35

50

1,0

0,5

Vi-2/AE6

500

szabadonálló

100

6,0

18,0

0

100

1,5

0,75

Vi-2/KSZ

2000

szabadonálló

100

4,5

7,5

0

100

1,2

0,4

10. Intézményi, helyi lakosság alapellátását biztosító terület (Vi‐3)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Vi-3/SZ1

2000

szabadonálló

30

4,5

9,0

50

30

0,7

0,25

Vi-3/SZ2

2000

szabadonálló

30

6,0

18,0

35

30

2,0

0,25

Vi-3/SZ3

2000

szabadonálló

35

6,0

12,0

35

50

0,5

0,25

Vi-3/SZ4

2000

szabadonálló

40

4,5

12,0

35

40

0,75

0,25

Vi-3/SZ5

1500

szabadonálló

45

6,0

15,0

35

50

1,5

0,25

Vi-3/Z1

1000

zártsorú

25

4,5

6,0

50

50

0,7

0,25

Vi-3/Z2

1000

zártsorú

40

12,0

14,0

30

60

1,8

0,25

Vi-3/G

kialakult

szabadonálló

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

kialakult

11. Gazdasági, jellemzően kereskedelmi, szolgáltató terület (Gksz‐1)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Gksz-1/1

50 000

szabadonálló

25

6,0

20,0

30

20

1,0

0,0

Gksz-1/2

7500

szabadonálló

30

4,5

7,5

35

40

0,75

0,0

Gksz-1/3

5000

szabadonálló

35

6,0

12,0

35

50

0,75

0,0

Gksz-1/4

4500

szabadonálló

35

6,0

15,0

35

65

1,0

0,0

Gksz-1/5

1000

szabadonálló

35

6,0

9,0

35

35

1,2

0,0

Gksz-1/6

2500

szabadonálló

40

4,5

9,0

35

55

1,0

0,0

Gksz-1/7

5000

szabadonálló

45

6,0

15,0

20

50

0,75

0,0

Gksz-1/8

5000

szabadonálló

50

6,0

20,0

20

50

1,0

0,0

12. Gazdasági, jellemzően raktározásra és termelésre szolgáló terület (Gksz‐2)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2)

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2)

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

Gksz-2/1

10 000

szabadonálló

40

6,0

12,0

35

35

0,5

0,0

Gksz-2/2

10 000

szabadonálló

35

6,0

12,0

35

35

1,0

0,0

Gksz-2/3

800

zártsorú

40

3,0

7,5

25

70

1,0

0,0

Gksz-2/4

4000

zártsorú

50

3,0

12,0

20

60

1,0

0,0

Gksz-2/5

5000

szabadonálló

45

6,0

21,0

25

60

1,0

0,0

Gksz-2/6

5000

szabadonálló

45

6,0

21,0

25

60

2,0

0,0

Gksz-2/7

10 000

szabadonálló

60

6,0

12,0

35

35

1,0

0,0

Gksz-2/8

5000

szabadonálló

60

6,0

21,0

25

60

1,0

0,0

Gksz-2/9

5000

szabadonálló

60

6,0

21,0

25

60

1,0

0,0

13. Különleges ‐Egészségügyi terület (K‐Eü)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

K-Eü

10 000

szabadonálló

35

6,0

16,5

40

20

1,0

0,25

14. Különleges ‐Nagykiterjedésű rekreációs és szabadidős terület (K‐Rek)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

K-Rek/1

10 000

szabadonálló

20

3,5

9,0

60

40

0,4

0,25

K-Rek/2

20 000

szabadonálló

20

6,0

15,0

30*

20

0,5

0,25

K-Rek/3

4000

szabadonálló

35

6,0

19,0

20*

35

0,8

0,25

K-Rek/4

5000

szabadonálló

40

3,0

9,0

50

40

0,6

0,25

* BPD/010/0034‐10/2015 számú OTÉK‐tól való eltérési engedély alapján

15. Különleges ‐temető terület (K‐T)

Építési
övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb
mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legkisebb

Legna-
gyobb

Általános

Parkolásra fordítható

K-T

150 000

szabadonálló

5

3,0

9,0

40

10

0,1

0,0

Beépítésre nem szánt területek

16. Közlekedési területek (KÖu)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

KÖu-3

---

---

2

5,0

---

---

---

17. Sétány területe (Kt‐S)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

Kt-Sv

5000

---

2

4,5

40

0

---

Kt-St

5000

---

2

4,5

60

0

---

18. Kötöttpályás közlekedési létesítmények területe (KÖk)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

KÖk

---

---

2

6

---

---

---

19. Zöldterületek (Zkp, Kt‐Zk)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

Zkp-Kp

5000

---

2

4,5

70

2

---

Zkp-Kk-1

500

---

2

4,5

60

25

---

Zkp-Kk-2

1000

---

3

4,5

60

0

---

Kt-Zk-1

500

---

1

4,5

60

0

---

Kt-Zk-2

1000

---

1

4,5

70

0

---

Kt-Zk-3

1000

---

1

4,5

80

0

---

20. Fásított közterek (Kt‐Fk)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

Kt-Fk-1

1000

---

2

4,5

30

0

---

Kt-Fk-2

1000

---

2

4,5

40

0

---

Kt-Fk-3

1000

---

2

4,5

50

0

---

21. Közjóléti erdőterületek (Ek)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Legnagyobb
beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
általános/parkolás
( m2/m2 )

Ek-1

15 000

---

3

6,0

---

0

---

Ek-2

15 000

---

3

7,5

---

10

---

22. Általános mezőgazdasági területek (Má)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legki-sebb

Legna-gyobb

Általános

Parkolásra
fordítható

15 000

---

3

---

4,5

---

0

---

---

23. Kertes mezőgazdasági területek (Mk)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legki-sebb

Legna-gyobb

Általános

Parkolásra
fordítható

Mk

10 000

---

3

---

4,5

---

0

---

---

24. Különleges, kondicionáló célú, jelentős zöldfelületű terület (Kb‐Ez)

Övezet
jele

Kialakítható
legkisebb
telek terület
( m2 )

Beépítési
mód

Beépítés
megengedett
legnagyobb
mértéke
( % )

Beépítési magasság
( m )

Zöldfelület
legkisebb mértéke
( % )

Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke
( % )

Szintterületi mutató
megengedett
legnagyobb mértéke
( m2/m2 )

Legki-sebb

Legna-gyobb

Általános

Parkolásra
fordítható

Kb-Ez

4000

---

0

---

---

75

0

---

---

2. melléklet a 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelethez

Szabályozási terv – Szabályozási elemek

1. null

2. null

3. melléklet a 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelethez

2b. melléklet
Szabályozási terv – Védelem, korlátozás, kötelezettség elemei

1. null

4. melléklet a 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelethez

Sajátos jogintézményekkel érintett ingatlanok

1. 6.A.) Elővásárlási joggal érintett ingatlanok

A

B

C

D

a településrendezési célok megvalósításához szükséges területek címe

elővásárlási joggal érintett ingatlan helyrajzi száma

településrendezési cél

1.

Atléta utca

177410, 177412, 177413, 177414, 177415

alapellátás megfelelő biztosítása, közcélú zöldterület és parkolás kialakítása

2

Kossuth Lajos utca Szent Erzsébet tér és Jókai utca közti szakasza

172356, 172367, 172368, 172369, 172370, 172371, 172372, 172373, 172375, 172382, 172384, 172386/1, 172387, 172390, 172391, 172393, 172394, 172395, 172396, 172397, 172398, 172400, 172401, 172402, 172403, 172405, 172406, 172407, 172509, 172510, 172511, 172512

épített örökség védelme és megfelelő közösségi érdekű hasznosítás érdekében

3.

Szent Erzsébet tér két térfalát képező ingatlanok

171526, 171527, 171528, 171529, 171530, 171531, 171532, 171533, 171534, 171535, 171540, 171541, 171542, 171543, 171544, 171545, 171546, 171547, 171548

épített örökség védelme és megfelelő közösségi érdekű hasznosítás érdekében

4.

Helsinki út 26.

170204/56

közösségi érdekű településfejlesztési cél érdekében

5.

Kossuth Lajos 48‐50.

171370

közösségi érdekű településfejlesztési cél érdekében

6.

Kossuth L. u. – Vörösmarty u. sarkán a pavilonsor telke

171190/54

közösségi érdekű településfejlesztési cél érdekében

7.

Nagysándor József u. – Baross u. – Attila u. Duna u. által határol tömb

177646/1, 177646/4

közösségi érdekű településfejlesztési cél érdekében

8.

A IX. kerületi közigazgatási határ és a Gubacsi híd közti Duna‐parti terület

170009, 170010

a rendezett településfejlődés biztosítása érdekében

9.

Jódos–sós Gyógyfürdő területe

170023/1, 170023/2

közösségi érdekű településfejlesztési cél érdekében