Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 12- 2023. 10. 12

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.12.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

(A Szociális Bizottság dönt lakások esetében)

„j) kiléptető lakás bérbeadásáról”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(A lakások bérbeadása)

„l) kiléptető lakásként.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés g) és h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján – pályázat útján – lehet a lakást bérbe adni annak a pályázónak, valamint az általa bérlőtársként megjelölt házastársának vagy élettársának)

„g) akinek az együtt költözni kívánó közeli hozzátartozóival – ideértve az élettársat – együttesen az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedül élő és egyedül is pályázó személy esetén a szociális vetítési alap legkisebb összegének ötszörösét, valamint
h) aki, illetve az együttköltöző közeli hozzátartozói – ideértve az élettársat – nem rendelkeznek olyan vagyonnal, amelyeknek együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap legkisebb összegének 200-szorosát meghaladja – ide nem értve a mozgáskorlátozottak vagy a velük együttköltözők tulajdonában lévő, gépjárműszerzési hozzájárulással vásárolt személygépkocsit,”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés szerinti esetekben az ismételt bérleti jogviszony létesítésének feltétele, hogy]

„b) a bérlő (volt bérlő), valamint az önkormányzati bérlakásban vele együtt élő jogszerűen befogadott – nyilatkozata alapján – nem rendelkezik olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke meghaladja a szociális vetítési alap legkisebb összegének 200-szorosát.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázatok rangsorolásához szükséges pontrendszert a pályázat kiírásával egyidejűleg a Szociális Bizottság határozza meg. A pontrendszer elfogadásakor az önkormányzati bérleménnyel rendelkező bérlők számára, valamint az igazoltan hajléktalan élethelyzetben lévő, vagy kiléptető lakásban élő pályázók és otthontalan családok részére többletpontot kell biztosítani, melynek értékéről a Szociális Bizottság dönt.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

Kiléptető lakás bérbeadása

20/B. § (1) A kiléptető lakás céljára elkülönített lakások kijelöléséről a Képviselő-testület minden év februárjában dönt.

(2) Kiléptető lakás bérbeadásáról a Szociális Bizottság a Humán Szolgáltatások Intézménye vezetőjének indokolást is tartalmazó írásos javaslata alapján dönt.

(3) Kiléptető lakást legfeljebb 1 év határozott időre lehet bérbe adni, mely határozott idő a Humán Szolgáltatások Intézménye vezetőjének indokolással alátámasztott, írásos javaslatára indokolt esetben legfeljebb 1 évvel hosszabbítható meg.

(4) A kiléptető lakás bérlője köteles a Humán Szolgáltatások Intézményével együttműködési megállapodást kötni, melyben vállalnia kell, hogy a bérbe vett lakásingatlan alapterületét alapul véve 1.000,- Ft/m2/hó összeget igazoltan megtakarít, ezzel alapot képez arra, hogy szociális bérlakáspályázat útján esetlegesen elnyert lakásingatlan felújítási munkáit elvégezhesse, vagy önálló életét nem önkormányzati tulajdonú lakásban megkezdhesse. Az együttműködési megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a bérlő a megtakarítási kötelezettség alól évente legfeljebb 3 hónap időtartamra mentesülhet a Humán Szolgáltatási Intézménye által igazolt rendkívüli élethelyzet (munkahely elvesztése, betegség, rendkívüli költségek, stb.) fennállása esetén.

(5) Kiléptető lakás bérlője a 37. § szerinti lakbér és a lakás közös költségének megfizetése alól mentesül. A kiléptető lakás bérlőjét a lakbér és közös költség fizetés alóli mentesség az együttműködési megállapodás hatályának fennállta alatt illeti meg. A kiléptető lakás bérlője a bérelt ingatlan rezsiköltségeinek megfizetésére köteles.”

7. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Lakáskiürítés esetében követendő eljárásrend

33/A. § (1) Abban az esetben, ha

a) a bérlő bérleti jogviszonya bármely okból megszűnik és a bérleti szerződés megszűnésére tekintettel jogcím nélküli lakáshasználóvá váló bérlő bérleti jogviszonyának rendezését a szerződés lejártáig nem kezdeményezi,

b) a jogcím nélküli használóval szemben a lakás kiürítésére irányuló bírósági eljárás vagy végrehajtási eljárás indul,

c) bírósági végrehajtó a lakás karhatalmas kiürítésének időpontját kitűzi,

az érintett jogcím nélküli használó nevének és elérhetőségének átadásával – a szociális szolgáltatót tájékoztatni kell.

(2) A szociális szolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatás kézhezvételét követően 15 napon belül felveszi a kapcsolatot a bérlővel, családgondozás és környezettanulmány készítése, a lakáskiürítési eljárás okának megszüntetése, az esetlegesen fennálló hátralék rendezésének elősegítése céljából.

(3) A szociális szolgáltató eljárásának eredményéről 30 napon belül köteles tájékoztatni a bérbeadót.

(4) Amennyiben a bérlő a szociális szolgáltatóval együttműködik, úgy a szociális szolgáltató ezt köteles haladéktalanul jelezni a bérbeadó felé annak megjelölésével, hogy a bérleti jogviszony rendezése érdekében milyen intézkedések várhatók, illetve lát-e lehetőséget és milyen feltételek mellett a bérleti jogviszony rendezésére.

(5) Amennyiben a bérlő az együttműködést a szociális szolgáltatóval megtagadja, úgy erről a szociális szolgáltató haladéktalanul köteles tájékoztatni a bérbeadót.”

8. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.