Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2024.01.01.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az idegenforgalmi adóról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya

2. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adómentesség

3. § Mentes a 2. § szerinti adókötelezettség alól a Htv. 31. §-ában felsoroltak köre.

Az adó alapja

4. § Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj (a szálláshely általános forgalmi adóval csökkentett ára a kötelező reggeli és egyéb szolgáltatások nélkül), ennek hiányában a szállásért bármilyen jogcímen (például: üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (például: üzemeltetési költség).

Az adó mértéke

5. § Az idegenforgalmi adó mértéke a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj 4%-a.

Az adó beszedésére kötelezett

6. § Az idegenforgalmi adót a Htv. 34. § (1) bekezdésében meghatározottak köre, a 34. § (2) bekezdése szerint meghatározottak alapján szedi be. Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett szállásadó akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Az adó beszedése

7. § Az idegenforgalmi adót a rendelet 6. § szerinti adóbeszedésre kötelezett szállásadónak kell befizetni a beszedést követő hó 15. napjáig a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata által az erre a célra létrehozott „Idegenforgalmi adó” megnevezésű számlára.

Bevallási kötelezettség

8. § Az adó beszedésére kötelezett szállásadónak a beszedett idegenforgalmi adóról Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához a tárgyhónapot követő hó 15-éig az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell az adóbevallást benyújtania.

Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

9. § (1) Az adó beszedésére kötelezett szállásadó köteles valamennyi szállásadás esetén olyan szálláshely-kezelő szoftvert használni, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására, továbbá az idegenforgalmi adó alapja és az igénybe vett adómentesség megállapítására alkalmas.

(2) Az adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31 §-ában felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, ennek hiányában az idegenforgalmi adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie.

(3) Az egyéb jogszabály által előírt bizonylatot, könyvet, nyilvántartást – ideértve a gépi adathordozón rögzített elektronikus adatokat, információkat is – úgy kell kiállítani, illetve vezetni, hogy az az idegenforgalmi adó alapjának, az idegenforgalmi adó összegének, a mentességnek, továbbá az adó megfizetésének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

11. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.