Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 06- 2024. 02. 06

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.06.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107-109. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet 4. alcíme a következő 10/A. §-sal egészül ki:

„10/A. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő fás szárú növények kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulást

a) a polgármester adja ki abban az esetben, ha a fa közterületen áll és a tervezett kivágás 1 db fás szárú növényt érint,

b) a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság adja ki abban az esetben, ha a kérelem több, közterületen álló fás szárú növényt érint, vagy a kivágni tervezett fás szárú növények az Önkormányzat tulajdonában lévő, nem közterületnek minősülő ingatlanon állnak.

(2) Fás szárú növény kivágásához a tulajdonosi hozzájárulás abban az esetben adható meg, ha

a) a fa megtartása növényegészségügyi okból lehetetlen vagy öt éven belül a kora, egészségügyi állapota miatt szükségszerűen kivágásra kerülne,

b) a kivágással megvalósítani kívánt cél, tevékenység más, a zöldfelület megőrzése szempontjából kevésbé hátrányos módon nem megvalósítható és az elérni kívánt cél, tevékenység megvalósításához feltétlenül szükséges.

(3) Nem kell tulajdonosi hozzájárulást kiállítani abban az esetben, ha a fás szárú növény kivágására az önkormányzat fenntartási feladatainak ellátása – különös tekintettel élet- és balesetveszély elhárítása érdekében - kerül sor.

(4) A tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelem elbírálásához be kell csatolni a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott dokumentumokat és adatokat. A tulajdonosi hozzájárulás megadásakor figyelemmel kell lenni a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott előírásokra.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„33. § (1) Képviselő-testület írásos előterjesztés alapján minősített többséggel határoz:

a) ingatlan vagyon tulajdonjogának ingyenes vagy kedvezményes megszerzéséről,

b) ötmillió forintot elérő vagy meghaladó értékű ingó vagyontárgy,

c) egymillió forintot elérő vagy meghaladó értékű portfólió vagyon,

d) ötmillió forintot elérő vagy meghaladó értékű pénzadomány,

e) hagyaték, életmű, halál esetére szóló ajándékozásra

vonatkozó felajánlás elfogadásáról.

(2) Ingó vagyon felajánlása esetén, ha a felajánlott vagyontárgy értéke az ötmillió forintot nem éri el és a felajánlás

a) oktatási vagy nevelési intézmény működését segíti, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság,

b) egészségügyi intézmény vagy sportlétesítmény működését segíti, a Sport és Egészségügyi Bizottság,

c) szociális intézmény működését segíti, a Szociális Bizottság

d) önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannal – ideértve az intézmények használatában álló ingatlanokat is – kapcsolatos karbantartási, felújítási munka elvégzésére vagy az ingatlannal kapcsolatos beruházás elvégzésére vonatkozik, a Gazdasági és Jogi Bizottság

e) közterületek, terek, parkok, közforgalom számára megnyitott, Önkormányzat tulajdonában álló területek fejlesztésére vonatkozik, a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság

írásos előterjesztés alapján a Polgármesteri Hivatal, vagy az illetékes intézmény vezetőjének szakmai véleményének ismeretében és annak figyelembe vételével dönt.

(3) Az ötmillió forint összeget el nem érő pénzadomány esetében annak elfogadásáról írásos előterjesztés alapján a Pénzügyi Bizottság dönt.

(4) A költségvetési szerv vezetője az alapító okiratban meghatározott tevékenységi körén és vállalkozási mértéken belül 3 millió forint forgalmi értékhatárig dönt az ingó vagyon és vagyoni értékű jog ingyenes vagy kedvezményes megszerzéséről.

(5) A költségvetési szerv vezetője dönt a kettőszázezer forint összeget el nem érő, írásos, a felhasználás céljának pontos megjelölését tartalmazó pénzadomány elfogadásáról, amely esetben az elfogadott készpénzadományt az intézményi költségvetésben szerepeltetni kell.

(6) Ajándékként, felajánlásként nem fogadható el olyan vagyontárgy, melynek ismert terheli elérik vagy meghaladják annak értékét.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.