Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 26- 2024. 07. 27

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.07.26.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5., 6. és 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben rögzített államigazgatási szervek, valamint Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő- testületének 21/2022. (X.6.) számú Pesterzsébet településtervének, településképi arculati kézikönyvének, településkép védelmi rendeletének készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján az érintett partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet)

„d) 4. melléklete tartalmazza e rendeletnek a területi hatályát a reklám és reklámhordozókra vonatkozóan,”

2. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 3. § 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„4. Információs berendezések: közterületen álló állandó jelleggel kihelyezett, rögzített tájékoztató, amely közérdeket is szolgál (pl. önkormányzati hirdető tábla).”

3. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet VI. Fejezete a következő 18/A. §-sal egészül ki:

„18/A. § (1) A településkép védelmének további támogatása érdekében Pesterzsébet Önkormányzata előfinanszírozásban, vissza nem térintendő támogatást adhat a védett értékek megőrzéséhez kapcsolódó korhű felújításhoz, rekonstrukcióhoz kapcsolódó helyreállítási, építési tevékenységhez.

(2) A támogatás összegét a tárgyévi költségvetés tartalmazza, melynek felhasználására pályázatot kell kiírni.

(3) A pályázatot átruházott hatáskörben Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottsága írja ki. A pályázatot a főépítészhez kell benyújtani.

(4) A támogatás maximális összegét, a részvétel feltételeit, az igénybevétel szabályait, határidejét, a pályázati eljárás szabályait a pályázati kiírásban kell meghatározni.

(5) A támogatást pályázat útján lehet igénybe venni.

(6) A pályázatot Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottsága véleményezi, a nyertes pályázókkal megkötendő szerződésről a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottsága javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(7) A nyertes pályázóval a támogatás kifizetésre vonatkozóan támogatási szerződést kell kötni.

(8) A támogatási szerződésben foglaltak teljesítését az Önkormányzat – szükség esetén szakértő bevonásával – ellenőrzi.”

4. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A fás szárú növényekre a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló helyi önkormányzati rendeletben szereplő előírások vonatkoznak, az abban meghatározott út és utcafásításra ajánlott fafajok magán telken belül is telepítésre javasoltak.

5. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § Kisvárosi területeken új lakóépület elhelyezése, meglévő épület bővítése vagy átalakítása esetén 16 méternél szélesebb homlokvonallal rendelkező telek esetén az épület közterületi főgerincét az utcával párhuzamosan kell kialakítani.

6. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„33. § (1) Városias, keretes jellegű területen

a) energetikai korszerűsítés esetén a homlokzat tagozatait, domborműveit megsemmisíteni, roncsolni nem lehet,

b) az utca vonalán álló épületek nem fedhetők cserepeslemezzel, trapézlemezzel és bitumenes zsindellyel. Cserépfedés esetén a meghatározó, téglaszínű változatoktól eltérő nem alkalmazható,

c) szimmetrikus ablakkiosztás esetén a nyílásméretet változtatni nem lehet,

d) meglévő tetőidomon változtatni nem lehet,

e) új tetőidom hajlásszöge legfeljebb 5 %-kal térhet el a szomszédos épületek jellemző tetőhajlásszögétől.

(2) A Városias, keretes jellegű terület Közműhelytelep utca Vizisport utca által határolt (Mediterrán lakópark) területén

a) az utólagosan épített előtetőkön az épületen már alkalmazott színtől eltérő színű cserép használata nem megengedett;

b) a meglévő épületeken már alkalmazott föld színeken kívül más szín használata nem megengedett;

c) három színnél több nem használható egy épület összes homlokzatán, új épület esetén a meglévő épületek domináns színvilágához illeszkedni kell;

d) a meglévő terasz, erkély, loggia utólagos beépítése csak az épület teljes homlokzatára készített egységes terv alapján engedélyezett;

e) a meglévő zsalugáterek és a felsőszinti pergolák nem távolíthatók el, cseréje és felújítása esetén az eredetivel megegyező forma és szín létesíthető, új épület esetén a szomszédos épületeken dominánsan alkalmazott elemekhez illeszkedni kell.

7. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 40. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az épületek homlokzatfelületein a fényfeliratok összfelülete nem haladhatja meg az épületek közterületről látható homlokzatának 5%-át.

(2b) Az építmények tetőzetének legfeljebb 30%-án és csak áttört és vonalszerű fényfelirat helyezhető el.

8. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 42. §-a a következő (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Klímaberendezés és hőszivattyú kültéri egysége a közterületről láthatóan nem helyezhető el olyan oldalkertben, aminek mélysége nem éri el az oldalkertet határoló épületek homlokzatmagasságának felének értékét.

(4b) Hőszivattyú kültéri egysége a közterületről láthatóan nem helyezhető el 5 méternél kisebb előkertben.

9. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 48. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kérelemre a polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le)

„b) fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz készített építészeti-műszaki tervekkel kapcsolatban, ha az eltérően megépült épületrész építési, illetve bontási tevékenysége meghaladja az 50 m2 szintterületet.”

10. § (1) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 50. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester településképi véleményét, a szomszédos épületeknél két szinttel nem magasabb épület(ek) építése, vagy bővítése esetén a tervtanácsi álláspontra és a főépítészi véleményre alapozva – a főépítész készíti elő.

(2) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 50. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A szomszédos épületeknél két szinttel magasabb épület(ek) építése, vagy bővítése esetén a településképi véleményt a tervtanácsi álláspontra és a főépítészi véleményre alapozva – a képviselő-testület tárgyalja, a véleményről dönt.

(3) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 50. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) ) A településképi véleményezés részletes szempontja

a) a tervezett tevékenység a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti, tájépítészeti arculatához és szerkezetéhez az építészeti, táji érték és az örökségvédelem, valamint a jellegzetes rálátásokból, nézőpontokból feltáruló látvány védelmének figyelembevételével történőilleszkedése,

b) a kialakult beépítés adottságainak figyelembevétele,

c) a településképi követelményeknek való megfelelés, kifejezetten az anyaghasználatra, színezésre, tömegformálásra, homlokzati kialakításra és zöldfelületre vonatkozóan,

d) a közterületről látható épület, épületrész, telek és telekrész kialakításának módja, megjelenése településkép-védelmi szempontból,

e) helyi védelem érintettsége esetén a védelemre vonatkozó követelmények teljesítése,

f) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterületen tervezett burkolatok, műtárgyak, köztárgyak, növények, a zöldinfrastruktúra-hálózat, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók és reklámtartó berendezések kialakítása, azok környezetükhöz való illeszkedése,

g) egyes sajátos műszaki berendezések, műtárgyak kialakítása, elhelyezése, reklámhordozókra és reklámhordozásra alkalmas egyéb műszaki berendezések kialakítása, elhelyezése, valamint

h) a településkép védelmi tájékoztatás és szakmai emlékeztetőjében rögzítettek teljesülése.

11. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 51. §-a a következő e) ponttal egészül ki:

(A településképi bejelentési kérelem beérkezését követően a Polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le)

„e) reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.

12. § (1) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

13. § A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet

a) 6. § (3) bekezdésében a „4. melléklete” szövegrész helyébe a „2. melléklete” szöveg,

b) 23. § (1) bekezdés e) pontjában a „leírtakról a kialakult állapot” szövegrész helyébe a „leírtakról a kialakult állapot és életvédelmi ok” szöveg,

c) 28. § (1) bekezdés a) pontjában az „oldalhatáron álló” szövegrész helyébe az „oldalhatáron álló és ikres” szöveg,

d) 42. § (5) bekezdésében az „épületen belül” szövegrész helyébe az „épületen, vagy telken belül” szöveg,

e) 48. § nyitó szövegrészében a „polgármester” szövegrész helyébe a „képviselő-testület vagy a polgármester a 49-50. § előírásai szerint” szöveg,

lép.

14. § Hatályát veszti a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet

a) 2. § b) pontjában a „településképi” szövegrész,

e) 36. § (1) bekezdésében a „2. melléklet 3. pontja szerinti” szövegrész,

f) 36. § (2) bekezdésében a „2. melléklet 3. pontja szerinti,” szövegrész,

g) 38. § (3) bekezdésében az „ , információs, vagy más célú berendezés” szövegrész,

i) 40. § (2) bekezdésében az „Az épületek homlokzatfelületein és tetőzet legfeljebb 30%-án csak áttört és vonalszerű fényfelirat helyezhető el.” szövegrész,

k) 42. § (4) bekezdésében a „Takaratlanul legfeljebb lakásonként 1 db klímaberendezés vagy hőszivattyú kültéri egysége helyezhető el.” szövegrész,

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez

1. A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 40a. ponttal egészül ki:

„40a. Kossuth Lajos u. 37/a. - 170204/79 hrsz”

2. A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 45a. ponttal egészül ki:

„45a. Mártírok útja 39. – 174216 hrsz”

3. A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 45b. ponttal egészül ki:

„45b. Mártírok útja 47. – 174157 hrsz”

3. melléklet a 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez


4. melléklet