Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 30/2017. (XI.15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat követeléseiről való lemondás és a részletfizetés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2018. 01. 01

az Önkormányzat követeléseiről való lemondás és a részletfizetés engedélyezésének szabályairól

Általános indokolás

A rendeletalkotás célja, hogy rendezze az önkormányzat követeléseiről való lemondás, illetve a részletfizetés engedélyezésének szabályait, feltételeit, rögzítse az ezzel kapcsolatos hatásköröket, illetve az eljárás alapvető szabályait.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Rögzíti a rendelet tárgyi hatályát és meghatározza azokat a – a magasabb rendű jogszabály által szabályozott – eseteket, amelyekre a rendeletet nem lehet alkalmazni.

A 2. §-hoz

Rögzíti a rendelet személyi hatályát.

A 3. §-hoz

Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

A 4. §-hoz

Rögzíti a követelésekről történő lemondásra, illetve a részletfizetés engedélyezésére vonatkozóan a hatásköröket, azt – értékhatárra tekintettel – a polgármesterre, illetve a Pénzügyi Bizottságra telepíti. A nagyobb összegű követelések tekintetében a Képviselő-testület a hatáskört magának tartja fenn.

Meghatározza a követelésekkel kapcsolatos kérelmek elbírálására vonatkozó határidőket, figyelemmel arra, hogy a testületi szervek hatáskörébe utalt esetekben a döntés a munkaterv szerinti rendes üléseken hozható meg.

Az 5. §-hoz

Rögzíti a tőkekövetelés összegéről való lemondás tilalmát és meghatározza azokat az eseteket, amelyekben a kamatkövetelés részben elengedhető, mérsékelhető.

A 6. §-hoz

Részletfizetés engedélyezésének esetére – figyelemmel a magánszemélyek, illetve a jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek teherbíró képessége közötti különbségre, ezeket külön szabályozva – részletszabályokat fogalmaz meg, meghatározza a minimálisan fizetendő részletek összegét, illetve a követelés teljes kiegyenlítésének végső határidejét is. Rendeleti szinten rögzíti, hogy a részletfizetés futamidején belül egy esedékes részlet megfizetésének elmulasztása a hátralévő tartozás egyösszegű megfizetésének kötelezettségét vonja maga után.

A 7. §-hoz

Rendelkezik arról, hogy a kérelmet a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, illetve meghatározza a becsatolandó mellékletek körét.

A 8. §-hoz

Speciális rendelkezéseket fogalmaz meg az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok (lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek) bérletével kapcsolatos követelésekre vonatkozóan. Rögzíti, hogy lakbér, lakáshasználati díj és bérleti díj jogcímen fennálló követelésekre vonatkozóan részletfizetést engedélyezni nem lehet, illetve a lakás használatával kapcsolatosan bármely más jogcímen fennálló követelésre (közös költség, továbbszámlázott közüzemi díj, stb.) részletfizetést engedélyezni csak abban az esetben lehet, ha a kötelezettnek lakbér, lakáshasználati díj vagy bérleti díj jogcímen fennálló követelése az Önkormányzat felé nincsen.

A 9. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.

A 11. §-hoz

Rendelkezik – a rendelettel átruházott hatáskörök vonatkozásában – Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelet mellékletének módosításáról.

Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.