Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi támogatásokról

Hatályos: 2019. 03. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.03.01.
a helyi támogatásokról
Általános indokolás
A lakáscélú támogatásokról szóló 3/2008. (II.29.) önkormányzati rendelet megalkotására korábban az önkormányzati tulajdonban álló lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadásának lakbérmegállapítási elveiről, a lakásfenntartási támogatás elveiről, valamint a lakásépítés támogatásának rendszeréről szóló 17/2006. (IV.14.) Főv. Kgy. rendelet adott felhatalmazást, a felhatalmazást adó rendeletet azonban a Fővárosi Közgyűlés hatályon kívül helyezte.
Mindezeken túl a helyi támogatásról szóló önkormányzati rendelet 2008-as elfogadását követő jogszabályi változások, illetőleg a rendelet gyakorlati alkalmazása során tapasztaltak figyelembevétele a rendeletben jelentős számú korrekciót tett volna szükségessé. A rendelet áttekinthetősége és gyakorlati alkalmazhatósága érdekében ezért a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése és a tárgykört szabályozó új rendelet megalkotása vált szükségessé.
A rendelet megalkotásával az Önkormányzatnak célja, hogy az illetékességi területén, Budapest XX. kerületében élő állampolgárok részére olyan támogatási lehetőséget hozzon létre, melytől a rászoruló kérelmezők életkörülményeinek javulása, a település színvonalasabb külső megjelenése várható.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát meghatározó rendelkezés
A 2. §-hoz
A rendeletben használt lényeges fogalmak pontos meghatározását tartalmazzák az értelmező rendelkezések, melyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a kérelmezők pontosan tudják milyen tevékenység végzésére, milyen nagyságú ingatlanra adható be kérelem.
A 3. §-hoz
A mindenkori éves költségvetést figyelembe véve, az Önkormányzat által adható támogatás maximális összegét, illetőleg a támogatás célját határozza meg úgy, hogy a támogatást igénylők részére olyan összegű anyagi forrást biztosít, mely bizonyos munkálatok elvégzéséhez számottevő segítséget nyújtson. Az Önkormányzat célja a támogatás biztosításával az, hogy az illetékességi területén élő állampolgárok részére korszerűbb, egészségesebb lakókörnyezetet biztosítson, melyhez anyagi támogatást nyújt.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A kérelmezők azon körét részletezi, akik lakás, családi ház víz- és/vagy csatorna közműfejlesztéshez nyújtott támogatásban részesülhetnek, illetőleg akik semmiképpen sem részesülhetnek a támogatásban. A támogatásra jogosultak körének meghatározása azért szükséges, mert az Önkormányzatnak a lakosság életkörülményeinek javításán túl azt is szem előtt kell tartania, hogy a támogatás összegét meghatározott határidőn belül a támogatott anyagi viszonyait figyelembe véve képes legyen visszafizetni, az Önkormányzat a kintlévőségeket minimalizálja.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
A kérelmezők azon körét részletezi, akik lakás, családi ház korszerűsítéséhez, homlokzatfelújításához nyújtott támogatásban részesülhetnek, illetőleg akik semmiképpen sem részesülhetnek a támogatásban. A támogatásra jogosultak körének meghatározása azért szükséges, mert az Önkormányzatnak a lakosság életkörülményeinek javításán túl azt is szem előtt kell tartania, hogy a támogatás összegét meghatározott határidőn belül a támogatott anyagi viszonyait figyelembe véve képes legyen visszafizetni, az Önkormányzat a kintlévőségeket minimalizálja.
A 8. §-hoz
A kérelem benyújtásának, valamint a becsatolandó mellékletek körét határozza meg.
A 9. §-hoz
A támogatás odaítélésének feltételei kerültek meghatározásra, valamint az ezzel kapcsolatos eljárás menetének rögzítése annak érdekében, hogy a kérelmezők már a benyújtáskor megismerjék az eljárási cselekményeket, tisztában legyenek a felmerülő esetleges költségekkel.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A szerződés felmondásának, illetve a támogatásból fennmaradó követelés jogi úton történő érvényesítésének esetei, továbbá az alkalmazható jogi lépések kerültek rögzítésre, mellyel az Önkormányzat célja az, hogy a támogatás biztosításával ne a kintlévőségeit növelje, hanem elősegítse az esetlegesen nem fizető állampolgároktól a visszafizetendő támogatást behajtását.
A 12. §-hoz
A támogatás kérvényezése, illetőleg az ügyintézés során közölt és felhasznált személyes adatok kezelésére vonatkozó nyilatkozatokról, a közölt adatok valódiságának ellenőrzéséről rendelkező szabályozás. Az Önkormányzat célja felhívni a kérelmezők figyelmét arra a tényre, hogy az ügyintézés során személyes adataikat kezelni fogja, illetőleg jogosult ellenőrizni azt, hogy a támogatást a kérelmezők valóban arra célra fordították, amire a kérelemben megjelölték.
A 13. §-hoz
Az (1) bekezdés a Rendelet hatályba lépésének időpontját határozza meg. A (2) bekezdés a Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályon kívül helyezi a tárgykört szabályozó Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásról szóló 3/2008. (II.29.) önkormányzati rendeletét.