Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 15
a Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontja értelmében a Kerületi Önkormányzat felhatalmazást kapott kerületi építési szabályzat megalkotására.
A Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Kerületi Építési Szabályzatról szóló rendeletének (továbbiakban KÉSZ) területén belül a vizsgált tömbökben szükségessé vált módosításokat új, az Önkormányzat képviselő-testülete által támogatott lakossági igények indokolták, valamint a Duna-parti Sétány esetében a tervezett közterület elépítése.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet szövegezésének telekalakításra vonatkozó pontosítása történik.
A 2. §-hoz
A rendelet szövegének pontosítása történik az oldalhatáron álló épületek esetében, csak a maximális tűzfal magasság kerül meghatározásra.
A 3. §-hoz
Az egész kerületre vonatkozóan a lakások legkisebb méretének szabályozása történik
A 4. §-hoz
A rendelet szövegének javítását a Ln-3/SZ3 övezetbe tartozó Bp. XX. Széchenyi u. 1. sz. alatti ingatlan beépíthetősége indokolta, mivel a telek alatt egy nagynyomású víznyomócső van, ami a védőtávolságok betartásával az előírt helyen a beépítést nem teszi lehetővé.
Az 5. §-hoz
Lakossági kérés alapján a Határ út menti Vi-2/L intézményi területek építési övezetében a rendelet módosítása lehetővé teszi, hogy több rendeltetési egység épüljön a külön övezeti előírásoknak megfelelően.
A lakossági kérést megalapozó telepítési tanulmánytervben foglaltaknak megfelelően a Határ út menti telkeken az elhelyezhető lakások számának pontosítása szükséges. Fontos szempont az egészségügyi és környezetvédelmi követelmények betartása, így a lakások létesítését a földszinten a rendelet nem teszi lehetővé, illetve előírja, hogy a zaj-és rezgés védelmet a lakások létesítése esetén meg kell oldani.
A 6. §-hoz
A rendelet övezeti előírásokra vonatkozó mellékletének Vi-2/L-Z1 övezetében a Határ úttal párhuzamos utcákban a zártsorú beépítés helyett az oldalhatáron álló vagy ikres beépítést írja elő.
A módosítással érintett területek szabályozásainak rajzai.
A 7. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.