Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 15

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 57. § (3) bekezdés alapján a Kerületi Önkormányzat felhatalmazást kapott településkép védelméről szóló rendelet megalkotására.

A 137/2021. (IV.01.) Ök. számú határozat előírta a TKR módosítását a Határ út melletti területekre vonatkozóan. A további módosításokat a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletelőírásaival és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2021. július 1-től hatályos előírásaival való jogharmonizáció, valamint a lakossági igények indokolták.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet szövegének pontosítása történik, az OTÉK-nál szigorúbb előírások csak az utcafronti kerítések építésére vonatkoznak. A kerítésekre és kapuépítményekre vonatkozóan, ha városképileg indokolt, akkor a 23. § a)-d) pontjában foglalt előírásoktól főépítészi vélemény alapján el lehet térni.

A 2. §-hoz

A rendelet szövegének rövidítése történik. Az oldalhatárra vonatkozó maximálisan 1,5 méter takaratlan tűzfal előírásai több esetben a beépítés során kényszermegoldásokat eredményeznek.

A 3. §-hoz

A rendelet szövegének pontosítása történik. Ikres beépítés esetén a tetőforma kialakításakor a szomszédos épülethez szükséges illeszkedni.

A 4. §-hoz

A rendelet szövegének kiegészítésére a 137/2021. (IV.01.) Ök. számú határozat 2. bekezdésében foglaltak alapján kerül sor.

Az 5. §-hoz

A rendelet szövegének egyszerűsítése és nyelvtani pontosítása történik, valamint a kerti építményekre, műtárgyakra, kerítés kialakításra a kötelezően előírt főépítészi szakmai konzultáció törlésre kerül.

A 6. §-hoz

A rendelet szövegének pontosítása történik a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 26/B. § (1a) bekezdés a) pontjával való jogharmonizáció miatt.

A 7. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.

A 8. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.