Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelete 2015. november 16. napján lépett hatályba. Az elmúlt időszakban több olyan, a rendeleti szabályok módosítását indokoló körülmény – ideértve az Önkormányzat Lakásgazdálkodási Koncepciójának elfogadását 2021. április 1-jén - következett be, melyek ismeretében sor került a rendeleti szabályok felülvizsgálatára.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A polgármester hatáskörébe utalja azokat az ügyeket, amelyekben a döntés meghozatala nem halasztható (karhatalmas kiürítés időpontjának elhalasztása), illetve azokat, amelyekben a döntés “adminisztratív”, nem jelent tényleges hatáskör-gyakorlást (pl. a bérlőkijelölési jog gyakorlására jogosult szerv döntése alapján a szerződés megkötéséről szóló döntés meghozatala).
Pontosítja a Szociális Bizottság hatásköreit.
A 2. §-hoz
Rögzíti, hogy a jövőben az összkomfortos komfortfokozatú lakások bérbeadása csak piaci alapon történhet, illetve rendezi az Önkormányzat által épített vagy vásárolt lakások bérbeadására vonatkozó szabályokat.
A 3. §-hoz
A minimálbér összegének emelésére tekintettel emeli a szociális pályázat útján történő bérbeadásra jogosult személyek egy főre eső jövedelmének minimális mértékét, azt az öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresében, egyedül élő és egyedül pályázó esetén annak ötszörösében állapítja meg.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
Bővíti a bérleti jogviszony rendezésére jogosultak körét.
A 6. §-hoz
Az egyértelmű szabályozás érdekében rögzíti, hogy a bérleti jogviszony folytatására, rendezésére vonatkozó szabályok piaci és költségelvű bérbeadás esetén is megfelelően alkalmazandók.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Meghatározza azokat az eseteket a Lakásgazdálkodási Koncepcióban meghatározottak szerint – melynek fennállása esetén az önkormányzati bérlőket előnyben kell részesíteni a többi pályázóhoz képest.
A 9. §-hoz
Bővíti a bérleti jogviszony folytatására jogosultak körét.
A 10. §-hoz
Beiktatja a rendeletbe az életveszélyre fenntartott bérbeadására vonatkozó eljárási szabályokat.
A 11. §-hoz
A Lakásgazdálkodási Koncepcióban foglaltak szerint a bérlakások bérleti díjának meghatározására vonatkozó lakbérsávokat bővíti az igazságosabb lakbérmegállapítás érdekében, és megemeli 20%-ról 40%-ra az egyedül élő, vagy egyedülálló bérlő esetében a jövedelemsávok felső határától való eltérés mértékét.
A 12. §-hoz
Meghatározza a költségelven bérbe adott lakások bérleti díjának meghatározására vonatkozó szabályokat.
A 13. §-hoz
Bővíti azokat az eseteket, amelyek fennállása esetén el kell ismerni a bérlőtársi jogviszonyt.
A 14. §-hoz
Mentesíti a közjegyzői okirat készíttetésének költsége alól a lakásba befogadandó személyt, lehetővé teszi a teljes bizonyító erejű magánokirati formában tett nyilatkozatok elfogadását.
Pontosítja a befogadáshoz való hozzájárulás megtagadásának lehetőségére vonatkozó szabályokat.
A 15. §-hoz
Pontosítja és minden helyzetre egyértelművé teszi a jogcím nélküli használat esetén fizetendő díjakat.
A 16. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.