Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 22
a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 57. § (3) bekezdés alapján a Kerületi Önkormányzat felhatalmazást kapott településkép védelméről szóló rendelet megalkotására.
A módosítást a településképvédelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/202. (VII.15) Korm. rendelet a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2021. július 1-től hatályos előírásaival való jogharmonizáció indokolta.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető rész módosítása, kiegészítése az új jogszabályoknak megfelelő felhatalmazó, feladatkört megállapító és véleményezésekre vonatkozó jogszabályok szerepeltetésével.
A 2. §-hoz
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8/A. §. 2021. július 1-től hatályba lépő módosításának felhatalmazása alapján az önkormányzat a településképi eljárásokkal kapcsolatos hatáskört a településképi rendeletben ruházhatja át.
Ezek a 2016. évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdése alapján a következők:
1. az önkormányzat tájékoztatást ad és szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről, ennek keretében javaslatot tehet a településképi követelmények érvényesítésének módjára.
2. az önkormányzat kormányrendeletben meghatározott építésügyi eljárást megelőzően véleményt adhat az építésügyi hatósági engedélykérelemhez (a továbbiakban: településképi véleményezési eljárás)
3. az önkormányzat településképi bejelentési eljárást folytathat le az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó, az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött és az Étv.33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek nem minősülő építési tevékenységek, valamint bejelentési eljárást folytat le az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó, rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás), továbbá a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében,
4. az önkormányzat településképi kötelezést adhat ki és bírságot szabhat ki, ide nem értve a reklámhordozók és reklámok jogellenes elhelyezésével kapcsolatos közigazgatási, valamint településképi bírságot,
az önkormányzat a kötelezésben foglaltak nem teljesítése esetén - a településkép-védelmi bírság ismételt kiszabása helyett - a kötelezést tartalmazó döntés végrehajtását foganatosítja, mely során a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégzi vagy mással elvégezteti, egyúttal a kötelezettet a felmerülő költség megfizetésére kötelezi.
A 3. §-hoz
Az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet változásával a kerítésekre vonatkozó magassági korlátozás megszűnt, ezért a módosítás a telkek közti kerítések maximális magasságát határozza meg.
A 4. §-hoz
Az Állami Főépítész véleménye alapján Az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/202. (VII.15) Korm. rendelet alapján a Településképi rendeletben nem teszi lehetővé a rendelkezés alól történő eltérés engedélyezését. Ennek megfelelően került az előírás javításra.
Az 5. §-hoz
A Képviselő-testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §-ában foglalt hatósági hatásköröket a polgármesterre ruházza át.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.