Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 31/2017. (XI. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 08
a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 31/2017. (XI. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 31/2017. (XI.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításának indoka, hogy a Pannon Menza Kft. által biztosított étkeztetések tekintetében a Vállalkozó a nyersanyagnorma - a bölcsődei ellátotti kategóriát kivéve - összegének 15 %-os megemelésére tett javaslatot valamennyi ellátotti kategóriában. A beszerzési árak általános emelkedésére tekintettel Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye (a továbbiakban: HSZI) által biztosított bölcsődei étkeztetés tekintetében is a nyersanyagnorma összegének 15 %-kal történő megemelésére érkezett javaslat.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 147. §-a alapján a fenntartó a Gyvt. 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját, így a gyermekétkeztetés intézményi térítési díját is jogszabályban meghatározottak szerint köteles megállapítani.
A Gyvt. 151. § (3) bekezdése szerint a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
A rendelet tervezet 1. számú melléklete részletezi az összes ellátotti kör (bölcsődei, óvodai, általános iskolai) gyermekétkeztetésben irányadó intézményi térítési díjait (Ft/fő/nap). Az ezen mellékletben feltüntetett intézményi térítési díjak az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összegén alapulnak, azzal azonosak.
Fenti javaslatok fgyelembevételével a jogszabályi rendelkezések alapján a nyersanyagnorma alapulvételével, az intézményi térítési díj a Rendelet 1. mellékletének módosításával állapítható meg.
A HSZI intézményvezetője jelezte, hogy tapasztalataik alapján a gyermekek szállítása mellett, igény mutatkozik a 18. életévüket betöltött fiatal felnőttek foglalkoztató, fejlesztő intézménybe történő szállítására is. Tekintettel arra, hogy a Rendelet vonatkozó szabályozása alapján ezen szolgáltatást a 3-18 éves korú gyermekek számára a nevelési- oktatási intézménybe történő eljutáshoz, valamint a szakértői orvosi viszgálatra történő szállításra vehető igénybe, javasolja a szolgáltatás kiterjesztését a fenti körre is. A Rendelet módosítás ezen javaslatot is tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A HSZI jelzése alapján a szállítási szolgáltatás kiterjesztéséről rendelkezik.
A 2. §-hoz
A módosító rendelet melléklete a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjait tartalmazza a 15 %-os mértékű nyersanyagnorma emelkedést követően. Az e mellékletben feltüntetett összegek az Áfát nem tartalmazzák, tekintettel arra, hogy azt az intézmény vezetője a Gyvt. 151. § (4) bekezdése alapján megállapított személyi térítési díj keretében érvényesíti. Továbbra is az 1. melléklet II. pontjában kerül megjelölésre az a kedvezmény, melyet az Önkormányzat a normatív kedvezményben nem részesülő, személyi térítési díjat fizető Budapest Főváros XX. kerületi bejelentett lakóhellyel vagy kerületi érvényes tartózkodási hellyel rendelkező és egyben kerületi bölcsődébe, nevelési-oktatási intézménybe (óvodába, általános iskolába) járó gyermekek részére biztosít.
A melléklet a 2022. január 1. napjától érvényes térítési díjakat tartalmazza.
A 3. §-hoz
A módosított intézményi térítési díjakkal számított étkezési térítési díjak megfizetésének első alkalommal történő alkalmazásáról rendelkezik.
A 4. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.