Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 4/2021. (II.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról és használatának rendjéről

Hatályos: 2021. 03. 01

a közterületek használatáról és használatának rendjéről

Általános indokolás

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának feladata, hogy a tulajdonában álló közterületei rendjének megőrzését, a közrend megtartását elősegítse, a közterület-használók és a közterület-használatot ellenőrzők számára egyértelmű szabályokat állapítson meg.

Önkormányzatunk jelenleg a közterület-használati engedéllyel kapcsolatos ügyeket polgári jogi ügyletként kezeli, azonban a Kúria Önkormányzati Tanácsa 2018. január 23-án a Köf.5033/2017/4. számú kúriai döntéssel 2018. április 30-ai hatállyal megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) Főv. Kgy. rendelete 5. § (1) bekezdését, mely a fővárosi tulajdonban lévő közterületek használatával kapcsolatos ügyeket szintén polgári jogi ügyletként kezelte. Budapest Főváros Önkormányzata által a döntés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság visszautasította.

A közterület-használat önkormányzati hatósági üggyé minősítése okán, a hatósági eljárás alapvető feltételeinek megteremtése érdekében Önkormányzatunk közterület-használatot szabályozó jelenleg hatályos rendeletének egyszerű módosítása nem lehetséges, új rendelet megalkotásával szükséges a korábbi polgári jogi szabályozás felváltása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet területi hatályát határozza meg.

A 2. §-hoz

A közterületek övezeti besorolásának módjait tartalmazza.

A 3–5. §-hoz

A rendelet tételesen meghatározza, hogy mely tevékenységek, építmények elhelyezéséhez szükséges közterület-használati engedély, melyekhez nem kell, valamint hogy mely esetben nem adható közterület-használati engedély. Rögzíti továbbá néhány közterület-használat részletszabályát.

A 6. §-hoz és a 7. §-hoz

A rendelet közterület-használat időtartamával kapcsolatban rögzít szabályokat, továbbá meghatározza a kérelembeadás feltételeit és követelményeit.

A 8–12. §-hoz

A rendelet meghatározza a közterület-használati engedély megadásának szabályait, a döntéshozatal hatásköri címzettjeit.

A 13–15. §-hoz

A rendelet rögzíti a közterület-használati engedély megszűnésének és szünetelésének eseteit.

A 16–18. §-hoz

A rendelet lefekteti a közterület-használati díjak megállapításának, számításának szabályait.

A 19. §-hoz és a 20. §-hoz

A rendelet meghatározza a jogellenes közterület-használattal kapcsolatos szabályokat.

A 21. §-hoz

A rendelet a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben kapott felhatalmazás alapján rögzíti a közterületi filmforgatások különös szabályait.

A 22–24. §-hoz

A közterület-használati szabályok alkalmazását elősegítendő a rendelet értelmező rendelkezéseket állapít meg.

A 25. §-hoz és a 26. §-hoz

A rendelet záró rendelkezéseit (hatálybaléptető, hatályon kívül helyező és a jogharmonizációs záradékot) rögzíti.