Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény felhatalmazásának megfelelően Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezik a települési támogatások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól.
A Rendelet legutóbbi felülvizsgálata óta eltelt időszakban a társadalomban, illetve a gazdasági helyzetben bekövetkezett, a családok jövedelmi és szociális helyzetét befolyásoló változásokra (figyelembe véve a nyugellátások és a minimálbér összegének emelkedését, az infláció mértékét és a megélhetési költségek emelkedését)tekintettel, szükségessé vált a támogatási formák jövedelmi feltételeinek felülvizsgálata, azzal a céllal, hogy a települési támogatások szélesebb jogosulti kör számára váljanak elérhetővé.
A módosítással az ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, a megváltozott jövedelmi viszonyok és költségek, valamint a települési támogatások eltérő célcsoportjainak figyelembevételével kerül megállapításra a jövedelemhatár, mely a jogosultak körének bővülését eredményezheti. A módosított szabályozás a jövedelmi feltételek felülvizsgálata mellett a támogatások összegének megemeléséről is rendelkezik, tekintettel a jogosultságot meghatározó rendkívüli élethelyzetek valós költségeire.
A további módosító rendelkezéseket Budapest Főváros Kormányhivatala szakmai segítségnyújtásában, megfogalmazott javaslatok indokolják.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Budapest Főváros Kormányhivatala a Miniszterelnökség által kiadott, a fővárosi és megyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatos 2021. évi ellenőrzési munkatervében meghatározott szempontok szerint célellenőrzés keretében vizsgálta a helyi önkormányzatok szociális, valamint gyermekjóléti alapellátásokat, pénzbeli ellátásokat és a személyes gondoskodást biztosító rendeleteit. A Kormánymegbízott szakmai segítségnyújtás keretében indítványozta a Rendelet módosítását.
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 55. § (1) bekezdése értelmében a bevezető részben a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezést követően meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést.
A Jszr. 55. § (5) bekezdése alapján „Önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.”
A rendelet 1. §-a a Rendelet bevezető részének módosításáról rendelkezik akként, hogy a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezést követően került megjelölésre a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezés. A feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezésként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének megfelelő pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének megfelelő pontja is feltüntetésre kerül.
A 2. §-hoz
A Rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmek benyújtásának módját pontosítja.
A 3. §-hoz
A Képviselő-testület által a Polgármesterre átruházott hatáskörök között megállapítja a fűtési támogatást
A 4. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeinek módosítását a jövedelmi változások, a felmerült költségek, valamint a jogalkalmazási gyakorlat tapasztalatai indokolják. A jogosultságot megalapozó jövedelmi határok megemelése mellett, a támogatás megállapítható összege is emelkedik, tekintettel a rendkívüli élethelyzetből adódó valós költségekre. A módosítás emellett tartalmazza Budapest Főváros Kormányhivatala szakmai segítségnyújtásában a rendkívüli települési támogatással összefüggésben megfogalmazott javaslatát.
Az 5. §-hoz és a 7. §-hoz
A települési gyógyszertámogatás jogosultsági feltételeit módosítja, tekintettel a jellemzően időskorú jogosultak nyugellátásának változására. A magas gyógyszerköltségek alapján a támogatás havi összegének megemeléséről rendelkezik
A 8. §-hoz
Budapest Főváros Kormányhivatala az „Egyszeri év végi támogatás” alcím alatt bevezetett önálló települési támogatás szabályozásával összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatási forma rendszere nem kidolgozott, nincs egyértelműen megjelölve mely szociális (rászorultsági) szempont alapján kívánja az önkormányzat támogatásban részesíteni az adott személyt vagy csoportot. A javaslat szerint ezen túlmenően a jogosultsági feltételeket is konkretizálni szükséges, hogy a szabályozás megfeleljen a kiszámíthatóság követelményének és a jogbiztonság elvének. A szabályozás a fenti feltételeknek eleget téve határozza meg az „Egyszeri év végi támogatás” jogosultsági feltételeit.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A települési lakásfenntartási támogatás tekintetében is indokolt a háztartások jövedelmi viszonyaira tekintettel a jövedelmi határok megemelése, valamint a megállapítható támogatás összegének az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelemhez igazodó sávos meghatározása.
A 11–14. §-hoz, a 18. §-hoz és a 19. §-hoz
A települési díjhátralék csökkentési támogatás tekintetében módosítja a háztartások jövedelmére vonatkozó bekerülési határt. A hátralékok mértékére tekintettel a kezelt díjhátralék, valamint a támogatás összege is emelkedik, pontosításra kerül a benyújtandó dokumentumok köre.
A 16. §-hoz
A tapasztalati adatok indokolták a tüdőgyulladás elleni védőoltáshoz nyújtott támogatás jövedelmi feltételeinek módosítását, valamint az életkor és a krónikus betegség alapján megállapított jogosultsági feltétel különválasztását. A támogatás összege mindkét jogosultsági feltétel esetében egységesen került megállapításra.