Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

változtatási tilalom elrendeléséről

Hatályos: 2022. 10. 28

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.28.
változtatási tilalom elrendeléséről
Általános indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény a változtatási tilalom elrendeléséről a következőképpen rendelkezik:
20. § (1) Az érintett területre
a) változtatási tilalom rendelhető el a helyi építési szabályzat készítésének időszakára annak hatálybalépéséig,
b) telekalakítási, illetve építési tilalom rendelhető el
ba) a településrendezési feladatok megvalósítása, végrehajtása, továbbá a természeti, környezeti veszélyeztetettség megelőzése,
bb) a természet-, illetve a környezet védelméről szóló törvényekben foglaltak érvényre juttatása érdekében.
(2) A tilalmat a feltétlenül szükséges mértékre és időtartamra kell korlátozni, és azt haladéktalanul meg kell szüntetni, ha az elrendelésének alapjául szolgáló okok már nem állnak fenn. A tilalom felülvizsgálatát a helyi építési szabályzat felülvizsgálatával együtt el kell végezni.
21. § (1) A helyi építési szabályzat - ideértve a kerületi építési szabályzatot is - készítésére vonatkozó írásos megállapodás megléte esetén a helyi építési szabályzat - ideértve a kerületi építési szabályzatot is - készítésének időszakára azok hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig az érintett területre a települési önkormányzat rendelettel változtatási tilalmat írhat elő.
(2) A változtatási tilalom - ha az azt elrendelő önkormányzati rendelet rövidebb időről nem rendelkezik - három év eltelte után külön rendelkezés nélkül megszűnik.
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a 212/2022. (IX.22.) Ök. számú határozattal fogadta el a Kerületi Építési Szabályzat módosítási eljárásának megindítását a határozat mellékletét képező tervezési program szerint. A tervezési programban szereplő feladatok alapján a rendelet 1. mellékletét képező területre rendeli el a Képviselő-testület a változtatási tilalmat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A változtatási tilalom elrendeléséről szól, az abban meghatározott területre.
A 2. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontjáról rendelkezik.