Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a 38/2008. (XI. 28.) Ök. sz. rendeletében (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza a helyi közművelődéssel kapcsolatos feladatokat.
Budapest Főváros Kormányhivatala szóbeli szakmai segítségnyújtás keretében a Rendeletre vonatkozóan az alábbi észrevételeket, javaslatokat fogalmazta meg:
A Rendelet bevezető részében pontosítani kell a felhatalmazást adó jogszabály - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) - nevét, továbbá a felhatalmazást adó rendelkezés (Kult. tv. 83/A. §) javítása szükséges.
A Rendeletben hatályon kívül kell helyezni a rendelet célját, személyi és területi hatályát.
A Rendelet 4. §-ában megjelölt közművelődési feladatok nincsenek teljes körűen hozzáigazítva a Kult. tv. hatályos rendelkezéseihez, ezek felülvizsgálata szükséges.
Fentiekre tekintettel Budapest Főváros Kormányhivatala a Rendelet vonatkozó részeinek a fenti szempontok szerinti felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását javasolta.
A jelenleg hatályos Rendelet 2. számú melléklete részletezi, hogy a Kult. tv. 76. § (3) bekezdésében felsorolt közművelődési alapszolgáltatások közül az Önkormányzat mely szolgáltatást, milyen konkrét formában, módon és mértékben lát el. A 2. számú melléklet határozza meg azt, hogy a közművelődési tevékenységek eseményei közül melyek díjmentesek, illetve melyek azok, amik kedvezményes díj ellenében vehetők igénybe, ennek aktualizálása szükséges.
A fentiekre tekintettel a Rendelet módosítása helyett, annak hatályon kívül helyezésével, új rendelet megalkotása indokolt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Budapest Főváros Kormányhivatala szóbeli szakmai segítségnyújtás keretében megfogalmazott javaslat figyelembevételével az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások kerültek meghatározásra, a Kult. tv. hatályos rendelkezéseihez igazodva.
A 2. §-hoz
A közművelődési alapszolgáltatások megvalósításának szervezeti kereteit tartalmazza, meghatározva a megvalósítás érdekében az önkormányzat által közművelődési intézményt, közművelődési feladatot is ellátó közgyűjteményi intézményt is.
A 3. §-hoz
Meghatározza azon szervezeteket, melyekkel az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködőik.
A 4. §-hoz
Az önkormányzat közművelődési tevékenységének finanszírozására vonatkozóan tartalmaz rendelkezést, megjelölve a költségvetési és egyéb forrásokat.
Az 5. §-hoz
A közművelődési lehetőségek lakosság számára történő megfelelő tájékoztatás érdekében a tájékoztatás megjelenítésére, módjára vonatkozóan tartalmaz szabályozást.
A 6. §-hoz
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról rendelkezik.
A 7. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.
A 8. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.