Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakossági csapadékvíz-gyűjtés támogatásáról

Hatályos: 2023. 04. 15

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.15.
a lakossági csapadékvíz-gyűjtés támogatásáról
Általános indokolás
A rendelet megalkotásának célja annak szabályozása, hogy Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területén található ingatlanokon keletkező csapadékvíz tárolása és hasznosítása érdekében Budapest Főváros XX. kerületében bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek, valamint társasházak, lakásszövetkezetek számára csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edényt biztosítson, ezzel is elősegítve a csapadékvíz környezetbarát kezelését és felhasználását, csökkentve ezzel az ivóvíz hálózatból történő öntözés, valamint a csapadékvíz közterületre történő kivezetésének volumenét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályát állapítja meg.
A 2. §-hoz
A támogatás formáját és mértékét határozza meg. Ingatlanonként egy darab 300 literes csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény igényelhető.
A 3. §-hoz
A jelentkezés feltételeit tartalmazza.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A jelentkező jogait és kötelezettségeit tartalmazza, amelyeket a jelentkezőnek el kell fogadnia ahhoz, hogy a csapadékvíz tárolás céljára szolgáló edény önkormányzati támogatásként a tulajdonába kerüljön.
A 6. §-hoz
Új hatáskörrel egészíti ki a rendeletben foglaltak végrehajthatósága érdekében a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság hatásköreit.
A 7. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.