Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 12

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (V. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.12.
a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. októberi ülésén megalkotta a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendeletét, mely 2018. november 1-jén lépett hatályba. Ezt követően 2020. évben a Képviselő-testület 2 alkalommal módosította a rendelet szövegét, az azóta változatlan tartalommal van hatályban. A rendelet hatálybalépése óta eltelt időszakban a jogalkalmazás során tapasztaltak alapján szükségesnek látjuk a rendelet felülvizsgálatát, pontosítását. A rendelet eredeti szellemével összhangban a cél a részletszabályok egyértelművé tétele, a szabályok pontosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Rögzíti, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki magasabb rendű jogszabályban szabályozott esetekre és ezen túlmenően is pontosítja a rendelet hatálya alá tartozó esetek körét a jogalkalmazás egyértelművé tétele érdekében.
A 2. §-hoz
Bővíti az értelmező rendelkezések körét a jogalkalmazás megkönnyítése érdekében.
A 3. §-hoz
A fák védelmében rögzíti, hogy a fákon semmilyen tárgy, eszköz nem helyezhető el és nem rögzíthető.
A 4. §-hoz
Bővíti a fakivágási engedély kérelem kötelező tartalmi elemeit és a kérelemhez csatolandó dokumentumok körét. A beiktatott új bekezdéssel lehetővé teszi a kiadott fakivágási engedély meghosszabbítását és rögzíti, hogy annak kérelmezésére ki jogosult
Az 5. §-hoz
Pontosítja és egyértelművé teszi, hogy fa kivágására, illetve visszametszésére történő hatósági kötelezés esetén is sor kerül pótlási kötelezettség megállapítására.
A 6. §-hoz
Egyértelművé teszi, hogy a fapótlási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költség a pótlásra kötelezettet terheli. Lehetővé teszi a fapótlási kötelezettség teljesítését a jegyző által kijelölt közterületen abban az esetben is, ha a pótlás túltelepítést okozna a kivágott fa helyszínéül szolgáló helyrajzi számú területen. Kizárja a mobil eszközbe (konténerbe) való telepítéssel történő pótlási kötelezettség teljesítését és egyértelművé teszi, hogy a pótlási kötelezettség kizárólag a fa talajba való ültetésével teljesíthető.
A 7. §-hoz
Rögzíti a fapótlás pénzbeni megváltásakor alkalmazandó fizetési, valamint a fapótlás teljesítésére nyitvaálló határidőt, rendelkezik a fapótlási kötelezettség teljesítésének elmaradása esetére a pénzbeni megváltásra történő teljesítésről. Indokolt esetben lehetőséget ad a pótlási határidő meghosszabbítására is erre vonatkozó kérelem benyújtása mellett.
A 8. §-hoz
Nem közterületen lévő kiszáradt fa engedéllyel történő kivágása esetén annak pótlása helyett lehetőséget ad pénzbeni megváltásra a fapótlási díj 60%-ának megfizetése mellett, illetve méltányosságból lehetőséget biztosít a fapótlási díj összegének legfeljebb 50%-kal történő csökkentésére.
Beiktatja a rendeletbe a közterületen lévő fák kivágására vonatkozó engedéllyel kapcsolatos rendelkezéseket és a betartandó eljárási szabályokat, a kérelemhez benyújtandó dokumentumok körét.
A 9. §-hoz
Módosítja a rendelet 7. címét
A 10. §-hoz
Közterületen lévő inváziós fás szárú növény, gyümölcsfa, vagy kiszáradt fa pótlása esetén csökkenti a pótlási kötelezettség mértékét és pontosítja, hogy mely fák esetében nem tekintendő kivágásnak a fa lombozatának 50%-ánál jelentősebb mértékű csonkítás. Rögzíti, hogy a fapótlási kötelezettséget a 4. mellékletben felsorolt fajtájú fák milyen fejlettségű egyedeivel lehet teljesíteni.
A 11. §-hoz
Rögzíti a fapótlás pénzbeni megváltásakor alkalmazandó fizetési, valamint a fapótlás teljesítésére nyitvaálló határidőt, rendelkezik a fapótlási kötelezettség teljesítésére vonatkozó részletszabályokról., valamint annak elmaradása esetére a pénzbeni megváltásra történő teljesítésről. Indokolt esetben lehetőséget ad a pótlási határidő meghosszabbítására is erre vonatkozó kérelem benyújtása mellett.
A 12. §-hoz
A közlekedés biztonsága érdekében rögzíti a közterületekre a cserjék ültetésére vonatkozó szabályokat, figyelemmel különösen a kereszteződések beláthatóságára, az űrszelvények szabadon hagyására.
A 13. §-hoz
Megtiltja a gyümölcsfák és örökzöld fák közterületre történő ültetését a beláthatóság és a közlekedés biztonsága érdekében.
A 14. §-hoz
A fapótlásra köteles személyek körébe beemeli a fát kivágató – a fa kivágását megrendelő – személyt is.
A 15. §-hoz
Módosítja a rendelet 1-3 számú mellékleteit.
A 16. §-hoz és a 17. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik és rögzíti, hogy a rendeleti szabályokat a hatálybalépéskor folyamatban lévő vagy megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.