Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (VI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény felhatalmazásának megfelelően Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezik a települési támogatások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól.
A Rendelet módosításával a gyermeket nevelő családok költségeinek enyhítése érdekében, célzott támogatásként, az iskolakezdéssel kapcsolatos költségekre tekintettel beiskolázási támogatás kerülhet bevezetésre.
A módosítással érintett támogatások esetében az ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, a megváltozott jövedelmi viszonyok és költségek, valamint a települési támogatások eltérő célcsoportjainak figyelembevételével kerül megemelésre a jövedelemhatár, mely a jogosultak körének bővülését eredményezheti.
A szállítási szolgáltatáshoz nyújtott támogatás tekintetében Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye javaslata alapján került módosításra a szabályozás, tekintettel a jövedelmi viszonyokra, valamint arra, hogy hatékonyabb támogatást biztosítson a jogosultak számára, a támogatás havi rendszerességgel történő folyósításával.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye javaslata indokolja a szabályozás változását, tekintettel a jövedelmi viszonyokra, valamint arra, hogy hatékonyabb támogatást biztosítson a jogosultak számára, a támogatás havi rendszerességgel történő folyósításával.
A 2. §-hoz
A gyermeket nevelő családok költségeinek enyhítése érdekében, célzott támogatásként, az iskolakezdéssel kapcsolatos költségekre tekintettel beiskolázási támogatás bevezetéséről rendelkezik, meghatározva a jogosultsági feltételeket, az eljárást és a támogatási összeget.
A 3. §-hoz
A beiskolázási támogatás iránti kérelem benyújtására szolgáló nyomtatványt határozza meg.
A 4. §-hoz
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás esetében a jogosultsági feltételnek megállapított egy főre jutó havi jövedelemhatár megemeléséről rendelkezik, tekintettel arra, hogy a temetési költségek anyagilag is nagy terhet rónak a hozzátartozókra.
A jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulók számára nyújtható szociális tanulmányi támogatás tekintetében a jövedelemhatárok emelésével bővülhet a jogosulti kör.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.