Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 26

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.26.
Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 1. pontja alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat a településfejlesztés és településrendezés.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontja alapján felhatalmazást kap a települési arra, hogy rendeletben állapítsa meg a helyi építési szabályzatát.
A jelen rendelet megalkotásával a törvényi felhatalmazás alapján érvényesíthetőek a tervezés alá vont terület beépítését meghatározó elemek, a beépítés paramétereivel kapcsolatos elhatározások, biztosítható a városkép összképének harmonizációja és ennek érdekében a szabályozási terület beépítési szabályainak megállapítása, valamint a szabályozási terület működtetésében meghatározó infrastrukturális elemek területigényének biztosítása és az azokra vonatkozó rendelkezések. Célja, hogy a korábban önálló eljárások során elfogadott KÉSZ módosítások egységesen egybeszerkesztésre kerüljenek és a friss adatszolgáltatás alapján frissítésre kerüljenek az elemek a szabályozási tervlapon, valamint a lakossági módosítási igényekkel és a megváltozott magasabb rendű jogszabályi környezettel való összhang kialakuljon.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § Budapest XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzat Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 26/2015.(X.21.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: R.) előírásaiban a telekalakítás helyi szabályait pontosítja, annak érdekében, hogy a 175848/2 helyrajzi számú „kivett beépítetlen terület” jogilag is megszüntethető legyen.
A 2. §-hoz
A 2. § a R. rögzíti a közműellátás mértékét és módját a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 4. mellékletének figyelembevételével.
A 3. §-hoz
A 3. § R. beépítési magasságra vonatkozó rendelkezéseit finomítja, bevezeti a párkánymagasság és a homlokzatmagasság alkalmazását az épületmagasság mellett a 253/1997. (VII. 15.) Korm. rendelet 7. § (3a) bekezdésével összhangban.
A 4. §-hoz
A 4. § a R. Ln-3/SZ1 építési övezetre vonatkozó magassági előírásait egészíti ki, pontosítja az építési övezet területén kialakult egységes épületkompozíció jövőbeli megtartása érdekében.
Az 5. §-hoz
A 5. § a R. Lk‐1/K, Lk‐2/K és Lke‐1/K jelű építési övezetek területén, a hátsó teleksávban meglévő lakóépületek bővíthetőségére vonatkozóan pontosítja az előírást.
A 6. §-hoz
Az 6. § a R. Helsinki út mentén kijelölt Lk-1/K2 építési övezetben létesíthető rendeltetési egységek számát módosítja a Határ út menti teleksorral azonos szabályozás megalkotása érdekében, valamint eltérési lehetőséget enged az Ősz utca – István utca – Erdő utca – János utca – Török Flóris utca által határolt területen.
A 7. §-hoz
A 7. § a R. Ősz utca – István utca – Erdő utca – János uta – Török Flóris utca által határolt területére vonatkozó – az általánostól eltérő – rendelkezéseinek megállapítása a magassági értékre vonatkozóan.
A 8. §-hoz
A 8. § a R. Határ úttal szomszédos Vi-2/L-Z1 besorolású építési övezet Balassa utca és Hunyor utca menti teleksorának előkerti és közterület felé néző homlokzatának magassági szabályozásának szigorítása az utca túloldalán lévő kertvárosias lakóterületek szabályozásához történő illeszkedés érdekében.
A 9. §-hoz
A 9. § a R. Nagysándor József utca menti Gksz-2 besorolású területre vonatkozó szabályozásának egységesítése telephelybővítés és munkahelyteremtés támogatása érdekében.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A 10. § a R. rendeltetésszerű használathoz szükséges gépjármű-elhelyezési kötelezettségre vonatkozó előírásainak kiegészítése és pontosítása a személygépkocsi-várakozóhelyek és kerékpártárolók elhelyezésének és kialakításának módjára vonatkozóan.
A 12. §-hoz
A 12 § a R 1., 2a. és 2b. mellékleteinek tervezett módosítását rögzíti.
A 13. §-hoz
A 13. § a R. szövegrészeinek pontosítása szövegcserékkel.
Az a) bekezdés a 9. § rendelkezéseivel összhangban szükséges.
A b) bekezdés pontosítás a releváns bekezdésekre történő hivatkozás kiegészítésével.
A c)-e) az eltérő beépítési módok meghatározása miatt új építési övezetek alkalmazása szükséges, ezért a vonatkozó rendelkezéseknél is szerepeltetni kell az új építési övezetek jeleit.
A f) bekezdés a Fővárosi Közgyűlés 634/2021. (II. 24.) határozatával módosított településszerkezeti tervvel való összhang biztosítása érdekében szükséges pontosítás.
A 14. §-hoz
A 14. § a R. előírásainak illetve szövegrészeinek hatályon kívül helyezését rögzíti.
Az a) és b-c) bekezdés a módosítás után nem releváns szövegrészeket és rendelkezéseket törli.
A d) és e) bekezdés a gépjármű-elhelyezési kötelezettség szabályait egyértelműsíti.
A 15. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.