Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 12

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.12.
az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosítását az Önkormányzat kintlévőségeinek csökkentése, ugyanakkor a hajléktalanná, otthontalanná válás megelőzéséhez fűződő érdek indokolja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Kiegészíti a Szociális Bizottság hatáskörét a kiléptető lakások bérbeadásával kapcsolatos döntéssel.
A 2. §-hoz
Kiegészíti a lakások bérbeadásának jogcímeit a kiléptető lakásként történő bérbeadás lehetőségével.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A Rendelet 5. § (1) bekezdésének g) és h) pontjaiban, valamint a 6. § (2) bekezdés b) pontjában a szociális bérlet feltételei között a vagyoni és jövedelmi feltételek az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének figyelembevételével kerültek meghatározásra a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) alapján. A Szt. 2023. január 1-jei hatályú módosításával a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett - egységes viszonyítási alap került bevezetésre, szociális vetítési alap elnevezéssel. A szociális vetítési alap összege 2023. évben megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, azaz 28 500 forint.
Fentiekre tekintettel szükséges az „öregségi nyugdíj legkisebb összege” szövegrész helyett a „szociális vetítési alap” szöveg átvezetése a Rendeletben.
Az 5. §-hoz
Megteremti a kiléptető lakásban élők számára a szociális bérlakáspályázaton történő részvétel esetén a többletponthoz jutás lehetőségét, végleges lakáshoz jutás elősegítése érdekében.
A 6. §-hoz
Beiktatja a rendeletbe a kiléptető lakások bérbeadására vonatkozó alcímet és a végrehajtásra, az eljárási rendre vonatkozó szabályokat.
A 7. §-hoz
A 2022. október 27-én kihirdetett 23/2023. (X.27.) önkormányzati rendelet új alcímmel, a lakbértartozás esetén követendő eljárásrendre vonatkozó szabályokkal egészítette ki a Lakásrendeletet. A módosítás hatálybalépését követően megnyílt a lehetőség arra, hogy lakbérhátralék fennállása esetén a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Polgármesteri Hivatala Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya, valamint a Humán Szolgáltatások Intézménye (a továbbiakban együtt: szociális szolgáltató) tájékoztatást kaphasson a bérlő lakásbérleti jogviszonyának felmondhatóságáról.
Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a szabályok további pontosítása vált szükségessé, meg kell teremteni a jogi feltételeit annak is, hogy az esetlegesen a pénztartozás nélküli felmondás nélkül lejárt bérleti jogviszonyok esetében indított kiürítési eljárások során, valamint a magatartási és együttélési szabályok megszegése miatt felmondott lakásbérleti szerződések esetében is legyen lehetőség arra, hogy az eljárás bármely szakaszában a szociális szolgáltató részére a bérlő vagy lakáshasználó adatait kiadja a Hivatal a bent lakók jogviszonyának rendezhetősége, a lakáskiürítési eljárás megelőzése érdekében.
A Rendelet módosítására vonatkozó javaslat elfogadása esetén lehetőség nyílik arra, hogy a szociális szolgáltatók megkapják azon bérlők adatait, akiknek bérleti jogviszonya a határozott idejű bérleti szerződés lejárta miatt szűnt meg és a Hivatal felszólításai ellenére sem kezdeményezték bérleti jogviszonyuk rendezését, akikkel szemben jogi eljárás van folyamatban az ingatlan kiürítésére, illetve pénztartozás megfizetésére vonatkozóan.
Azon bérlők adatainak ismeretében, akiknek lakhatása veszélybe került, a szociális szolgáltató azoknak a magánszemélyeknek, akik a lakbértartozás és/vagy közüzemi díjhátralék fennállása esetén a szociális szolgáltatónál működő adósságkezelési tanácsadó segítségét igénybe veszik, díjhátralék esetében a Hálózat Alapítvány mellett az Nyugodt Szív Alapítványt, az Eranus Alapítványt, valamint a kerületi Települési Díjhátralékcsökkentő Támogatást tudja felajánlani.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Átmeneti és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz