Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
az idegenforgalmi adóról
Általános indokolás
Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata az idegenforgalmi adó bevezetését nem kívánta átengedni a fővárosi önkormányzatnak.
A Képviselő-testület az idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendeletét a törvényi felhatalmazás alapján, bevételeinek növelése érdekében vezette be.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
Meghatározza az idegenforgalmi adó alanyát, amely szerint az adó megfizetésére az a magánszemély kötelezett, aki a kerület illetékességi területén lévő szálláshelyen legalább egy vendégéjszakát eltölt.
A 3. §-hoz
Az idegenforgalmi adó alóli mentességek köre teljes mértékben megegyezik a helyi adókról szóló törvényben felsorolt mentességi kitételekkel, azon túl más adómentesség nem kerül bevezetésre.
A 4. §-hoz
Az adó alapját határozza meg.
Az 5. §-hoz
Az adó mértékét határozza meg.
A 6. §-hoz
Az idegenforgalmi adót a szálláshely szolgáltató, mint adóbeszedésre kötelezett szedi be, egyúttal intézkednie kell a bevallás előterjesztéséről és az adó befizetéséről is.
A 7. §-hoz
A beszedésre kötelezett a kerületi önkormányzati adóhatóság számlaszámára fizeti meg az idegenforgalmi adót havonta.
A 8. §-hoz
A beszedésre kötelezett a kerületi önkormányzati adóhatóság felé teszi meg bevallását havonta.
A 9. §-hoz
Az idegenforgalmi adó eljárási szabályait részletesen tartalmazza, amely kiterjed a nyilvántartás adattartalmának és az adómentességi nyilatkozat kitöltésének szabályaira is.
A 10. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 11. §-hoz
Az irányadó jogszabályokat tartalmazza.