Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 06

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.06.
az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 22/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az Önkormányzat illetékes szakbizottságai működése során felmerült az igény arra, hogy a Képviselő-testület hatásköréből az ingyenesen felajánlott, csekélyebb értékű vagyon elfogadására vonatkozó hatáskör bizottsági hatáskörbe kerüljön át. Tekintettel arra, hogy erre vonatkozóan magasabb rendű jogszabály korlátozó rendelkezést nem tartalmaz – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-a csak a nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átvételére vonatkozó döntés meghozatalát sorolja a képviselő-testület hatásköréből át nem ruházható hatáskörök közé - így a csekélyebb értékű felajánlások elfogadására vonatkozó szabályokat az Önkormányzat Képviselő-testülete szabadon jogosult meghatározni. Fontos azonban arra figyelemmel lenni, hogy a felajánlott vagyontárgyak fenntartása, üzemeltetése, működtetése sok esetben költséggel jár – melyet kizárólag a Képviselő-testület tud biztosítani az éves költségvetési rendeleteiben – ezért a felajánlás elfogadását a Képviselő-testület hatásköréből kivenni csak a kisebb jelentőségű esetekre célszerű.
Az ingatlanvagyon tulajdonjogának megszerzését – figyelemmel azok üzemeltetésével, karbantartásával, állagmegóvásával kapcsolatos, jelentős költségekre is – függetlenül attól, hogy az a nemzeti vagyon körébe tartozik-e, mindenképpen a Képviselő-testület hatáskörében szükséges tartani és ugyanígy javasolt szabályozni a jelentősebb értékű ingó dolog felajánlását, adományozását is.
Fentieken túlmenően felmerült az igény arra is, hogy a fás szárú növények, mint természeti értékek és mint önkormányzati vagyon tárgyai kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadására vonatkozó előírásokat és hatásköri szabályokat az Önkormányzat egyik alaprendelete is tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosítás célja a fás szárú növények kivágásával kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás megadására vonatkozó hatáskör átruházása kisebb jelentőségű ügyekben polgármesteri, nagyobb beavatkozások esetében pedig bizottsági hatáskörbe.
A rendelet módosítás figyelemmel van és kapcsolódik a fás szárú növények a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet előírásaihoz is.
A 2. §-hoz
Az ingyenesen felajánlott, csekélyebb értékű vagyon elfogadására vonatkozó hatáskört – szakterületükhöz igazodóan – a rendeletmódosítás bizottsági hatáskörbe utalja és pontosítja az intézmények (költségvetési szervek) vezetői által elfogadható csekélyebb összegű készpénz felajánlására vonatkozó szabályokat is.