Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (V. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi támogatásokról szóló 7/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 14

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (V. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.14.
a helyi támogatásokról szóló 7/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Budapest XX. kerületében az egyre gyakoribb, szélsőséges, vis maiornak minősülő időjárási helyzetekre tekintettel egyre nagyobb problémát jelent az egyes városrészek elöntése, mely során a lezúduló csapadék a közterületről a magáningatlanokra folyik be és ott jelentős károkat okoz. A rendelet módosításának célja új támogatási forma igénybevételi lehetőségének megteremtése, az elöntésekkel érintett ingatlanok tulajdonosainak a károk megelőzése érdekében teendő intézkedéseinek, beruházásainak támogatása érdekében.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát terjeszti ki az elöntéssel érintett ingatlanok tulajdonosaira és meghatározza az ingatlanok védelme érdekében támogatandó beruházások körét.
A 2. §-hoz
Új értelmező rendelkezéssel egészíti ki a rendeletet.
A 3. §-hoz
A helyi támogatások körét kiegészíti vissza nem térítendő támogatással és meghatározza az ily módon nyújtható támogatás célját és maximális összegét.
A 4. §-hoz
Meghatározza az új, vissza nem térítendő támogatás igénybevételére vonatkozó részletszabályokat, a támogatás igénylésére jogosultak körét és rögzíti, hogy mely esetben nem nyújtható támogatás a kérelmező részére.
Az 5. §-hoz
Figyelemmel az új támogatás eltérő sajátosságaira, pontosítja a korábbi támogatások igénylésére vonatkozó szabályokat és az új támogatás igénylésére vonatkozó szabályokkal kiegészíti a rendeletet. Részletesen meghatározza a kérelemhez csatolandó iratok körét.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének helyéül az Önkormányzat bankszámlaszámát rendeli a házipénztár helyett.
Meghatározza a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság hatáskörét és a támogatás nyújtását az Önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosított előirányzat mértékéhez köti.
A támogatás célhoz kötött felhasználása érdekében rögzíti a felhasználás biztosítékait és rendelkezik arról, hogy mely esetekben szükséges a támogatást visszafizetnie a támogatottnak.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.