Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 26

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (VII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.26.
a településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 23. § (5) bekezdés 5., 6. és 13. pontja alapján a Pesterzsébet önkormányzat feladata a helyi településrendezés, településfejlesztés, a helyi településrendezési szabályok megalkotása, valamint a kulturális örökség helyi védelme. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése alapján felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete, hogy településképi rendeletet állapítson meg.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 27. § alapján a település teljes közigazgatási területére készülő településképi rendelet megállapítja a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét (a továbbiakban együtt: helyi védelem), illetve a védelem megszüntetését; a településszerkezet, településkarakter, tájkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területeket és a településképi követelményeket.
Célja, Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testületének 307/2023. (XI.02.) Ök. számú határozatéval és a 2023. december 13-án kelt főépítészi tartalmi pontosítással összhangban a helyi védelem, a településképi követelmények és az önkormányzati támogatási rendszer, valamint az önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök előírásainak módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A mellékletek megnevezésének pontosításáról rendelkezik a rendelet mellékleteivel és azok módosításával összhangban.
A 2. §-hoz
Információs célú berendezések fogalmának pontosítása a magasabbrendű jogszabályi összhang egyértelműsítése érdekében.
A 3. §-hoz
A kerületi helyi védelem alatt álló építmények felújításához adható önkormányzati támogatási lehetőségek bővítéséről rendelkezik.
A 4. §-hoz
A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet részletesen tartalmazza a fás szárú növényekkel kapcsolatos helyi szabályokat, illetve annak – a 27/2020. (IX.23.) önk. rendelettel való módosítása óta – a 4. melléklete tartalmazza a gyakorlati tapasztalatok alapján meghatározott, út és utcafásításra ajánlott fák listáját. Jelenleg problémát jelent a két rendelet párhuzamos szabályozása, az összhang kialakítása érdekében szükséges a rendelkezés módosítása.
Az 5. §-hoz
A kisvárosias területeken a közterületi főgerincre vonatkozó követelmény észszerűsítése, mert keskeny (16 méternél keskenyebb) telkek esetén az utcára párhuzamosan beforgatott főgerinc kedvezőtlen építészeti formálást követel meg.
A 6. §-hoz
A rendelkezés a Mediterrán lakópark területére állapít meg egyedi településképi követelményeket, az egyedi karakter, egységes megjelenés védelme érdekében.
A 7. §-hoz
A fényfeliratokra vonatkozó rendelkezések pontosítása, egyértelműsítve a tetőre és a homlokzatra vonatkozó követelményeket.
A 8. §-hoz
Családi házas területen a kisméretű oldalkertbe telepített klímaberendezés kültéri egységének, illetve a hőszivattyú berendezésnek a zajhatása zavarja a szomszéd lakókat. A hőszivattyúk kültéri egységei a kisméretű előkertekben is problémát okoz, ezért javasolt az 5 méternél kisebb előkertekben tiltani ezek elhelyezhetőségét. A módosítás a kültéri egység elhelyezhetőségének szigorításáról rendelkezik.
A 9. §-hoz
Pontosításra javasolt, hogy fennmaradási engedély köteles tevékenységek közül csak az legyen településképi véleményhez kötve, amely tevékenység szintterülete meghaladja az 50 m2-t.
A 10. §-hoz
A településképi véleményezési eljárás lefolytatásának szabályait módosítja és meghatározza a részletes szempontjait a magasabb rendű jogszabályi környezettel való összhang kialakítása érdekében.
A 11. §-hoz
A településképi bejelentési eljárás alkalmazási körét pontosítja a magasabb rendű jogszabályi környezettel összhangban.
A 12. §-hoz
A mellékletek módosításáról rendelkezik, a mellékletben lévő térképek frissítése miatt szükséges cserékről és a helyi védelem bővítéséről.
A 13. §-hoz
A kistelkes kertvárosi területeken az ikres beépítési móddal történő kiegészítésről, a klímaberendezés és hőszivattyú kondenzvizének elvezetésére vonatkozó előírás pontosításáról, a kerítésekre vonatkozó műszaki követelményektől való eltérési lehetőségekről, valamint a településképi véleményezési jogkörök módosításáról és a mellékletre hivatkozás javításáról rendelkezik.
A 14. §-hoz
Hatályon kívül helyezi a 3. mellékletet (A táji- vagy termőhelyi adottságoknak megfelelő, az agresszíven gyomosító vagy más kellemetlen hatású és a Duna-partra jellemző fák jegyzékét) és ezzel összefüggésben a kapcsolódó rendelkezéseket. Hatályon kívül helyezi a kerületi védelem alá helyezési vagy kerületi védelem megszüntetési eljárásban érdekeltek köréből a „műalkotás élő alkotóját vagy a szerzői jog jogosultját”, mert a gyakorlatban információ és iratanyagok hiányában ez a pont nem teljesíthető. Hatályon kívül helyezi a lakótelepi karakterű területen a legfeljebb ötszintes lakóépületek bővítésére vonatkozó „tartószerkezeti megerősítésen kívül térdfal nem épülhet” részt, mert ez ellentétes Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének a Kerületi Építési Szabályzatról szóló 26/2015. (X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 37/2023. (X.11.) önkormányzati rendeletével, amely lehetővé tette a lakótelepi karakterű területen belül az épületek egyrészének emeletráépítéssel történő bővítését. A reklámokra és reklámhordozókra vonatkozó helyi követelményeket módosítja a magasabbrendű jogszabály összhang kialakítása érdekében. Módosít a klímaberendezések és hőszivattyúk kültéri egység elhelyezhetőségére vonatkozó rendelkezésen az alkalmazási tapasztalatok figyelembevételével.
A 15. §-hoz
A hatályba léptetésről rendelkezik.