Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról

Hatályos: 2021. 06. 16

a Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról

Általános indokolás

A Környezetvédelmi Alapról szóló rendelet megalkotása óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatai, valamint az időközben megalkotott, a fák védelméről szóló rendelet, továbbá a kerületi építési szabályzatok természetvédelmi, zöldfelületi szabályaival való összhang megteremtése indokolta új szerkezetű, és részben új szabályozási tárgyköröket tartalmazó rendelet megalkotását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A rendelet célját, hatályát határozza meg.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

Az önkormányzat környezetvédelmet támogató tevékenységeinek rendszerét vázolja fel.

Az 5–7. §-hoz

A korábbi Környezetvédelmi Alapról szóló rendelethez képest kiegészíti az Alap bevételeit a bejelentés és engedély nélkül végzett fakivágásokból befolyt közigazgatási bírságtétellel.

A 8–11. §-hoz

A Környezetvédelmi Alap felhasználásának célterületeit határozza meg, visszacsatolásként új elem, hogy a fent említett közigazgatási bírságot – egyebek mellett – a Fatelepítési pályázatra rendeli felhasználni.

A 12–18. §-hoz

A pályázati eljárások közös elemeit foglalja össze annak érdekében, hogy a pályázók könnyebb tájékozódását segítse.

A 19. §-hoz és a 20. §-hoz

A Környezetvédelmi pályázat speciális szabályait tartalmazza.

A 21–30. §-hoz

A Szennyvízcsatorna-rákötési pályázat szabályait fejti ki, részletesen meghatározva az igénybe vehető támogatás mértékét, feltételeit.

A 31–35. §-hoz

Hagyományos építésű lakóingatlanok energia-megtakarítási pályázat szabályait taglalja, tételes felsorolva az adható támogatás mértékét, felhasználási területeit.

A 36–46. §-hoz

Részletes szabályokat tartalmaz a viszonylag újkeletű Fatelepítési pályázat tekintetében, figyelemmel a fák védelméről szóló rendelet alkalmazásának tapasztalataira, és a kerületi építési szabályzatban előírt fásítottság mértékének elérése érdekében új szabályokat állapít meg.

A 47–49. §-hoz

A pályázaton kívüli, bejáratott lakossági akciók rendeleti keretek közötti megjelenítése elősegíti a feladat tervezhetőségét, ugyanakkor kinyilvánítja, hogy önként vállalt közfeladatról van szó.

Az 50–54. §-hoz

A „Tiszta, virágos kerületért” elismerést integrálja a rendeletbe, megújítva a kiírás feltételeit, kiegészítve a bírálat szempontrendszerével.

Az 55. §-hoz és az 56. §-hoz

Hatálybaléptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.