Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 2/2021. (II.11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 12

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Általános indokolás

A Budafok-Tétény Budapest, XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az Áht-ban biztosított jogkörében eljárva költségvetését önállóan, rendeletben köteles megállapítani.

A 2021. évi költségvetési rendelet mellékleteit az Áht és az Ávr. előírásainak megfelelően állítottuk össze.

Az önkormányzat költségvetési rendelete tartalmazza:

a.) a működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat címenként, kiemelt előirányzatonként és ezen belül előirányzatonként (rovatonként),

b.) költségvetési intézményenként az engedélyezett létszámokat,

c.) a jóváhagyott pénzeszköz átadásokat és támogatásokat,

d.) a pénzbeli ellátások jogcímeit és az egyes jogcímekre biztosított fedezetet,

e.) az önkormányzat által kijelölt beruházási kiadásokat feladatonként, felújítási előirányzatokat célonként,

f.) külön tételben az általános tartalékot, a céltartalékot,

g.) az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét működési, felhalmozási és finanszírozási bevételek és kiadások szerinti bontásban a 2021. évre és a következő 3 évre vonatkozóan,

h.) az önkormányzat 2021. évi tervadatait, a 2019. év tény és a 2020. év várható tény adatait előirányzat csoportonkénti bontásban bemutató mérleget,

i.) a jóváhagyott előirányzatok szerinti felhasználási ütemtervet,

j.) a többéves kihatással járó döntéseket évenkénti bontásban,

k.) a stabilitási törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyleteket,

l.) a pályázati forrásból származó bevételeket és kiadásokat elkülönítetten,

m.) a költségvetési bevételeket forrásonkénti bontásban és kiadásokat kötelező-, önként vállalt-és államigazgatási feladat bontásban,

n.) a 2021. évben nyújtott közvetett támogatásokat jogcímenként,

o.) a 2021. évben első értékesítésre kijelölt ingatlanokat,

p.) a költségvetés végrehajtására és a készpénzforgalomra vonatkozó előírásokat, jogköröket.

Részletes indokolás

Az 1–4. §-hoz

A rendelet első része (1. § - 4. §) és a mellékletek a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatok összegszerű jóváhagyását és az "általános indokolás" résznél felsorolt szerkezeti és egyéb kötelezettségi előírásokat tartalmazzák. A költségvetési előirányzatok szöveges indokolását a "Javaslat a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat 2021. évi költségvetésére" című előterjesztés tartalmazza.

Az 1. § rögzíti a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat 2021. évi költségvetés kiadási és bevételi főösszegét. Az 1 - 2. mellékletekben meghatározza a főösszegek előirányzat-csoportonkénti összegeit, valamint a költségvetési egyenleget.

A 2. § meghatározza a 2021. évi költségvetés címrendjét, valamint az államháztartási törvényben leírtaknak megfelelően a rendelet kötelező mellékleteit tartalmazó mérlegeket és kimutatásokat.

A 3. § rendelkezik a költségvetési intézmények 2021. évi engedélyezett létszám előirányzatáról.

A 4. § meghatározza a 2021. évi költségvetés általános és céltartalék előirányzatait.

Az 5–20. §-hoz

A rendelet második része (5. § - 21. §) a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásával kapcsolatos rendelkezéseit rögzíti.

A 5. § meghatározza a költségvetési alapokmányok elkészítésének szabályait, felhatalmazást ad a jóváhagyott költségvetések teljesítésére, előírja a bevételek és kiadások egyensúlyának fenntartását, valamint a költségvetés végrehajtásának általános szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

A 6. § a költségvetési előirányzatok megváltoztatásának szabályait tartalmazza, valamint rögzíti a költségvetés-módosítás képviselő-testület elé terjesztésének időpontjait.

A 7. § a képviselő-testület által magának fenntartott előirányzat módosítás és átcsoportosítás eseteit tartalmazza, valamint meghatározza, hogy mely esetekben engedi át a képviselő-testület az előirányzat módosítás és átcsoportosítás jogát a polgármesternek.

A 8. § az önkormányzati költségvetési szervek bevételi előirányzatokra vonatkozó előirányzat-módosítási és előirányzat átcsoportosítási szabályait tartalmazza.

A 9. § az önkormányzati költségvetési szervek személyi juttatás és létszám előirányzatára vonatkozó általános előírásokat tartalmazza.

A 10. § a kerületi önkormányzati költségvetési intézmények kiemelt előirányzatokon belüli részelőirányzataira vonatkozó saját hatáskörű előirányzat-módosítási jogköreit szabályozza.

A 11. § az előző évi maradvány jóváhagyásának jogkörét és a 2021. évi elszámolás szabályait rögzíti.

A 12. § meghatározza, hogy mely jogcímeken és milyen feltételekkel teljesíthetőek készpénzben kiadások.

A 13. § a közpénzek védelme érdekében szabályozza az előleg fizetésére vonatkozó kötelezettség-vállalást.

A 14. § a költségvetésében szereplő alapok, alapítványok és társadalmi önszerveződések támogatásának előirányzat-felhasználásáról rendelkezik.

A 15. § az intézményi pályázatok kezdeményezését polgármesteri engedélyhez köti.

A 16. § tartalmazza az alapítványokhoz való pénzbeli hozzájárulások, intézményi költségvetésekből adható támogatások és hozzájárulások, valamint gazdasági társaságok alapításának, vagy ott érdekeltség szerzésének szabályait.

A 17. § az Áht. előírásainak figyelembevételével szabályozza a költségvetésből nyújtott támogatásokra vonatkozó szabályokat és előírásokat.

A 18. § az adósságot keletkeztető ügyletekre, valamint a kezességvállalásra vonatkozó szabályokat rögzíti.

A 19. § szabályozza a behajthatatlan fizetési kötelezettségek mérséklésére, elengedésére vonatkozó hatásköröket.

A 20. § a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó finanszírozás rendjét szabályozza.

A 21–24. §-hoz

A rendelet harmadik része a vegyes rendelkezéseket tartalmazza.

A 21. § a köztisztviselők 2021. évre megállapított illetményalapját határozza meg.

A 22. § az önkormányzat költségvetési szerveinél teljesítményösztönzésre fordítható keretösszeg nagyságát határozza meg.

A 23. § a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdése és a fák védelméről szóló 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelet 2. § 11. pontja szerinti fapótlási kompenzációs intézkedés 2021. évi díját határozza meg.

A 24. § kimondja, hogy a bevételek elmaradása nem vonja maga utána automatikusan a támogatás növekedését, valamint az önkormányzat 2021. évi gazdálkodásának helyzetéről beszámolási kötelezettséget ír elő.

A 25. §-hoz

A negyedik rész a záró rendelkezéseket tartalmazza.

A 25. § a 2021. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséről és alkalmazásának időbeli hatályáról is intézkedik.